Hollywoodski scenáristi ukončili štrajk. Herci však naďalej nerokujú

ta3, TASR
27.9.2023 07:15

Americkí televízni a filmoví scenáristi sa v dohodli na ukončení štrajku, ktorý trval takmer päť mesiacov a ochromil Hollywood.

Hollywood_Strikes694379.jpg
TASR/AP

Bude ratifikácia zmluvy formalitou?

Ukončeniu štrajku predchádzalo dosiahnutie platovej dohody s hollywoodskymi filmovými štúdiami, uviedlo v statuse na platforme X vedenie Združenia amerických scenáristov.

Štrajk sa skončí v stredu na poludnie losangeleského času, Po ukončení štrajku však budú musieť aj samotní radoví scenáristi hlasovať o ratifikácii zmluvy uzavretej WGA s filmovými štúdiami.

Počas tejto procedúry - medzi 2. a 9. októbrom - však budú môcť pracovať ako obvykle, uvádza sa v mejli, ktorý členom rozposlalo vedenie WGA.

Teoreticky môžu scenáristi dohodu s filmovými štúdiami odmietnuť, ale väčšina odborníkov z filmového priemyslu verí, že ratifikácia bude formalitou a práca na televíznych a filmových projektoch sa obnoví.

AP dodala, že hollywoodski herci zostávajú v štrajku a nateraz bez perspektívy na rokovania.

Dohoda, ktorú sa podarilo dosiahnuť WGA, však vniesla do ich radov optimizmus a v utorok sa zišli na demonštrácii - prvej od nedele, keď scenáristi dosiahli predbežnú dohodu s hollywoodskymi štúdiami a streamovacími platformami.

AP konštatovala, že v zástupe hercov bolo vidno aj viacerých scenáristov, ktorí podporujú požiadavky svojich hereckých kolegov, pričom súčasne oceňujú, že bez podpory hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA by ani WGA nedosiahla svoj cieľ.

Pozadie štrajku

Vyše 11-tisíc hollywoodskych televíznych a filmových scenáristov vstúpilo začiatkom mája do štrajku po tom, ako nedosiahli dohodu o vyšších platoch a lepších pracovných podmienkach so štúdiami a streamovacími spoločnosťami. Požadovali tiež reguláciu využívania umelej inteligencie.

V polovici júla sa k scenáristom s podobnými požiadavkami pridalo okolo 160-tisíc hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA.

Štrajky hercov a scenáristov v USA po viac ako 60 rokoch takmer ochromili Hollywood, keďže sa nemôžu nakrúcať prakticky žiadne filmy a seriály.

Herci pre štrajk nemôžu propagovať svoje filmy. Uvedenie filmov do kín bolo odložené a ovplyvnený bol aj harmonogram udeľovania rôznych cien. Napríklad odovzdávanie televíznych cien Emmy sa z polovice septembra odložilo na januári 2024.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok