Fico putuje na Ukrajinu, ale bez médií. Za svoj postoj zožal kritiku Kyjeva, jeden z poslancov žiada zrušenie jeho návštevy

ta3/Denis Dufala
22.1.2024 15:38

V stredu 24. januára 2024 absolvuje predseda vlády SR Robert Fico dve zahraničné návštevy. Predpoludním zavíta na Ukrajinu, potom ide do Nemecka. V Užhorode sa stretne s predsedom vlády Denysom Šmyhaľom. Ukrajine sa však nepáčia niektoré Ficove názory a kritizuje ich.

Fico rozhneval ukrajinského poslanca

Jeden z ukrajinských poslancov žiada zrušenie Ficovej návštevy a zaujal jasné odmietavé stanovisko po jeho spochybňovaní suverenity Ukrajiny, informovala Ukrajinská pravda.

"Je absolútne neprípustné tváriť sa, že sa nič nedeje, keď líder iného štátu spochybňuje suverenitu nášho štátu," vyhlásil predseda výboru pre zahraničnú politiku Olexandr Merežko.

"Je to už tá červená čiara, ktorá si žiada rozhodnú a jednoznačnú reakciu, zvlášť keď líder iného štátu robí takéto hanebné vyhlásenia krátko pred svojou návštevou štátu, ktorého suverenitu spochybňuje,“ napísal Merežka zo strany Sluha ľudu na sociálnej sieti.

Podľa Fica musí vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou prísť ku kompromisu, ktorý však bude však bolestivý pre obe strany.

"Obvykle sa v takýchto prípadoch návšteva zruší a ministerstvo zahraničných vecí učiní prehlásenie orientované na ochranu suverenity a cti svojho štátu," doplnil Merežko.

Ficova návšteva nášho východného suseda sa uskutoční bez účasti médií. Následne odcestuje do Berlína, kde bude rokovať s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. 

Vo videu nižšie si môžete pozrieť reportáž o návšteve Ukrajiny v podaní Donalda Tuska.

Postoj Ukrajiny

Na Ficove výroky zareagovalo ukrajinské ministerstvo zahraničia. Kompromis, o ktorom hovoril slovenský premiér, neprichádza pre ukrajinskú stranu do úvahy, informoval rezort.

Jeho hovorca Oleh Nikolenko vysvetlil, že Ukrajina a ďalší partneri sa snažia vytláčať Rusov z Krymu, Donbasu a Luhanska, aby sa ruské sily neprebíjali ďalej na západ. Menovite spomenul aj Košice, Prešov a ďalšie časti Slovenska.

"A čo čakajú, že Rusi odídu z Donbasu alebo Luhanska? Alebo že odídu z Krymu? Veď to je nereálne, to pripúšťajú všetci," povedal Fico cez víkend.

"Pri územnej celistvosti nemôže byť kompromis. Ani pre Ukrajinu, ani pre Slovensko, ani pre žiadnu inú krajinu," zdôraznil Nikolenko podľa Ukrajinskej pravdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok