Lipšic o Zámockej, bezpečnosť na školách, Zelenskyj vo Švajčiarsku. Udalosti, ktoré čakajú Slovensko a svet 15. januára

ta3/TASR/ČTK
15.1.2024 05:00

Pondelok bude plný udalostí z domova i zo sveta. Pozrite si, aké najdôležitejšie udalosti čakajú Slovensko aj svet 15. januára 2024.

Dizajn bez názvu-5.png
TASR/Jakub Kotian/Barbora Vizváryová/AP
Zľava špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, česká polícia po streľbe v Prahe, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Slovensko

O 10.00 h bude tlačová konferencia primátora mesta Trnava Petra Bročku. Témou budú výsledky miestneho referenda, ktoré sa v Trnave konalo v sobotu 13. januára.

O 11.00 h usporiada tlačovú konferenciu špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Vyjadrí sa k prípadu, ktorý sa udial na Zámockej ulici v Bratislave v roku 2022.

Krátko po 19.00 tam došlo k teroristickému útoku pred LGBTI+ kaviarňou Tepláreň. Páchateľ pri ňom zavraždil Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha, postrelil Radku Trokšiarovú.

O 12.00 usporiada tlačovú konferenciu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR k téme Bezpečnosť na školách po tragickej streľbe na univerzite v Prahe, ku ktorej došlo 21. decembra 2023.

Informovať budú: minister školstva Tomáš Drucker, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská, prezident Policajného zboru Ľubomír Solák a riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra Jozef Halcin.

Zahraničie

V Davose sa začne 54. zasadnutie organizácie Svetové ekonomické fórum (WEF), ktoré sa tento rok koná pod mottom "Obnova dôvery". Potrvá do 19. januára.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestuje na návštevu Švajčiarska. Stretne sa s prezidentkou Violou Amherdovou a zúčastni sa aj na Svetovom ekonomickom fóre.

V americkom štáte Iowa sa uskutočnia prvé primárky republikánov, ktorých účastníci vyberú kandidáta do novembrových prezidentských volieb.

V Los Angeles odštartuje 75. ročník udeľovania amerických televíznych cien Emmy (Primetime Emmy Awards). Pôvodne sa mal konať 18. septembra 2023, odložili ho však pre štrajk scenáristov a hercov.

Nemeckí poľnohospodári organizujú v Berlíne veľkú demonštráciu, ktorá bude vyvrcholením týždňa protestov proti chystaným úsporným opatreniam vlády kancelára Olafa Scholza.

Nový poľský premiér Donald Tusk má rokovať s prezidentom Andrzejom Dudom o východisku zo situácie po uväznení dvoch právoplatne odsúdených opozičných politikov, za ktorých sa šéf štátu postavil.

Má byť rozpustený portugalský parlament pred predčasnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 10. marca. Premiér António Costa podal demisiu v novembri kvôli korupčnej kauze, v ktorej je vyšetrovaný kvôli podozreniu zo zneužitia funkcie.

V Petrohrade má pred vojenským súdom pokračovať proces s Darjou Trepovovou obvinenou z vraždy ruského provojnového blogera, známeho pod pseudonymom Vladlen Tatarskij.

Šport

Od 7.00 h pokračuje Rely Dakar v Saudskej Arábii - 8. etapa. Zúčastnia sa jej aj slovenskí pretekári.

Na 10.00 h zvolali tlačovú konferenciu pred Svetovým pohárom v Jasnej. Pretekať bude aj slovenská lyžiarka Petra Vlhová.

O 20.30 sa v Londýne začne slávnostný galavečer s oceneniami FIFA The Best.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok