Po incidente s Matovičom parlament obmedzil možnosti médií. Musia sa prispôsobiť

ta3/TASR
16.11.2023 11:03 , Aktualizované: 16.11.2023 14:26

Médiá budú mať v Národnej rade SR obmedzené možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy. Nové opatrenie mieni Peter Pellegrini zachovať až do momentu, kým ho Michal Šipoš ako predseda poslaneckého klubu hnutia Igora Matoviča neuistí, že sa už nebude opakovať podobný incident, aký Matovič vyvolal v stredu.

Prvé problémy

Nové podmienky pre novinárov v Národnej rade spôsobujú prvé problémy. Keďže médiá môžu teraz nahrávať rozhovory len v priestoroch malej knižnice či v tlačovej miestnosti, tlačový odbor parlamentu musel požiadať o uvoľnenie knižnice ministra Tomáša Tarabu, ktorý tam mal stretnutie, informuje o tom Denník N.

Vyhlásenie Pellegriniho

"Ráno som vydal pokyn na zmenu smernice, ktorá sa dotýka fungovania médií v budove Národnej rady. Doplnil som ju o ustanovenie, že do doby, kým pán Šipoš oficiálne neoznámi, že sa jeho poslanecký klub zdrží akýchkoľvek atakov a útokov na iných poslancov, ktorí budú mať mediálny rozhovor, vystúpenie či živý vstup, sa budú môcť akékoľvek rozhovory a záznamy vykonávať len v priestore parlamentnej knižnice," oznámil Pellegrini v pléne parlamentu.

Vyhradený priestor pre médiá

"Pred knižnicou bude stáť zástupca strážnej služby Národnej rady. To bude samozrejme vytvárať značný diskomfort pre médiá, aby sa všetci vedeli zladiť a vtesnať sa do tejto knižnice. Ale za to je zodpovedný pán Šipoš. Akonáhle ma príde uistiť, že incident, ako bol včera, sa nebude opakovať, bude toto opatrenie zrušené a Národná rada bude fungovať v štandardnom režime," informoval Pellegrini.

Zasahovanie do vstupov

A to do doby, kým predseda klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš oficiálne neuistí vedenie parlamentu, že poslanci z jeho klubu nebudú zasahovať do vstupov iných politikov pre médiá. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD).

Šéf parlamentu priblížil, že dokým nedostane oficiálne uistenie od Šipoša, médiá budú môcť nahrávať poslancov len v priestoroch knižnice v parlamente a v tlačovkovej miestnosti. Chce tak predísť ďalším incidentom.

Garancia politikov

"Len čo mi predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš dokáže zagarantovať, že všetci členovia tohto poslaneckého klubu budú dodržiavať základné pravidlá slušnosti, toto obmedzenie bude zrušené," povedal Pellegrini.

K zmene usmernenia došlo po stredajšom (15. 11.) incidente, kedy poslanec Igor Matovič (Slovensko, Za ľudí, KÚ) vulgárnym slovným útokom narušil prípravu do živého vstupu poslanca Jána Mažgúta (Smer-SD).

Vyjadrenie poslanca SaS

"Je to robené pod zámienkou, že treba reagovať ne hulvátske správanie predsedu hnutia kedysi zvanéeho OĽaNO Igora Matoviča, ale nijako netrestá Igora Matovič. Postihuje novinárov, divákov, poslucháčov, čitateľov. Postihuje to verejnosť, ktorá bude mať obmedzený prístup k informáciám a tým politikom, ktorí sa chcú vyhnúť nepríjemným otázkam to zjednoduší život. Teraz, keď to chceli urobiť, museli ísť nie kanálmi, ale nájsť si nejaký bočný východ z rokovacej sály, lebo inak ich novinári zastihli a pýtali sa ich. Mohli by neodpovedať, ale na kamere to vyzerá zle, keď politik uteká pred novinármi," povedal poslanec SaS Ondrej Dostál s tým, že vláda ide od prvých dní proti novinárom a mimovládnym organizáciám.

Rozkrádanie a korupcia

Matovič vláde vyčítal neplnenie sľubov spred volieb, hovoril o rozkrádaní štátu a korupcii. Kritizoval aj neúčasť všetkých ministrov a premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na rokovaní parlamentu.

Matovič kritizuje opozíciu a koalíciu

Matovič v pléne pripomenul predvolebné sľuby novej vlády a poukázal na jej aktuálne kroky. Hovorí o okrádaní dôchodcov či rodín s deťmi. Tvrdí, že jeho vláda prijala opatrenia na pomoc týmto skupinám napriek krízam, pričom vlády Smeru-SD podľa neho za osem rokov hojnosti urobili na pomoc ľuďom málo.

Kritizoval aj vládne návrhy predložené na aktuálnu schôdzu NR SR. Novela zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti podľa neho zoberie ľuďom nárok na včasné zákroky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok