Putinove slová sú na smiech, reagujú vlasteneckí blogeri. Zastali sa Prigožina, ktorý bol podľa nich hrdina, nie feťák

ta3, čtk
7.10.2023 06:00

Ruskí vlasteneckí blogeri vyjadrovali opovrhnutie nad narážkami prezidenta Vladimira Putina, že lietadlo vodcu žoldnierov Jevgenija Prigožina vyhodili do povetria výbuchy ručných granátov, zatiaľ čo ľudia na palube boli omámení kokaínom a alkoholom, píše agentúra Reuters.

Russia_Without_Prigozhin682591.jpg
TASR/AP

Nepravdepodobný scenár

Komunikačné kanály Wagnerovej skupiny mlčali, ale niektorí priaznivci a vlasteneckí blogeri vyjadrili nedôveru.

„Takže krátke zhrnutie: najschopnejšej jednotke v dejinách moderného Ruska velili alkoholici a narkomani, ktorí ako profesionálni vojaci nevedeli zaobchádzať s ručnými granátmi?“ pýta sa provojnový kanál na platforme Telegram Deti Arbata.

Prigožin, ktorý svojim mužom pod hrozbou prísneho potrestania zakázal alkohol a drogy, zahynul dva mesiace po tom, čo viedol krátku vzburu proti vedeniu ruských ozbrojených síl. Vzbura predstavovala najväčšie ohrozenie pre Putinovu vládu od nástupu bývalého špióna sovietskej tajnej polície KGB k moci v roku 1999.

Západní diplomati tvrdia, že Putin, ponížený vzburou, nariadil Prigožina zabiť. Kremeľ toto nepreukázané obvinenie odmietol ako lož a uviedol, že oficiálne vyšetrovanie ešte neskončilo.

Pobúrené reakcie

„Pre prípad, že by na to niekto zabudol, pripomeniem, že pri tejto leteckej havárii zahynuli dvaja Hrdinovia veľkého Ruska, a nie feťáci," napísal na telegrame kanál Južný front. „Verzia, že sa sami vyhodili do povetria, je na smiech a fraška,“ dodal.

Telegramový kanál, ktorý si hovorí ČVK (ruská skratka pre súkromnú vojenskú spoločnosť), zverejnil sarkastický strih nahovorený Prigožinovým hlasom, kde zaznie aj veta: „No, samozrejme, šnupali sme veľa koksu a potom sme po lietadle hádzali nejaké granáty.“

Kanál Grey Zone, pokladaný za neoficiálne spätý s Wagnerovou skupinou, ktorý má takmer 600-tisíc odberateľov, zverejnil príspevok vojnového blogera, podľa ktorého Putinom spomínaný „kokaín“ bol v skutočnosti prášok na pranie, zabalený ako drogy, aby ho takto falošne mohla ukázať štátna televízia.

FSB neskôr vrátila Wagnerovej skupiny balíky pracích práškov, tvrdil príspevok.

Symbolická smrť

Politický analytik Vladimír Pastuchov si myslí, že Putin nečaká, že ľudia uveria jeho verzii udalostí, ale v skutočnosti chcel dať najavo, že Prigožin a jeho spolupracovníci boli „popravení“ za svoju vzburu.

„Sám výber spôsobu popravy nebol náhodný, ale hlboko symbolický. Hlavnými obeťami vzbury sa stali vojenskí piloti zostrelení protivzdušnou obranou Wagnerovej skupiny. A preto sám Prigožin nezomrel len tak, ale stal sa zostreleným pilotom,“ napísal Pastuchov na telegrame.

„Tým, že nastolí zjavne absurdnú verziu, ktorá demonštratívne ponižuje mŕtvych wagnerovcov a ktorej nemožno uveriť, Putin v skutočnosti sleduje to, aby tomu nikto neuveril. Ale potrebuje, aby spoločnosť náznak jednoznačne pochopila: takto dopadne každý, kto nás zradí,“ dodal Pastuchov.

Russia_Putin721964.jpg TASR/AP Na snímke ruský prezident Vladimir Putin na konferencii Valdaj.

Čo tomu predchádzalo?

Súkromné lietadlo Embraer, v ktorom Prigožin letel do Petrohradu, sa 23. augusta zrútilo severne od Moskvy. O život prišlo všetkých desať ľudí na palube, vrátane spoluzakladateľa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Dmitrija Utkina, štyroch telesných strážcov a trojčlennej posádky.

Putin vyhlásil, že v telách mŕtvych sa našli črepiny ručných granátov a že vyšetrovatelia vylúčili akýkoľvek vonkajší vplyv na lietadlo, ako je zásah protileteckou strelou.

Putin však povedal, že vyšetrovatelia urobili chybu, keď nevykonali krvné testy na alkohol a drogy, vzhľadom na to, že tajná služba FSB pred časom našla v sídle Wagnerovej skupiny v Petrohrade päť kilogramov kokaínu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok