Fico, Blaha aj Danko sa klaňali nad hrobom Husáka. Post Bellum nešetrí kritikou a nesúhlasí s manipuláciou histórie

ta3
11.1.2024 14:18

Predseda vlády Robert Fico a podpredsedovia parlamentu Ľuboš Blaha a Andrej Danko boli v stredu vzdať úctu k hrobu komunistického politika Gustáva Husáka. Ich čin neostal bez odozvy. Kritizuje ich nezisková organizácia Post Bellum.

Fico Gustav Husak hrob Blaha Danko
Reprofoto: Facebook/Robert Fico

Juraj Rizman za Post Belum tvrdí, že "potrebujeme hľadať a uvedomovať si historickú pravdu, nie budovať mýty!"

Uvádza, že odmieta prekrúcanie našich dejín a adorovanie komunistických vodcov, ktorí pomáhali nastoliť nedemokratický komunistický režim, perzekvovali politických oponentov a po invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa kolaborovali s okupantmi a podieľali sa na "normalizácii", ktorá negatívne postihla stovky tisíc občanov bývalého Československa.

Fico, Danko a Blaha pri hrobe

Organizácia takto reaguje na pietny akt, keď si predseda vlády Robert Fico s podpredsedami NR SR Andrejom Dankom a Ľubošom Blahom pri hrobe Gustáva Husáka pripomenuli 111. výročie jeho narodenia. 

"​Na to, aby sme si uvedomili, aké osobnosti sme mali v našej modernej histórii, potrebujeme niekedy viac času. Dnes som odskočil do starej Dúbravky a položil kvety na hrob Dr. Gustáva Husáka. Narodil sa presne pred 111 rokmi," napísal Fico na sociálnej sieti.

Manipulovanie histórie

Organizácia tiež pripomína, že Fico o Husákovi napísal niekoľkoriadkový post, ktorý je ukážkovým príkladom toho, ako by sme nemali manipulovať našou históriou.

Post Belum ozrejmuje, že premiér Fico zamlčal niektoré dôležité aspekty zo života Husáka. "Spomenul jeho účasť v SNP, ale nič nehovorí o tom, že po roku 1945 sa Husák aktívne podieľal na rozbití demokratického systému a nastolení komunistickej diktatúry," vysvetľovala riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková.

Ďalej podľa organizácie nespomenul, že od jesene 1947 viedol políciu a zneužíval ju proti vtedajšej opozícii.

Nepovedať A, ale povedať B

"Na druhej strane však premiér pripomína, ako Husáka v 50-tych rokoch komunisti zatvorili do väzenia a ako trpel. Nepovedať A, ale povedať iba B – je nebezpečná skratka, ktorej by sa naši volení predstavitelia a verejní funkcionári mali vyhýbať,“ uviedla riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková.

Podľa organizácie je tiež zaujímavé, ako niektorí politici vládnej koalície nemajú problém na jednej strane adorovať Alexandra Dubčeka a zároveň prejavovať rešpekt a úctu Husákovi, teda človeku, počas vládnutia ktorého bol Dubček ponížený, v domácom väzení a pod neustálou kontrolou ŠtB. 

Vážna manipulácia

"Predseda vlády napísal, že Gustáv Husák zohral rozhodujúcu úlohu a zabránil represáliám v normalizačných 70-rokoch. A to už nie je žiadna historická skratka, ale vážna manipulácia," vysvetľuje Post Bellum.

Husák je podľa nej symbolom obracača kabátov, ktorý aj napriek tomu, že v druhej polovici 60. rokov patril k reformným komunistom, po okupácii v roku 1968 zmenil pozíciu a stal sa z neho jeden z hlavných strojcov normalizácie.

Husákov režim

"Husák možno nepatril medzi komunistických radikálov, ale počas jeho režimu prebiehali politické čistky, bola opätovne zavedená cenzúra, realizovali sa tvrdé policajné zásahy voči pokojným prodemokratickým zhromaždeniam, tisíce ľudí bolo politicky prenasledovaných a odsúdených, no a v neposlednom rade desiatky tisíc ľudí z totalitnej krajiny emigrovalo za slobodou," dodala Polovková.

Podľa Post Belum sa nesmie zabúdať na to, že kritici Husákovho režimu boli prenasledovaní ešte v novembri 1989.

Organizácia v tejto súvislosti tiež pripomína, že na Slovensku stále platí zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok