Rokovanie o vládnom programe sa skončilo. Schôdza bude pokračovať v utorok

ta3
16.11.2023 07:51 , Aktualizované: 16.11.2023 21:32

Tretí deň rokovania o vládnom programe skončil. Parlament bude pokračovať v utorok, podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho by vtedy mohli aj hlasovať. O dôvere sa nehlasovalo.

Národná rada SR, parlament
ta3/Denis Dufala

Poslanci budú v rokovaní o programovom vyhlásení vlády pokračovať v utorok. Prihlásených do diskusie ostalo ešte zhruba desať rečníkov. Aké boli reakcie poslancov?

PS nepodporí vládu

Vláda premiéra Roberta Fica si dôveru nezaslúži. Programové vyhlásenie vlády nie je konkrétne a vláda nemá ambíciu ani schopnosti vládnuť v prospech občanov Slovenska. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii v priestoroch Národnej rady SR informoval predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

"Vláda ani vládni poslanci si nedokážu obhájiť svoj program. V pléne vystúpilo minimum ministrov, premiér mal veľmi krátky prejav. Je to neúcta voči občanom, ktorí sa zúčastnili na voľbách," povedal Šimečka.

"Na akékoľvek individuálne zlyhanie poslancov nemôžu doplácať médiá ani verejnosť. Premiér Fico útočí na médiá a z pozície moci chce preverovať, či informujú dostatočne dobre, aby získali akreditáciu na Úrade vlády SR," povedal Šimečka.

Hlasovanie až do večera

Predseda parlamentu Pellegrini povedal, že koalícia chce rokovať a hlasovať o programe vlády dnes. Ak to nestihnú do ôsmej večer, tak je možné, že rokovanie predĺžia.

Všetkých 50 poslancov, ktorí sa prihlásili písomne, už vystúpilo. Do rozpravy sa prihlásilo ďalších 24 poslancov ústne. Prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku čas na vystúpenie najviac desať minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR.

Pozrite si tretí živý vstup redaktorky Diany Štrusovej:

Zmeny v parlamente

V parlamente obmedzili nahrávanie rozhovorov a vysielanie živých vstupov z vestibulu. Nové opatrenie mieni Peter Pellegrini zachovať až do monentu, kým ho Michal Šipoš ako predseda poslaneckého klubu hnutia Igora Matoviča neuistí, že sa už nebude opakovať podobný incident, aký Matovič vyvolal v stredu.

"Ráno som vydal pokyn na zmenu smernice, ktorá sa dotýka fungovania médií v budove Národnej rady. Doplnil som ju o ustanovenie, že do doby, kým pán Šipoš oficiálne neoznámi, že sa jeho poslanecký klub zdrží akýchkoľvek atakov a útokov na iných poslancov, ktorí budú mať mediálny rozhovor, vystúpenie či živý vstup, sa budú môcť akékoľvek rozhovory a záznamy vykonávať len v priestore parlamentnej knižnice," oznámil Pellegrini v pléne parlamentu.

Pozrite si druhý živý vstup redaktorky Diany Štrusovej:

Diskomfort pre médiá

"Pred knižnicou bude stáť zástupca strážnej služby Národnej rady. To bude samozrejme vytvárať značný diskomfort pre médiá, aby sa všetci vedeli zladiť a vtesnať sa do tejto knižnice. Ale za to je zodpovedný pán Šipoš. Akonáhle ma príde uistiť, že incident, ako bol včera, sa nebude opakovať, bude toto opatrenie zrušené a Národná rada bude fungovať v štandardnom režime," informoval Pellegrini.

Televízie, ale aj ostatní novinári, nahrávali rozhovory s poslancami či vysielali živé vstupy prevažne z vestibulu, kde bolo najviac priestoru. Knižnica je malý presklený priestor, kde nie je možné zároveň robiť viac ako jeden rozhovor, inak by sa novinári rušili.

Pozrite si prvý živý vstup redaktorky Diany Štrusovej:

Tretia schôdza

Tretia schôdza sa kvôli faktickým poznámkam a diskusiám predlžuje na tretí deň. Následne majú poslanci riešiť návrhy vlády o 13. dôchodku, ústavnú zdravotnú starostlivosť. Pokračovať budú hodinou otázok.

Schôdza sa začala o 9:00 a má trvať do 20:00. O hodinu si poslanci skrátili aj obedovú prestávku, trvať bude od 13:00 do 14:00.

Slovná potýčka medzi Matovičom a Mažgútom

Matovič sa v stredu dopoludnia dostal do slovnej potýčky s poslancom Smeru Jánom Mažgútom.

Obaja mali postupne vystúpiť v živom vstupe pre RTVS, Matovič však pred začiatkom nazval Mažgúta chrapúňom a inými hanlivými slovami. Nakoniec do RTVS neprišiel.

Vyslovenie dôvery

Diskusia sa začala v utorok (14. 11.). Vládny program predložil premiér Robert Fico (Smer-SD) a požiadal parlament o vyslovenie dôvery. Apeloval na dodržiavanie ústavy a medzinárodného práva. V úvode diskusie vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Diskusii dominovali uplynulé dva dni vystúpenia opozičných poslancov. Vládnemu programu vyčítali, že je málo konkrétny. V dokumente im chýbajú jasné ciele aj s časovým harmonogramom.

Schválenie programu

Svoj program vláda schválila v pondelok (13. 11.). Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok