Escobarov nástupca a krvilačný narkobarón. Úsuga pyká v USA, vyhol sa chybám kolumbijskej legendy

ta3
4.11.2023 00:00

Dario Antonio Úsuga David je údajne jedným z vodcov klanu El Clan Del Golfo, ktorý sa predtým nazýval Los Urabeños alebo Autodefensas Gaitanistas de Colombia. Ide o ťažko ozbrojený a mimoriadne násilný kolumbijský drogový kartel zložený z bývalých členov teroristických organizácií, ktorí sa nedemobilizovali v rámci procesu spravodlivosti a mieru kolumbijskej vlády. Úsugu obvinil južný okres New Yorku v roku 2009.

usuga.png
Newsweekespanol/AFP

Viacero presunov

Moc Otoniela sa postupne oslabovala, až ho 23. októbra 2021 ho chytili v obci Necoclí pri severnej hranici Kolumbie s Panamou.

Od jeho zajatia sa gang sa snažil udržať, keďže čiastkové štruktúry a franšízy v rámci kartelu sa usilovali o väčšiu nezávislosť bez zjednocujúceho vedenia Otoniela.

Úsuga začal svoju kariéru v podsvetí ako člen dnes už demobilizovanej partizánskej skupiny Ľudová oslobodzovacia armáda (EPL).

Hoci v roku 1991 vo veku 19 rokov demobilizoval spolu s približne 2 500 ďalšími členmi partizánskej skupiny, krátko nato sa vrátil do boja, keď sa spolu so svojím bratom Juanom de Diosom Úsugom, alias Giovanni, prihlásil do polovojenských Roľníckych obranných síl Córdoby a Urabá (ACCU).

ACCU boli neskôr začlenené do Spojených sebaobranných síl Kolumbie (AUC) a Otoniela poslali do radov bloku Centauros AUC. Tam pracoval pod finančným šéfom Danielom Rendónom Herrerom alias Donom Mariom, ktorý pral peniaze a vydieral.

V roku 2005 opäť odovzdal zbrane, tentoraz v rámci demobilizačného procesu AUC. Jeho demobilizácia však opäť trvala krátko a čoskoro sa opäť spojil s Donom Mariom, aby mu pomohol vytvoriť skupinu Urabeños.

Po tom, ako kolumbijské úrady v roku 2009 Dona Maria zajali, Otoniel a Giovanni prevzali úplnú kontrolu nad Urabeños.

Začali písať históriu

Pod vedením bratov sa Urabeños rozšírili po celej krajine pomocou kombinácie násilia a uzatvárania obchodov, čím sa nakoniec stali najmocnejšou zločineckou skupinou v Kolumbii.

Pod Otonielovým vedením Urabeños pokračovali v expanzii, buď pohlcovali svojich konkurentov, alebo ich likvidovali, a čoskoro sa stali jedinou kolumbijskou zločineckou organizáciou, ktorá zostala so skutočne celoštátnym dosahom.

V roku 2015 začali bezpečnostné sily operáciu Agamemnon, ofenzívu, v rámci ktorej vyslali do Urabá najvyšších predstaviteľov boja proti drogám a viac ako tisíc policajných a vojenských úradníkov, aby sa zamerali na operácie Urabeños a prenasledovali Otoniela.

Vodca zločineckej skupiny sa na vládu obrátil s prosbou, aby rokovala o jeho vydaní, a to aj prostredníctvom verejnej video výzvy, v ktorej v septembri 2017 predniesol túto žiadosť, avšak tieto rokovania neviedli k jeho vydaniu. V tom istom roku kolumbijská polícia uviedla, že Agamemnon zlikvidoval „polovicu“ Urabeños, hoci tento počet je ťažké vyčísliť.

V roku 2018 bola operácia obnovená ako Agamemnon 2, pričom boju proti Urabeños sa údajne venovalo až 3-tisíc vojakov. Tento udržiavaný tlak oslabil vodcu CDG, ktorý videl, ako jeho najbližších poradcov zajali alebo zabili. Jeho brata, sestru a bratranca zatkli a vydali do Spojených štátov amerických.

COLP_EXT_103092_c5b6d.jpg RadioNacional/Yank Ramírez Na snímke odsúdený kolumbijský narkobarón Dario Antonio Úsuga David.

Prefíkané krytie a spôsob dopravy

V posledných rokoch výskum InSight Crime naznačil, že Otoniel postupne strácal priamu kontrolu nad operáciami Urabeños v celej krajine a kontrolu nad kľúčovými regiónmi operácií prevzali noví velitelia.

Predpokladá sa, že Otoniel pôsobil prevažne vo svojom domovskom regióne a bašte Urabeños. Žil na úteku a údajne používal partizánske taktiky, aby sa vyhol dolapeniu, vrátane cestovania len pešo alebo na mulovi a nikdy nespával na tom istom mieste po sebe nasledujúce noci.

Jeho nástupcom v rámci Urabeños sa zdá byť Jobanis de Jesús Ávila Villadiego, alias Chiquito Malo - stará garda v skupine a má dobrý prehľad o obchodovaní s drogami a iných kriminálnych ekonomikách v Urabé, ale môže mať problém udržať skupinu jednotnú v celej Kolumbii.

Osudová chyba?

Hoci Otoniel zostal vodcom AGC, od spustenia operácie Agamemnon v roku 2015 bol predmetom nezvyčajne vytrvalého pátrania kolumbijských orgánov. To viedlo k zadržaniu jeho brata a druhého veliteľa v roku 2019 a jeho sestry v roku 2021.

Hoci kolumbijský prezident Ivan Duque označil jeho zatknutie za najvýznamnejší úder kolumbijskému obchodu s drogami od zatknutia Pabla Escobara, priamy vplyv tohto zadržania je neistý.

Keďže Otoniel žil na úteku, dostával sa do čoraz väčšej izolácie a jeho ponuka vzdať sa vláde takmer určite oslabila jeho vplyv nad rôznymi frakciami Urabeños.

Vyšetrovanie organizácie InSight Crime naznačilo, že Otoniel už niekoľko rokov nemal úplnú lojalitu veliteľov organizácie, ktorí plnili jeho rozkazy, len keď to bolo v ich záujme.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok