Aká je tajomná Planéta X? Vedci vypočítali jej možné vlastnosti

TA3 SITA
11.4.2016 10:04

Na okraji našej slnečnej sústavy možno obieha veľká planéta. Vedci pred niekoľkými mesiacmi oživili dlhoročné legendy o "Planéte X" či "Nibiru" a teraz im dali reálne kontúry. Vypočítali, aká by mohla byť veľká, hmotná, teplá či vzdialená.

Aká je tajomná Planéta X? Vedci vypočítali jej možné vlastnosti
japantimes.co.jp

Pomoc počítačových simulácií

Švajčiarski astrofyzici Esther Linder a Christoph Mordasini z Bernskej univerzity pomocou počítačových simulácií vypočítali horné a dolné limity fyzikálnych vlastnostní hypotetickej deviatej planéty, ktorá by sa mohla nachádzať ďaleko za Plutom.

S teóriou o masívnej deviatej planéte Slnečnej sústavy prišli v januári americkí astronómovia Mike Brown a Konstantin Batygin z California Institute of Technology. Tí analyzovali pohyb objektov v Kuiperovom páse, ktorého súčasťou je aj Pluto. Všimli si, že viaceré z týchto objektov, vrátane dvoch väčších - 90377 Sedna a 2012 VP113, sa pohybujú rovnakým smerom. 

Najlepším vysvetlením tohto usporiadania je podľa nich práve prítomnosť masívnej planéty, ktorej gravitácia ovplyvňuje pohyb objektov v Kuiperovom páse. Následne preto vytvorili matematický model, podľa ktorého by musela byť táto planéta približne desaťkrát väčšia než Zem.

Pôvodne z inej sústavy?

Linder a Mordasini vo svojej práci vypočítali, že Planéta 9 by mohla byť menšou verziou Uránu alebo Neptúnu, čiže chladná, plynná planéta tvorená vodíkom a héliom.

Ak by bola desaťnásobne hmotnejšia než Zem, ako predpokladajú Brown a Batygin, tak by mala priemer 7,5-násobne väčší než Zem. Teplotu na jej povrchu odhadli švajčiarski vedci na mínus 226 stupňov Celzia. Od Slnka by mala byť vzdialená 700-krát ďalej než Zem, a preto odráža iba veľmi málo svetla.

Väčšinu jej žiarenia by tak malo tvoriť teplo z jej jadra, z čoho vyplýva, že by ju mohli objaviť skôr infračervené teleskopy. Linder a Mordasini si rovnako ako kolegovia z California Institute of Technology myslia, že Planéta 9 vznikla z toho istého disku prachu a plynu ako aj zvyšok Slnečnej sústavy. Alexander Mustill z Lunds universitet však prišiel s teóriou, že môže ísť o exoplanétu, ktorá vznikla v inej solárnej sústave, no neskôr ju Slnko svojou gravitáciou stiahlo k sebe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok