VIDEO: Hamas zverejnil zábery s rukojemníčkou. Zajatcov chce vymeniť za tisícky palestínskych väzňov

17.10.2023 13:20

Palestínske islamistické hnutie Hamas chce výmenou za prepustenie rukojemníkov odvlečených pred viac ako týždňom do Pásma Gazy, aby Izrael oslobodil 6000 palestínskych väzňov a väzenkýň.

dyvbhdc.png
reprofoto: Twitter/Quds News Network

Podľa telegramového účtu Hamasu to povedal bývalý líder skupiny Chálid Mišál, informovala agentúra Reuters. Ozbrojenci z palestínskeho hnutia Hamas, ktorí 7. októbra vykonali rozsiahly pozemný a raketový útok na juh Izraela, podľa izraelských úradov uniesli pri tejto akcii do Pásma Gazy najmenej 199 ľudí ako rukojemníkov vrátane žien, detí a seniorov.

Ozbrojené krídlo Hamasu teraz hovorí o 200 až 250 izraelských rukojemníkoch. Ich zdravotný stav je nejasný. V pondelok večer ale Hamas zverejnil prvé video jednej z rukojemníkov.

Hostia budú prepustení

Hovorca ozbrojeného krídla Hamasu Abú Ubajdá vyhlásil, že hnutie má okrem Izraelčanov aj zajatcov iných národností. Tí sú podľa neho "hostia" a budú prepustení, až to okolnosti budú umožňovať.

O zajatcoch všeobecne hovorca povedal, že "s nimi sa dobre zaobchádza v súlade s islamskou vierou". Očakávanej izraelskej pozemnej operácie sa podľa hovorcu Hamas neobáva a je na ňu pripravený. Zhruba 200 rukojemníkov podľa Ubajdu zadržiava priamo Hamas a ďalší držia iné palestínske frakcie.

Podľa Mišála je medzi zajatcami aj niekoľko vysoko postavených príslušníkov izraelskej armády z divízie pôsobiacej pri hranici s Pásmom Gazy. V dôsledku izraelského bombardovania Pásma Gazy podľa Ubajdu 22 rukojemníkov prišlo o život.

Zoberte ma domov

V pondelok večer Hamas zverejnil prvé video jedného z rukojemníkov. Na záberoch je 21-ročná žena, ktorá sa predstavuje ako Mia Šamová. "Práve teraz som v Gaze. V sobotu skoro ráno som sa vracala z večierku v oblasti Sderotu. Utrpela som vážne zranenie ruky. Priviezli ma do Gazy a odviezli ma do nemocnice, kde ma tri hodiny operovali. Starajú sa o mňa, dávajú mi lieky,“ povedala.

"Prosím len, aby ste ma čo najskôr vzali domov k mojej rodine, rodičom, súrodencom. Prosím, dostaňte ma odtiaľto čo najrýchlejšie," dodala. Podľa webu The Times of Israel sa dievča zúčastnilo hudobného festivalu pri dedine Reim, kde ozbrojenci z Hamasu zabili asi 260 ľudí. Rodina dievčaťa po zverejnení videa podľa izraelských médií uviedla, že má radosť, že je Mia nažive.

Hovorca izraelskej armády v pondelok na tlačovej konferencii uviedol, že Izrael nevykoná útok, ktorý by ohrozil zajatých občanov. Minulý týždeň agentúra Reuters s odkazom na informovaný zdroj napísala, že sa Katar snaží sprostredkovať rokovania o výmene zajatých izraelských žien a detí za 36 palestínskych žien a detí v izraelských väzeniach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok