Escobarov nástupca a krvilačný narkobarón. Úsuga pyká v USA, vyhol sa chybám kolumbijskej legendy

ta3
4.11.2023 00:00

Dario Antonio Úsuga David je údajne jedným z vodcov klanu El Clan Del Golfo, ktorý sa predtým nazýval Los Urabeños alebo Autodefensas Gaitanistas de Colombia. Ide o ťažko ozbrojený a mimoriadne násilný kolumbijský drogový kartel zložený z bývalých členov teroristických organizácií, ktorí sa nedemobilizovali v rámci procesu spravodlivosti a mieru kolumbijskej vlády. Úsugu obvinil južný okres New Yorku v roku 2009.

usuga.png
Newsweekespanol/AFP

O gangu

Organizácia využíva násilie a zastrašovanie na kontrolu trás obchodovania s narkotikami, laboratórií na spracovanie kokaínu, východiskových miest pre rýchlostné člny a tajných pristávacích plôch.

Pôsobí v 13 z 32 kolumbijských departementov, z ktorých väčšina sa nachádza v severozápadnej časti krajiny.

Počas vojny s konkurenčnou zločineckou organizáciou o trasy pašovania drog sa počet vrážd za dva roky zvýšil o 443 %, píše ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických.

Gang má rozsiahle medzinárodné kontakty a okrem pašovania drog i ľudí sa zaoberá nelegálnou ťažbou zlata a vydieraním.

Kontroluje mnohé trasy používané na pašovanie drog z Kolumbie do USA či až do Ruska.

Vojenské uniformy, dane či sicarios

CDG, ktorá má až 6-tisíc členov, vykonáva vojenskú kontrolu nad rozsiahlym územím v regióne Urabá v kolumbijskej Antioquii, ktorý je jednou z najlukratívnejších oblastí obchodovania s drogami v Kolumbii vzhľadom na blízkosť kolumbijsko-panamskej hranice a karibského a tichomorského pobrežia. 

Členovia gangu oblečení vo vojenských uniformách používajú vojenskú taktiku a zbrane na posilnenie svojej moci a podnecujú vojny a násilie proti konkurenčným obchodníkom s drogami, polovojenským organizáciám a kolumbijským orgánom činným v trestnom konaní, ktoré ohrozujú kontrolu gangu.  

Kartel financuje svoje operácie predovšetkým prostredníctvom mnohomiliardového obchodu s drogami. Ukladá „daň“ všetkým obchodníkom s drogami, ktorí pôsobia na území pod jej kontrolou, pričom vyberá poplatky za každý kilogram kokaínu vyrobeného, skladovaného alebo prepravovaného cez oblasti kontrolované organizáciou.

Na udržanie kontroly nad územím CDG zamestnával armádu „sicarios“ alebo nájomných vrahov, ktorí vykonávali násilné činy vrátane vrážd, prepadnutí, únosov, mučenia osôb považovaných za zradcov organizácie, ako aj ich rodinných príslušníkov.

Plan Pistolas

Napríklad začiatkom roka 2012, po smrti Úsugovho brata pri policajnom zásahu, nariadil Otoniel niekoľkodňové uzavretie miest a obcí, ktoré boli pod kontrolou gangu. Počas štrajku členovia gangu nariadili, aby všetky podniky zostali zatvorené a aby obyvatelia zostali vo svojich domovoch. Úsuga nariadil členom kartelu, aby popravili tých, ktorí nedodržia jeho príkazy. 

Na príkaz Úsugu klan uskutočňoval organizované kampane, označované ako „Plan Pistolas“, na zabíjanie kolumbijských orgánov činných v trestnom konaní a vojenského personálu pomocou vojenských zbraní vrátane granátov, výbušnín a útočných pušiek. 

Otoniel ponúkal odmeny za vraždy kolumbijských policajtov a vojenského personálu, aby zastrašil orgány činné v trestnom konaní a zabránil im v jeho dolapení alebo zasahovaní do činnosti klanu, píše americký rezort spravodlivosti.

Vinu priznal a oľutoval

Americký súd odsúdil Úsugu, ktorý bol najhľadanejším drogovým barónom v Kolumbii, na 45 rokov väzenia za účasť na pokračujúcom trestnom čine ako vodca mnohomiliardovej polovojenskej organizácie a organizácie obchodníkov s drogami Clan del Golfo. 

Úsugu tiež odsúdili na 45 rokov odňatia slobody za účasť na námornom drogovom sprisahaní a ďalších 45 rokov za účasť na sprisahaní pri dovoze drog. Tresty sa budú vykonávať súbežne.

Je známy aj pod porezývkou Otoniel. Úsuga pôsobil ako vysokopostavený vodca v CDG od jej vzniku. Od roku 2012 až do svojho zadržania kolumbijskými vojenskými a poriadkovými silami 23. októbra 2021 bol vodcom klanu, teda viac ako deväť rokov viedol najmocnejší kolumbijský gang.

V januári 2023 sa priznal k riadeniu zločineckej skupiny a pašovaniu drog, píše BBC.

Počas vynesenia rozsudku Úsuga povedal, že svoje činy ľutuje. „Ospravedlňujem sa vládam Spojených štátov a Kolumbie a obetiam zločinov, ktoré som spáchal,“ povedal 51-ročný Úsuga.

Prokurátori ho označili za „najvýznamnejšieho kolumbijského obchodníka s drogami od čias Pabla Escobara“ a uviedli, že pomohol prepraviť takmer 100-tisíc kilogramov kokaínu do USA.

Sudkyňa bola nemilosrdná

Úsugu zatkli v roku 2021 a minulý rok ho vydali, aby čelil obvineniam z obchodovania s drogami v USA.

Jeho právnici požadovali trest maximálne 25 rokov. Argumentovali tým, že jeho výchova vo vidieckej chudobe obklopená partizánskou vojnou ho priviedla k životu profesionálneho zločinca.

Sudkyňa Dora Irizarryová, americká okresná sudkyňa, ktorá prípadu predsedala, však tieto argumenty odmietla s tým, že výchova v obytnom komplexe v južnom Bronxe v prostredí drog a násilia ju k podobnej ceste neviedla.

Úsuga v rámci priznania viny odovzdal 216 miliónov dolárov (zhruba 203 131 584 eur) z predaja drog.

Odmeny za hlavy

„DEA vyšetrovala Otoniela - jedného z najbrutálnejších a najplodnejších obchodníkov s drogami na svete - takmer 20 rokov. Pod jeho vedením Clan de Golfo prepravoval do Spojených štátov obrovské množstvá kokaínu, terorizoval kolumbijský ľud a zabíjal civilistov, príslušníkov orgánov činných v trestnom konaní a konkurentov v Kolumbii, ktorí ohrozovali obchodovanie tejto organizácie. Chválim mužov a ženy z DEA za ich dlhoročnú vynikajúcu prácu, ktorá vyvrcholila rozsudkom,“ uviedla správkyňa DEA Anne Milgramová.

„Keď si uvedomíte rozsah operácií Usugu - muža so súkromnou armádou, ktorý sa odvážil vypísať odmeny na hlavy orgánov činných v trestnom konaní a iných vládnych predstaviteľov v Kolumbii - musíte obdivovať vytrvalosť a odvahu tímu, ktorý ho postavil pred súd v Kolumbii aj v USA,“ priblížil komisár newyorskej polície Edward Caban. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok