Fico vyhlásil, že v Kyjeve je absolútne normálny život, nie vojna. Ukrajinské médiá označili takéto tvrdenie za cynické

ta3/TASR
23.1.2024 20:45

Premiér Robert Fico v utorok spochybnil, že by v Kyjeve bola vojna. V ukrajinskej metropole podľa neho panuje normálny život. Fico to vyhlásil na tlačovej konferencii počas výjazdového zasadnutia vlády vo východoslovenskej Kamenici nad Cirochou.

Robert Fico v Kamenici nad Cirochou
TASR/František Iván
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) prichádza na tlačovú konferenciu po výjazdovom rokovaní vlády SR na Obecnom úrade v obci Kamenica nad Cirochou v okrese Humenné v utorok 23. januára 2024.

Cynické vyhlásenie

Fico odpovedal na otázku, prečo sa jeho stredajšia schôdzka s ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhalom neuskutoční v Kyjeve, ale v Užhorode pri hraniciach.

"Fico sa vyznamenal cynickým vyhlásením," napísala agentúra Unian, ktorá krátko predtým zverejnila komentár experta nabádajúceho Kyjev, aby sa nerozhádal so slovenským premiérom, a to bez ohľadu na jeho škandalózne výroky.

Nad Ficovými vyjadreniami v predvečer naplánovanej schôdzky s ukrajinským premiérom sa pozastavil aj denník Ukrajinska pravda. "Slová premiéra Slovenska o 'pokojnom Kyjeve' zazneli v ten istý deň, keď Rusko podniklo ďalšie ostreľovanie Ukrajiny raketami. V hlavnom meste boli okrem iného poškodené byty a autá a 22 ľudí utrpelo zranenia, jeden z nich je na jednotke intenzívnej starostlivosti," napísal denník.

Zvláštny opis podmienok

Fico tvrdil, že reagoval na požiadavky ukrajinskej strany a že je to pre neho praktické. Na tlačovej konferencii pritom čelil otázke, či sa nechce ísť pozrieť na vojnu v Kyjeve osobne.

"A to si fakt myslíte, že v Kyjeve je vojna? To ako nemyslíte vážne, dúfam..., " uviedol. "Je tam absolútne normálny život," dodal Fico, podľa ktorého má konflikt na Ukrajine lokalizovaný charakter.

Voči podobnému tvrdeniu sa ohradili politici z Progresívneho Slovenska. Pýtajú sa Fica, či sa za svoje tvrdenie mieni ospravedlniť.

Zahraniční štátnici jazdia na návštevy Kyjeva aj v podmienkach pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajine. Naposledy v pondelok tam zavítal nový poľský premiér Donald Tusk. Istý čas bol pritom na celej Ukrajine, vrátane Kyjeva, vyhlásený letecký poplach.

Po utorkovom ruskom útoku na ukrajinskú metropolu záchranári hlásia 22 zranených, medzi nimi štyri deti. Výrok slovenského premiéra všimla aj agentúra Reuters, ako aj portál NEXTA.

Fico je proti prijatiu Ukrajiny do NATO

Fico sa cez víkend vyslovil proti prijatiu Ukrajiny do NATO, lebo by to podľa neho bolo spojené s rizikom tretej svetovej vojny. Ukrajinu zároveň označil za skorumpovanú krajinu, v ktorej sa stráca západná pomoc, a ako nereálne odmietol snahy Kyjeva oslobodiť územia okupované Ruskom.

Predseda vlády tiež povedal, že Ukrajina nie je suverénny štát, pretože je pod absolútnym vplyvom USA. Na utorkovej tlačovej konferencii ubezpečil, že je pripravený so svojimi postojmi v stredu oboznámiť ukrajinského premiéra Denisa Šmyhala.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, že Fico ide na Ukrajinu, no pohneval si jedného ukrajinského poslanca.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok