SNS už vie, koho navrhne za šéfov envirorezortu a ministerstva kultúry. Zlý vtip, reaguje Greenpeace

ta3/tasr.tvnoviny.sk
17.10.2023 09:58 , Aktualizované: 17.10.2023 12:37

Slovenská národná strana (SNS) navrhne za ministra životného prostredia Rudolfa Huliaka. Ministerkou kultúry by sa mohla stať Martina Šimkovičová. Obaja kandidáti boli zvolení za poslancov parlamentu. Potvrdil to predseda strany Andrej Danko. Na nomináciu pre envirorezort reagovala aj organizácia Greenpeace.

"Za ministrov budú nominovaní v prvom kole poslanci Národnej rady SR," uviedol Danko, ktorý je predsedníctvom poverený predložiť nominácie.

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok (16. 10.) koaličnú dohodu. Vyplýva z nej, že strany si rozdelia posty vo vláde v pomere 7:7:3. Predsedom vlády má byť nominant Smeru-SD, každej strane má pripadnúť jeden post podpredsedu vlády. Koaličná dohoda tiež hovorí, že nominácia predsedu parlamentu patrí Hlasu-SD. Každá strana má mať aj jedného podpredsedu snemovne, jeden post ostane opozícii.

Andrej Danko pre TV Markíza uviedol, že post štátneho tajomníka na ministerstve školstva za šport by mohol obsadiť Ján Krišanda. Po 1. januári by potom plynule prešiel do pozície ministra športu a cestovného ruchu.

Reakcia Greenpeace

Riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková sa vyjadrila k nominácii Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia. “Mysleli sme si, že je to iba zlý vtip zo strany novovznikajúcej vlády. Dnes je jasné, že sa vláda Roberta Fica rozhodla vysmiať do tváre ochrane životného prostredia."

Pre organizáciu je neprijateľné, aby na čele rezortu, ktorého mandátom má byť čo najsilnejšia ochrana životného prostredia a hľadanie ciest na zvládnutie klimatickej krízy, stál niekto, pre koho je iba výmyslom, niekto, kto aktívne presadzuje znižovanie ochrany našich národných parkov, a naopak, proaktívne šíri nezmyselné a vedecky nepodložené konšpiračné teórie.

Je podľa nich jasné, že vláde Roberta Fica nezáleží na životnom prostredí, ani na tom, čo bude v nasledujúcich rokoch s ľuďmi, ktorí žijú na Slovensku. Rozhodla sa pochovať aktívnu obhajobu a presadzovanie hodnôt ochrany prírody a klímy a za ministra vymenovala človeka, ktorý sa vyhráža obesením ochranárom a podľa ich názoru je morálne nevhodný a neodborný. 

“Vyzývame pani prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby takúto spornú a neodbornú nomináciu zastavila,” dodala riaditeľka na záver.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok