Dankovo meno bolo aj na Google Maps. Fico považuje jeho nehodu za normálny ľudský príbeh (+ďalšie reakcie politikov)

ta3/Kristína Górová/TASR
12.1.2024 14:25 , Aktualizované: 14.1.2024 10:15

Podpredseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko má za sebou nočnú jazdu autom, pri ktorej sa mu podarilo zdemolovať semafor. Na policajtov však nepočkal, nehodu nenahlásil a z miesta odišiel. Policajti ho dodatočne dohľadali, a to vďaka olejovej škvrkne, ktorá viedla až do jeho garáže, informoval o tom portál Startitup.

Danko sa k nehode vyjadril na sociálnej sieti, kde uviedol, že dostal šmyk, a že ak to bude potrebné, všetko zaplatí. Jeho incident však neostal bez reakcie politikov.

Opozícia lídra SNS vyzýva, aby vyvodil zodpovednosť, alebo odstúpil z funkcie. Taktiež žiada o riadne vysvetlenie nehody. Od Danka tiež chce, aby povedal, či bol pod vplyvom alkoholu.

Národná kultúrna pamiatka

Andrej Danko sa stal slávnym za jednu noc. Z obyčajného semaforu je Národná kultúrna pamiatka. Kreativita Slovákov na seba naozaj nenechala dlho čakať a pod semaforom sa objavila aj sviečka, a nádoba s motorovým olejom.

Pozrite si, ako reagujú na Dankovu nehodu politici. 

Robert Fico

Fico o nehode koaličného partnera povedal, že to berie za normálny ľudský príbeh. Dodal, že také niečo sa mohlo stať aj jemu. "Toto sa stáva tisícom ľudí na Slovensku," dodal.

"Sme v situácii, keď sa budú škandalizovať veci, ktoré sa nemajú škandalizovať," vysvetľoval premiér.

Peter Pellegrini

"V prípade, že by sa potvrdilo, že predseda SNS a podpredseda NR SR bol účastníkom dopravnej nehody a nezachoval sa tak, ako sa má každý občan v zmysle zákona pri dopravnej nehode zachovať, tak, samozrejme, je to potom otázka aj na vyvodenie politickej zodpovednosti," uviedol Pellegrini.

Skonštatoval, že vo vyspelom svete by po potvrdení úteku z miesta nehody malo dôjsť k vyvodeniu zodpovednosti. Ak bude zjavné, že Danko porušil zákon, mal by na to podľa Pellegriniho reagovať. K odstúpeniu ho vyzývať nebude.

Michal Šimečka

"Ak politik spôsobí dopravnú nehodu, má počkať na políciu. Nie utiecť z miesta činu. Politik by mal ísť príkladom, nie ukazovať verejnosti, že je kvôli svojej funkcii nad zákonom. Pán Danko by mal teraz jednoznačne vyvodiť zodpovednosť," uviedol líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Milan Majerský

"Andrej Danko by sa mal zachovať ako chlap a odstúpiť zo svojej funkcie podpredsedu NR SR. To, že jeden z najvyšších ústavných činiteľov po spáchaní dopravnej nehody ujde z miesta činu, len vyvoláva otázky prečo sa tak stalo," myslí si predseda KDH Milan Majerský. Hnutie preto vyzýva Danka, aby sa vzdal svojej funkcie a verejne sa ospravedlnil. Takisto žiada o riadne a dôsledné prešetrenie celej situácie.

Branislav Gröhling

"Andrej Danko v minulosti nemal problém viesť schôdzu NR SR zjavne pod vplyvom alkoholu. V jednom z rozhovorov priamo v rádiu priznal, že nevládze, lebo veľa popil. Dokonca priznal, že pred tlačovou besedou, na ktorej bozkával výložky, vypil tri poháre vína. Je preto vážne podozrenie, že dnešnú autonehodu spôsobil pod vplyvom alkoholu. To, že z miesta činu ušiel a nepodrobil sa dychovej skúške, znie takmer ako priznanie,“ uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Janka Bittó Cigániková

Podľa podpredsedníčky SaS Janky Bittó Cigánikovej by mal Andrej Danko podstúpiť testy na prítomnosť alkoholu či iných omamných látok. „Toto sa dá zistiť aj tri dni spätne. Vyzývame Danka, aby podstúpil tieto testy a vylúčil akékoľvek pochybnosti. Nič to však nemení na veci, že ušiel z miesta nehody. Ak sa Andrej Danko k situácií nepostaví čelom, tak vyzberáme podpisy na jeho odvolanie,“ doplnila Bittó Cigániková.

Juraj Krúpa

„Polícia je dnes podozrivo ticho a neinformuje verejnosť o tom, či šoféra podrobila dychovej skúške, respektíve krvného testu,“ hovorí Juraj Krúpa.

Hnutie Slovensko (bývalé OĽANO)

"Chceme počkať do pondelka, či sa zachová ako chlap. Je tu potom ešte aj predseda parlamentu Peter Pellegrini,“ povedal na tlačovke predseda poslaneckého klubu Slovensko Michal Šipoš.

Líder hnutia Igor Matovič vyhlásil, že Danko bol po nehode vulgárny, agresívny a pod vplyvom alkoholu. Zatiaľ však nie je známe, či sa podrobil dychovej skúške.

SemaFÓR

Dlho na seba nenechali čakať ani internetové fóry. Z incidentu sa na sociálnych sieťach stal terč vtipov a "memečiek". Osudovému semaforu dokonca na Google mapách na nejaký čas prischol nový názov - Semafor Andreja Danka. Medzitým ho už vymazali.

Pozrite si reportáž o nehode Andreja Danka.

Miroslav Radačovský

V reakcii na vyjadrenie Juraja Šeligu na Facebooku sa rozpísal aj europoslanec a predseda strany Slovenský Patriot Miroslav Radačovský. V statuse naráža na to, že Šeliga "blúzni" v súvislosti s dopravnou nehodou Danka a "o trestnom čine všeobecného ohrozenia a poškodzovania všeobecne prospešného zariadenia".

Europoslanec Danka obraňuje a hovorí, že sa to môže stať každému. Dodáva, že všeobecné ohrozenie spôsobiť nemohol, pretože priechod pre chodcov na ceste ostal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok