Danko v noci zdemoloval semafor, no nepočkal na políciu. Hovorí, že dostal šmyk, vyšetrovať ho bude Žilinka

ta3/Soňa Búranová/TASR/Startitup
12.1.2024 10:01 , Aktualizované: 12.1.2024 16:06

Podpredseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko mal v noci autonehodu. V bratislavskej mestskej časti Dúbravka na križovatke ulíc Saratovská – Repašského zdemoloval semafor. Nepočkal na policajtov a odišiel. Tí ho potom dodatočne dohľadali. Ako prvý o tom informoval Startitup. Opozičné strany žiadajú, aby odstúpil.

Danko to potvrdil

Danko podľa aktuálnych informácií dopravnú nehodu nenahlásil na políciu, auto vycúval a odišiel domov. Policajti ho dohľadali aj podľa olejovej škvrny. Tá viedla až do jeho garáže, píše Startitup. "Trafil som stĺp, no a čo," reagoval bezprostredne po nehode. Pre portál potvrdil, že nehodu mal a dodal, že "si všetko zaplatí a že je poistený".

Celá svetelná križovatka bola ráno nefunkčná a správa ciest vymenila zničený semafor za nový.

Po nehode zostala na mieste aj ešpézetka auta, plastové časti karosérie a olejová škvrna. Ukazujú to nočné fotografie, ktoré zverejnil Startitup.

Nikto sa nezranil

Dankovu nehodu potvrdil aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Danko podľa neho spolupracuje s políciou a poskytol plné vysvetlenie.

"Policajný prezident ma ráno informoval, že sa stala nehoda podpredsedovi národnej rady. Nedošlo k žiadnemu ohrozeniu ani života, ani zdravia iných obyvateľov, ani nejakej škode na majetku," uviedol minister.

Danko stĺp ta3 Výmena zničeného stĺpa za nový

Dostal šmyk?

Danko už na celú situáciu reagoval na sociálnej sieti. Tvrdí, že dostal šmyk, a že ak to bude potrebné, všetko zaplatí. "Ako každý smrteľník, aj ja môžem mať dopravnú nehodu," povedal vo videu.

"Narazil som do stĺpa, ohlásil som to poisťovni, oznámil som to magistrátu. Ak treba ešte niečo urobiť, všetko si splním," uviedol s tým, že spolupracuje s políciou. "Verím, že poisťovňa sa s tým vysporiada a keby nie, som si vedomý svojej zodpovednosti," dodal.

Polícia prišla, vodiča nenašla

Bratislavskí dopravní policajti boli privolaní na miesto nehody 11. januára o 23.30 h. Potvrdili, že po príchode hliadky dopravnej polície sa vodič ani motorové vozidlo na mieste nenachádzali.

"Z uvedeného dôvodu nebolo v čase príchodu hliadky polície na miesto zrejmé, kto bol jej účastníkom a rovnako nemohlo dôjsť ani k vykonaniu dychovej skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu vodiča," uvádza polícia.

Škoda vyše dvetisíc eur

Magistrát hlavného mesta Bratislava odhadol škodu na 2 500 eur. Uplatní si ju od poisťovne, kde má Danko poistku. Magistrát sa o nehode dozvedel vo štvrtok v noci od polície, ale aj ráno od pracovníčky SNS. Píše o tom Denník N.

Danko zároveň trvá na tom, že nemusel volať políciu a mohol z miesta nehody odísť. "Keď spôsobíš škodu do 3990 eur nemusíš ostať na mieste, ideš to nahlásiť do poisťovne, čo som aj urobil, a nahlásil som to aj magistrátu,“ vysvetlil pre N-ko.

Trestné stíhanie

Zuzana Drobová, hovorkyňa generálnej prokuratúry, informovala redakciu ta3 o tom, že bude začaté trestné stíhanie vo veci pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. Hrozí mu polročný trest.

"V rámci trestného konania prokuratúra vykoná všetky procesné úkony nevyhnutné pre náležité objasnenie skutkového stavu veci," dodala Drobová.

Vyjadrenia politikov

Opozičné strany vyzvali šéfa SNS a podpredsedu parlamentu, aby vyvodil zodpovednosť v súvislosti s dopravnou nehodou. KDH i SaS ho priamo vyzvali odstúpiť z funkcie. Ak tak neurobí, opozícia chce budúci týždeň vyzbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze k jeho odvolávaniu. Opozícia žiada Danka, aby okolnosti nehody riadne vysvetlil a aby povedal, či bol pod vplyvom alkoholu.

Reakcia Šimečku

"Ak politik spôsobí dopravnú nehodu, má počkať na políciu. Nie utiecť z miesta činu. Politik by mal ísť príkladom, nie ukazovať verejnosti, že je kvôli svojej funkcii nad zákonom. Pán Danko by mal teraz jednoznačne vyvodiť zodpovednosť," uviedol líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Reakcia Majerského

"Andrej Danko by sa mal zachovať ako chlap a odstúpiť zo svojej funkcie podpredsedu NR SR. To, že jeden z najvyšších ústavných činiteľov po spáchaní dopravnej nehody ujde z miesta činu, len vyvoláva otázky prečo sa tak stalo," myslí si predseda KDH Milan Majerský. Hnutie preto vyzýva Danka, aby sa vzdal svojej funkcie a verejne sa ospravedlnil. Takisto žiada o riadne a dôsledné prešetrenie celej situácie.

Reakcia SaS

"Andrej Danko v minulosti nemal problém viesť schôdzu NR SR zjavne pod vplyvom alkoholu. V jednom z rozhovorov priamo v rádiu priznal, že nevládze, lebo veľa popil. Dokonca priznal, že pred tlačovou besedou, na ktorej bozkával výložky, vypil tri poháre vína. Je preto vážne podozrenie, že dnešnú autonehodu spôsobil pod vplyvom alkoholu. To, že z miesta činu ušiel a nepodrobil sa dychovej skúške, znie takmer ako priznanie,“ uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Podľa podpredsedníčky SaS Janky Bittó Cigánikovej by mal Andrej Danko podstúpiť testy na prítomnosť alkoholu či iných omamných látok. „Toto sa dá zistiť aj tri dni spätne. Vyzývame Danka, aby podstúpil tieto testy a vylúčil akékoľvek pochybnosti. Nič to však nemení na veci, že ušiel z miesta nehody. Ak sa Andrej Danko k situácií nepostaví čelom, tak vyzberáme podpisy na jeho odvolanie,“ doplnila Janka Bittó Cigániková.

„Polícia je dnes podozrivo ticho a neinformuje verejnosť o tom, či šoféra podrobila dychovej skúške, respektíve krvného testu,“ uzavrel Juraj Krúpa.

Reakcia Slovenska

"Chceme počkať do pondelka, či sa zachová ako chlap. Je tu potom ešte aj predseda parlamentu Peter Pellegrini,“ povedal na tlačovke predseda poslaneckého klubu Slovensko Michal Šipoš.

Líder hnutia Igor Matovič vyhlásil, že Danko bol po nehode vulgárny, agresívny a pod vplyvom alkoholu. Zatiaľ však nie je známe, či sa podrobil dychovej skúške.

Reakcia Roberta Fica

Fico o nehode koaličného partnera povedal, že to berie za normálny ľudský príbeh. Dodal, že také niečo sa mohlo stať aj jemu: "Toto sa stáva tisícom ľudí na Slovensku," dodal.

"Sme v situácii, keď sa budú škandalizovať veci, ktoré sa nemajú škandalizovať," vysvetľoval premiér.

Všetky reakcie si môžete prečítať v článku nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok