Neviditeľná Planéta X zanecháva stopy. Vedú nás k nej minisvety

TA3
3.9.2016 10:04

Hoci pozornosť sa v posledných dňoch zameriava na „druhú Zem“, novoobjavenú planétu pri našej susednej hviezde, odborníci napäto sledujú aj hľadanie „Planéty X“ v našej vlastnej slnečnej sústave. Deviatu planétu síce doposiaľ nevideli, ale slučka sa pomaly zaťahuje.

Neviditeľná Planéta X zanecháva stopy. Vedú nás k nej minisvety
Robin Dienel

Podivný spôsob zoradenia

Existencia záhadnej planéty stále nie je definitívne potvrdená, ale stala sa vysoko pravdepodobnou. Na začiatku roka dvojica amerických astronómov publikovala dôkazy o existencii obrovského kozmického telesa ďaleko za Neptúnom, takmer na okraji Slnečnej sústavy.

Záhadná Planéta X by mala krúžiť okolo Slnka na dlhej pretiahnutej dráhe, ktorú dokáže dokončiť za ohromujúcich 10- až 20-tisíc rokov. Jej vzdialenosť od Slnka by mohla pokojne dosahovať aj 75-násobok v porovnaní s malým Plutom, ktoré pred rokmi stratilo status deviatej planéty.

Dôkazy sú stále vysoko hypotetické, ale v tejto fáze sa javí, že Planéta X by mohla byť v porovnaní so Zemou až 4-krát väčšia a 10-krát hmotnejšia. Môže byť malým plynným obrom, alebo aj veľkou kamennou planétou.

"Všetky vzdialené objektu sú zoradené podivným spôsobom a to by sa nemalo diať. Pracovali sme s nejakými jednoduchými vysvetleniami, ale žiadne z nich nefungovalo," vysvetľoval astronóm Mike Brown, ako prišiel na to, že v hlbokom kozme sa môže nachádzať nová planéta. Priestor za Neptúnom sa dlho považuje za pomerne rušný priestor. Takzvaný Kuipierov pás obsahuje celý rad komét, asteroidov a úlomkov, ale o vzdialených svetoch toho ešte veľa nevieme.

20160829-newobjects-oort-6_0a000002-588e-a7ed.jpg

80-percentná istota

Nové indície o dianí vo vesmíre na samotnom okraji Slnečnej sústavy priniesol objav 15 nových objektov so zvláštnym správaním. Ich pohyb naznačuje, že by mohli byť ovplyvnené gravitačnou silou obrovského objektu za Neptúnom. Astronómovia ich našli s pomocou 4-metrového teleskopu v Čile a 8-metrového teleskop na Havaji.

Hoci ide len o začiatok cesty, nálezy neznámych objektov môžu byť kľúčom k zisteniu lokácie Planéty X. Astronómovia sú presvedčení, že existujú tisícky podobných malých objektov. Stačí ich len objaviť a analyzovať ich pohyb. "Menšie objekty nás môžu priviesť k oveľa väčšej planéte, o ktorej si myslíme, že tam existuje," vyjadril sa jednoznačne objaviteľ nových telies Scott Sheppard z Carnegie Institution for Science. Päť zo vzdialených minisvetov sa nachádza jednoducho príliš ďaleko, aby ich ovplyvňovala príťažlivosť Neptúnu.

Zdá sa vám takýto spôsob objavenia novej planéty priveľmi položený na hypotetických základoch? Podobne však tomu bolo aj pri objave Neptúnu v 19. storočí. Pohyb Uránu sa tiež javil veľmi zvláštny, ale viedol k nájdeniu doteraz najvzdialenejšej planéty našej sústavy.

"Ak by ste chceli počuť nejaké konkrétne číslo, je to okolo 80-percentná istota, že niekde tam je Planéta X," vyjadril sa Sheppard po objave. Číslo môže narastať s objavovaním nových minisvetov za Neptúnom. Sheppard priznáva, že ešte dva až tri takéto nálezy a existencia Planéty X dostane veľmi solídny základ.

planet-9-art-1-1400_0a000002-59fc-b1f5.jpg

Nájdeme ju teleskopom?

Hľadanie Planéty X náhodným sledovaním nemá šancu. Vesmír je príliš rozľahlý a vzdialenosť planéty od Slnka je príliš veľká. Planéta putuje po svojej obežnej dráhe dlho a my nevieme, kde v akom bode svojej púte sa nachádza. Môže byť kdekoľvek.

Zo Zeme by sme ju mohli za ideálnych podmienok zachytiť teleskopom, ale dôležité je vedieť, kde presne prístroje zacieliť. Koľko planétok bude treba nájsť na objavenie „Deviatky“?

"Potrebujeme asi 10 až 20 takýchto menších extrémnych objektov a môžeme pravdepodobne oveľa lepšie zistiť, kde je Planéta X," predpokladá objaviteľ nových minisvetov Sheppard.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok