Počuli explóziu. Keď v Hroze pochovávali vojaka, prišiel ruský útok, ktorý zabil jeho rodinu

ta3/ČTK
6.10.2023 14:44

Pri štvrtkovom ruskom vzdušnom útoku na ukrajinskú dedinu Hroza zomrela aj vdova, syn a nevesta vojaka, ktorého si ľudia práve pripomínali na smútočnej hostine v kaviarni.

Russia_Ukraine_War722908.jpg
TASR/AP

Napísal to v piatok server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na hovorcu charkovskej oblastnej prokuratúry Dmytra Čubenka. Ukrajinské úrady útok, pri ktorom zomrelo päť desiatok ľudí, označujú ako jeden z najtragickejších v krajine od začiatku ruskej invázie, podľa regionálneho šéfa Oleha Synehubova zahynula pätina obyvateľov dediny.

Smrť na kare

"Smútočná hostina sa konala kvôli opätovnému pochovaniu zosnulého ukrajinského vojaka. Pred tým bol pochovaný v Dnipre a rodina ho chcela pochovať v obci, odkiaľ pochádzal," uviedol Čubenko. "Jeho syn bol tiež vojak. Spolu so svojou ženou a matkou boli v kaviarni a zomreli v dôsledku úderu rakety," dodal. Podľa agentúry AP pochovávaný muž zomrel už vlani, rodina sa ho rozhodla znovu pochovať v Hroze po tom, čo ho úrady identifikovali pomocou DNA.

Desiatky mŕtvych

Pri útoku zomrelo podľa ukrajinských činiteľov 52 ľudí vrátane dieťaťa, ďalší boli zranení. Vo štvrtok úrady informovali o 51 zabitých, v piatok dopoludnia prišla správa, že ďalší človek zomrel cez noc v nemocnici. "V súčasnej dobe je v nemocniciach šesť zranených. Majú ťažké poranenia a lekári robia všetko pre to, aby im pomohli," napísal na platforme Telegram Synehubov. V Charkovskej oblasti je to podľa úradov najsmrteľnejší útok od ruskej invázie na Ukrajinu pred viac ako 19 mesiacmi. V regióne vyhlásili odo piatka trojdňový smútok.

"Nie je tu nikto živý"

Miestni obyvatelia medzitým médiám, ktoré sa na miesto vypravili, popisovali, že počas jediného útoku stratili príbuzných aj známych. "Zahynul môj brat, nevesta, mama. Neviem vôbec, čo mám povedať, zomrelo veľa ľudí, ktorých som poznal," povedal Oleksandr Muchovatyj reportérom rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL).

"(Zomrela) dcéra, zať a zaťova matka. Zaťa našli, ale dcéru alebo zaťovu mamu ešte nie," popísala Teťjana Lukašovová. "Počuli sme explóziu, tak sme sem prišli. Pribehol vnuk a hovorí, že tu nie je nikto živý," rozplakala sa.

Telefón zvoní, no nikto nezdvíha

Záchranári vo štvrtok hľadali v troskách preživších. Na detskom ihrisku, ktoré úder vážne poškodil, bolo vidieť časti tiel, opísala AP. Neďaleko boli uložené mobilné telefóny, ktoré čakali, až si ich niekto vyzdvihne.

Občas niektorý z nich zazvonil a rozsvietila sa rozbitá obrazovka, priblížila agentúra. Ukrajinská novinárka Marija Malevská zverejnila video, na ktorom sú podľa nej mobily obetí štvrtkového úderu, ktorým sa snažil niekto dovolať.

Dmytro Nechvolot hľadal svojho šesťdesiatročného otca, ktorý sa zúčastnil akcie na uctenie pamiatky vojaka. Chodil pritom neustále k otcovmu červenému autu, ktoré parkovalo blízko, a čakal na informácie.

"Stratil som človeka, ku ktorému som vzhliadal," zveril sa. Podľa ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka boli na smútočnej hostine prítomní ľudia z každej domácnosti v dedine. "Prebieha identifikácia niektorých tiel," napísal Synehubov.

Oslobodená vďaka protiofenzíve

Hroza sa na začiatku invázie ocitla pod ruskou okupáciou, ukrajinské ozbrojené sily ju oslobodili počas minuloročnej septembrovej protiofenzívy. Dedina, kde pred štvrtkovým úderom žilo podľa ukrajinských úradov okolo 300 ľudí, sa nachádza asi 30 kilometrov od Kupjansku v Charkovskej oblasti, o ktorého dobytie sa usiluje Rusko, podotkla AP.

Rusko podľa predbežných informácií útočilo raketou Iskander a podľa ukrajinských činiteľov bol úder cielený, niektorí z nich zároveň zdôrazňovali, že pohreb bol civilný a v okolí neboli vojenské ciele.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok pred novinármi ohľadom úderu v Hroze zopakoval tvrdenie Moskvy, že Rusko neútočí na civilné ciele. Mnoho civilných obyvateľov však zomrelo pri ruských útokoch, ktoré zasiahli okrem iného obytné oblasti, energetické, prístavné alebo obilné zariadenia, podotkla agentúra Reuters.

Rusov mohol o kare niekto informovať

Ruská štátna agentúra RIA Novosti predtým napísala, že ruská armáda vykonala 20 leteckých a delostreleckých úderov na ukrajinské ciele v Kupjanskom okrese, kde leží Hroza, podotkla stanica BBC. Kedy Rusi údery vykonali, RIA neoznámila a nespomenula ani Hrozu.

Bezpečnostná analytička a novinárka z Charkova Marija Avdejevová medzitým BBC povedala, že niekto mohol o smútočnej hostine Rusov informovať. "Môžeme predpokladať, že niekto odovzdal informáciu o mieste a čase zhromaždenia týchto ľudí," povedala.

"Na ruských propagandistických kanáloch kolujú informácie, že sa na pohrebe konalo vojenské zhromaždenie, čo je nepravdivé a klamlivé, pretože išlo predovšetkým o civilný obrad," dodala Avdejevová. Minister Klymenko podľa Ukrajinskej pravdy medzitým uviedol, že zásah bol taký presný, že existuje podozrenie, že Rusov k útoku naviedol niekto z miestnych.

Presná streľa

Čubenko v paitok v Rádiu Svoboda povedal, že Rusi mohli na Hrozu zaútočiť v domnení, že tam budú vojaci. "Úder bol veľmi presný, bola použitá veľmi presná a drahá strela, ktorých nie je v Rusku veľa," uviedol hovorca prokuratúry. "Je možné, že skutočne došlo k navádzaniu niekým z miestnych. Pretože Rusi si mysleli, že na pohrebe a smútočnej hostine za mŕtveho vojaka budú vojaci. Ale boli tam len civilisti, väčšinou to boli ženy," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok