Arabi lejú do futbalu obrovské peniaze. Investície sú však zatienené sportwashingom

ta3 BBC
6.8.2023 00:00

Nie je žiadnym tajomstvom, že saudskoarabská futbalová liga investuje do svojho rozvoja nemalé peniaze. Hviezde prestupy, s ktorými sa po Ronaldovom príchode roztrhlo vrece, priťahujú pozornosť celého sveta.

Arabi lejú do futbalu obrovské peniaze. Investície sú však zatienené sportwashingom
Twitter/ Janty/OneFootball/Setanta Sports

Na verejnosti sa tak vynárajú otázky o ich následkoch či sportwashingu (pozn. red.: termín, ktorý označuje aktivity jednotlivcov, korporácií či vlád, ktoré využívajú šport k vylepšeniu vlastného obrazu v zahraničí). Situáciu pre BBC zo svojho uhľa pohľadu priblížil vysokopostavený člen správnej rady ligy Peter Hutton.

"Myslím si, že rozpočty sú dané už na niekoľko rokov - viete, nevidím spomalenie tohto trendu," povedal britský riaditeľ Hutton. Od príchodu portugalskej hviezdy a päťnásobného držiteľa Zlatej lopty Cristiana Ronalda prilákala Saudi Pro League (SPL) ďalšie zvučné mená futbalovej scény.

Patrí medzi ne bývalý útočník Realu Madrid Karim Benzema, bývalý kapitán Liverpoolu Jordan Henderson či etablovaní hráči z Chelsea, Manchestru City i Bayernu Mníchov. Ako vrchol všetkého predložil klub Al-Hilal rekordnú 259-miliónovú ponuku za francúzskeho útočníka Paríža St-Germain Kyliana Mbappého.


Projekt, ktorý je odhodlaný uspieť

Hutton, ktorý bol vedúcim pracovníkom Eurosportu či ESPN, vidí projekt saudského futbalu smelo. "V športe som pracoval 40 rokov a nikdy som nevidel projekt tak veľký, ambiciózny a odhodlaný uspieť. " V rozhovore pre BBC Radio 5 Live tiež povedal, že "nie je nevyhnutne zlá vec“, ak európsky futbal nie je taký silný, ako bol. Hutton zároveň pripomenul, že výdavky Saudov "rozprúdili debatu vo svete športu, avšak je to len štvrtina alebo pätina toho, čo kluby Premier League minuli toto leto".

Tréner anglického Manchestru City Pep Guardiola povedal, že finančná sila SPL zmenila trh prestupov a elitné kluby "musia byť informované o tom, čo sa deje", zatiaľ čo jeho náprotivok z Liverpoolu Jurgen Klopp vyjadril obavy z neskorého uzavretia prestupového obdobia v Saudskej Arábii.

Podľa nemeckého portálu Transfermarkt minuli kluby SPL toto leto zatiaľ 409 miliónov eur, čo ju medzi svetovými ligami radí na piate miesto. Predbehla i španielsku La Ligu, ktorá cez leto minula na prestupy 245 miliónov eur. Rebríčku kraľuje anglická Premier League, ktorá na prestupy vynaložila 1,37 miliardy eur.

Na otázku, aká veľká je hrozba SPL pre tradičné futbalové veľmoci, Hutton odpovedal: "Investícia zo Saudskej Arábie je pozoruhodná. Určite to bola veľká akcelerácia. To nevyhnutne neznamená, že Európa nebude v budúcnosti taká silná vo svetovom futbale. Je dobré, že futbal má silu po celom svete."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok