Farmársky štrajk v Nemecku. Krajina sa zmieta v problémoch, pridávajú sa železničiari

ta3/ČTK
10.1.2024 12:55

Nemeckí farmári na protest proti chystaným úsporným opatreniam vlády kancelára Olafa Scholza zablokovali cesty, protesty však boli v utorok výrazne miernejšie, no neutíchli ani v stredu.

V pondelok ráno poľnohospodári zastavili prevádzku na prechodoch Boží Dar/Oberwiesenthal a Potôčiky/Johanngeorgenstadt, po 7:30 bola ale cesta opäť voľná. Nemecké médiá si všimli, že kancelárovi sa kvôli protestom posmieval na internete niekdajší ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Nemecko v problémoch

Pondelkový protest ochromil celú krajinu, následné blokády už ale neboli plošné. V Berlíne zostal naďalej uzavretý hlavný ťah v centre pri Brandenburskej bráne. Zrejme najväčšie protesty v stredu zasiahli Sasko. Nemecký autoklub ADAC ohlásil zablokované nájazdy na diaľnici A72 v Sasku.

Denník Sächsische Zeitung napísal, že poľnohospodári protestovali aj vo Wiesenbade, Annabergu-Buchholzi a Bärensteine. Krátko zablokované boli dva hraničné priechody medzi Českom a Saskom.

Akčný týždeň

Šéf Zväzu nemeckých poľnohospodárov (DBV) Joachim Rukwied v pondelok protesty označil za úspešné. "Bol to dobrý začiatok nášho spoločného akčného týždňa," povedal. Poľnohospodári chcú proti rušeniu daňového zvýhodnenia pre diesel v poľnohospodárstve demonštrovať až do 15. januára, kedy chystajú veľké zhromaždenie v Berlíne.

Podľa Rukwieda sa do pondelkového protestu zapojili farmári so zhruba 100-tisíc traktormi, ktorými blokovali dopravu. "Spolkovej vláde sme vyslali jasný signál, že treba stiahnuť plány na zvýšenie daní," dodal.

Vláda chce šetriť

Vláda kvôli rozpočtovej kríze a nevyhnutnosti šetriť chcela pôvodne skončiť s podporou dieselu pre poľnohospodárov a s daňovým oslobodením poľnohospodárskych vozidiel. Zväz DBV kvôli tomu vlani v decembri usporiadal v Berlíne demonštráciu a ďalšími pohrozil. Vláda následne čiastočne ustúpila a v pondelok schválila zachovanie daňového zvýhodnenia, podporu dieselu chce ale postupne do roku 2026 zastaviť. Poľnohospodári to ale odmietajú a požadujú odvolať všetky plánované škrty, čo ale Scholzov kabinet urobiť nechce.

Bádensko-württemberský premiér Winfried Kretschmann sa pozastavil nad tým, že poľnohospodári nijako na ústupky Scholzovej vlády nereagovali. Poznamenal, že vláda plány škrtov podpory poľnohospodárov výrazne zmiernila a že požiadavku ich úplného odvolania nemožno očakávať.

Pridali sa železničiari

Nemecko čelí aj dopravnému chaosu spôsobenému trojdňovým celoštátnym štrajkom rušňovodičov spojeným s pokračujúcimi protestmi farmárov.

Počas štrajku budú železničné služby premávať podľa skráteného cestovného poriadku, čo prinúti mnohých cestujúcich zrušiť svoje cesty alebo nájsť iné spôsoby, ako sa dostať do svojich destinácií. Zrušených bude približne 80 % diaľkových spojov, pričom v rôznej miere sa to dotkne regionálnych liniek, píše Deutsche Welle.

Do piatku budú štrajkovať aj rušňovodiči nákladných vlakov.

Štrajk zvolala odborová organizácia rušňovodičov GDL, ktorá požaduje lepšie mzdy spolu so znížením pracovného času z 38 na 35 hodín týždenne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok