Nedostatok vody a jedla, preplnené nemocnice, choroby. Situácia v Pásme Gazy sa naďalej zhoršuje

ta3/ČTK
17.10.2023 12:17

V palestínskom Pásme Gazy sa ďalej zhoršuje už aj tak krízová humanitárna situácia, podľa úradu OSN tam okrem iného hrozí šírenie chorôb kvôli nedostatku čistej pitnej vody. Dochádzajú aj zásoby jedla.

Israel_Palestinians754826.jpg
TASR/AP

Miestne nemocnice sú po masívnom izraelskom bombardovaní preplnené a tisíckam pacientov hrozí smrť, pretože nemocniciam rýchlo ubúda palivo na prevádzku núdzových generátorov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zverejnila bilanciu palestínskych obetí v Gaze, ktorá od začiatku vojny hnutia Hamas s Izraelom je 2800 mŕtvych, z toho polovica sú ženy a deti, píše Reuters.

Blokáda Pásma Gazy

Totálnu blokádu palestínskeho Pásma Gazy nariadil Izrael v odvete za brutálny útok palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra, ktorému padlo za obeť 1400 Izraelcov, najmä civilistov. Podľa palestínskych úradov izraelská armáda bombarduje aj juh Pásma Gazy, kam poslala civilistov zo severu pred očakávanou pozemnou operáciou. Hovorca izraelskej armády v utorok podľa Reuters uviedol, že izraelské sily "robia všetko pre to, aby sa vyhli nechceným obetiam".

Liter vody na deň

"Stovky ľudí zdieľajú jednu toaletu, náš personál musí dávať pitnú vodu na prídel, jeden liter denne," povedala rozhlasovej stanici BBC Juliette Toumaová, ktorá pracuje pre Agentúru OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA). "Naši zamestnanci sú tiež veľmi unavení, prišli sme o 14 ľudí a straty stále rastú," dodala. "Naše zásoby sú tenšie a rýchlo miznú," opísala ďalej situáciu na juhu Pásma Gazy, kam utiekli desiatky tisíc Palestínčanov zo severu pásma.

UNRWA vo vyhlásení v utorok podľa televízie Al-Džazíra tiež uviedla, že má obavy kvôli "dehydratácii a chorobám zo špinavej vody" po kolapse dodávok vody a sanitárnych služieb. Podľa neho v Gaze prestalo fungovať posledné odsoľovacie zariadenie. Voda podľa UNRWA vystačí na juhu Pásma Gazy len asi pre 14 percent ľudí. Agentúra OSN tiež varovala, že sú ohrozené životy tisícov ľudí v nemocniciach v Pásme Gazy, pretože im dochádza palivo pre núdzové generátory elektriny.

Priechod Rafah

Stále nie je jasné, kedy sa otvorí pre humanitárnu pomoc jediný možný priechod, ktorý leží na hranici Pásma Gazy s Egyptom. Káhira tvrdí, že priechod Rafah neuzavrela, ale že nemôže fungovať kvôli izraelským náletom.

Izraelská armáda aj v noci na utorok pokračovala v odvetných leteckých úderoch na Pásmo Gazy, kde len dnes v noci zasiahla viac ako 200 cieľov. Armáda tvrdí, že išlo o objekty, ktoré využívajú hnutie Hamas a Islamský džihád.

Podľa palestínskych úradov v noci izraelské údery zasiahli aj obytné domy v mestách Chán Júnis a Rafah na juhu Pásma Gazy, kde zahynulo najmenej 71 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia. Sanitky vozia zranených do už preplnených nemocníc a mnoho ľudí je stále pod troskami bombardovaných domov, pretože záchranári ich nestačia vyslobodzovať.

Agentúra Reuters napísala, že z egyptského Sinajského polostrova mieri k priechodu Rafah 160 nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou, niekoľko kamiónov už pri prechode čaká, až ho úrady otvoria.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok