Svedectvo z nemocnice v Pásme Gazy: Lekári sú vyčerpaní, ľudia sa boja pochovať svojich blízkych

ta3/ČTK
18.10.2023 05:45

Dar aš-Šífa je najväčšia nemocnica v Pásme Gazy. Jej názov znamená v arabčine "dom uzdravenia". V posledných dňoch sa tam však ľudia hrnú nielen kvôli naliehavej potrebe lekárskej starostlivosti, ale aj preto, že sú presvedčení, že budú v bezpečí pred izraelským bombardovaním.

Israel_Palestinians749652.jpg
TASR/AP

Miestne úrady uvádzajú, že v budovách nemocnice, v ich bezprostrednom okolí a na nádvorí sa zdržiava 35 až 40-tisíc ľudí, ktorí sa tienia prikrývkami zavesenými na kovových zábradliach, uvádza reportérka denníka The Guardian Ruth Michaelsonová.

"Lekári sem priviedli svoje rodiny, aby boli v bezpečí. Včera som spal na operačnom stole. Ľudia sú úplne vystrašení a myslia si, že toto miesto je najbezpečnejšie," povedal pre Guardian miestny chirurg s krstným menom Ghassan, ale dodal, že vysoká koncentrácia ľudí predstavuje riziko šírenia infekčných chorôb.

Okrem incidentu z roku 2014 bola nemocnica v uplynulom desaťročí ostreľovania ušetrená. V utorok však podobne ako iné zdravotnícke zariadenia v Gaze čelí úplnej izraelskej blokáde a nemá žiadny externý zdroj elektriny.

Dochádza palivo pre generátory

Hoci sa vyjadrenia predstaviteľov medzinárodných organizácií a ľudí priamo z Gazy mierne líšia, dá sa predpokladať, že nemocnici dôjde palivo pre generátory v priebehu niekoľkých hodín, maximálne jedného dňa.

"Väčšina prípadov na novorodeneckom oddelení je závislá od toho, či bude bez elektriny," povedal pre agentúru AP už v piatok primár oddelenia Násir Bulbul a rovnako ako ďalší lekári varoval, že ak sa zariadenie vyčerpá, môžu zomrieť stovky až tisíce pacientov.

Hoci by sa Dar aš-Šífa mala evakuovať a premiestniť na juh Pásma Gazy v súlade s izraelskou výzvou, miestni obyvatelia tvrdia, že to nie je možné, pretože v žiadnej inej časti Gazy nie je zariadenie, ktoré by mohlo prijať taký veľký počet pacientov.

Vyčerpaní lekári, deti bez rodín

Samotná Dar aš-Šífa medzitým praská vo švíkoch. Lekári sa kvôli vyčerpaným zásobám a pracovnej sile môžu venovať len najvážnejším prípadom, pacientov ošetrujú na chodbách a mimo budovy nemocnice a telá mŕtvych vyhadzujú do stanov, na parkovisko alebo von na slnko.

"Ľudia sa príliš boja ísť pochovať svojich mŕtvych," povedal chirurg Ghasan. "Nielenže nám došli zásoby, ale aj zamestnanci sú vyčerpaní. Mnohí boli zabití, mnohí prišli o rodinných príslušníkov. Dnes ráno sme dostali dve deti z rôznych miest, obe vážne zranené, obe s poznámkou 'zranené dieťa, bez žijúcich rodinných príslušníkov'... aj tí, čo prežili, strávia zvyšok života sami," dodal.

Tragickosť situácie je zrejmá z videa zdieľaného počas uplynulých dvoch dní na sieti X, na ktorom palestínsky lekár ošetruje zranené deti, keď do nemocnice prichádza mŕtve telo jeho vlastného syna. Autenticitu a aktuálnosť videa nie je možné spoľahlivo overiť, o utrpení v Gaze však v posledných dňoch informovali viaceré svetové médiá.

Tisícky obetí

Podľa v utorok zverejnenej bilancie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa počet palestínskych obetí v Pásme Gazy zvýšil na 2 800, z čoho polovicu tvoria ženy a deti, informovala agentúra Reuters. Izraelský počet obetí je 1 400, väčšinou civilistov.

Obe oficiálne bilancie sa počítajú od 7. októbra, keď islamistické hnutie Hamas z Pásma Gazy podniklo rozsiahly útok proti Izraelu a jeho ozbrojenci zavraždili stovky civilistov. V reakcii na to Izrael začal blokádu Gazy, intenzívne bombarduje túto oblasť a pripravuje sa na "ďalšiu fázu vojny", ktorej podoba zatiaľ nie je jasná, ale podľa izraelských predstaviteľov bude jej cieľom "vyhladiť Hamas", najmä jeho politické a vojenské vedenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok