Superdebata: Musíme sa oslobodiť od Smeru, myslí si Sulík. Fico sa nazval výtvorom ulice, Šimečka chce, aby politici ľuďom pred voľbami neklamali

ta3
26.9.2023 10:51 , Aktualizované: 26.9.2023 22:30

V poslednej Superdebate na ta3 sa stretli lídri Robert Fico (Smer-SSD), Michal Šimečka (PS), Peter Pellegrini (Hlas-SD), Richard Sulík (SASKA) a Milan Uhrík (Republika).

Superdebata.png

Informácie o hosťoch

Robert Fico (59) je poslanec Národnej rady SR, bývalý trojnásobný predseda vlády a líder strany Smer-SSD. Do volieb ide s číslom 1.

Michal Šimečka (39) je bývalý novinár. V súčasnosti pôsobí ako podpredseda Európskeho parlamentu a predseda strany Progresívne Slovensko. Na kandidátnej listine má číslo 1.

Peter Pellegrini (47) je bývalý slovenský premiér aj bývalý podpredseda NR SR. Pôsobil aj ako tajomník ministerstva financií. Je lídrom strany Hlas-SD a na kandidátke má číslo 1.

Richard Sulík (55) je ekonóm, bývalý europoslanec a bývalý minister hospodárstva. Za vlády Ivety Radičovej bol predsedom NR SR. V súčasnosti pôsobí ako líder SASKY a do volieb ide s číslom 1.

Milan Uhrík (38) je europoslanec zvolený za Ľudovú stranu Naše Slovensko a bol aj členom NR SR. Je lídrom hnutia Republika a na kandidátnej listine získal číslo 1.

Ekonomické problémy

Republika navrhuje zníženie DPH pri cenách potravín na päť percent a zníženie marže obchodníkov. Uhrík hovorí, že mnohé reťazce si nahadzujú nekresťanské percentá. Republika však chce prioritne podporiť slovenské poľnohospodárstvo a nebude rešpektovať protiruské energetické sankcie a po vzore Maďarska začne bilaterálne rokovania aj s Ruskou federáciou či s akýmkoľvek iným štátom, ktorý ponúkne lacnejšie ceny energií. "Chceme pre Slovákov cenovo dostupné potraviny aj energie," vyhlásil Uhrík.

Hovorí, že Sulík nevyužil príležitosť posilniť podiel štátu v strategických odvetviach. Sulík reagoval, že Uhrík rozpráva "strašidelné hlúposti", že to až "mŕtveho v hrobe obráti". Dodal, že zastropovanie cien alebo marží vraj fungovať nebude. SASKA chce masívnym spôsobom zjednodušiť predaj z dvora. "Vkuse sa bavíme o tom, ako budú lacnejšie potraviny. Podme sa baviť o tom, ako budú ľudia viac zarábať," navrhol.

Pellegrini dodal, že krízy dokázali, že voľná ruka trhu v strategických oblastiach nefunguje. Hovorí, že je zástancom zníženia DPH na predaj z dvora až na úplnú nulu, aby boli na pultoch zdravé a kvalitné potraviny zo Slovenska. "Bude si to vyžadovať tvrdú ruku štátu," dodal.

"Zázračná ruka voľného trhu zlyháva," odkázal Fico. Povedal, že je šokujúce, že Smer musel zvolávať okrúhle stoly s potravinármi a predajcami, pretože vlády Matovičova, Hegera ani Ódora neurobili s cenami potravín nič. "Ak bude Smer vo vláde, okamžite zistíme, kde sú najväčšie výkyvy v potravinách, a na ne sa použijú regulačné nástroje," oznámil.

Šimečka chce iba to, aby politici ľuďom pred voľbami neklamali. Hovorí, že nová vláda nebude môcť za mesiac alebo dva o 30 percent zlacniť potraviny. "Je to zavádzanie a klamstvo," reagoval.

Vyzval politikov, aby priznali, že nie je v moci vlády, aby dramaticky znížila ceny potravín. Hovorí, že vláda má v takomto čase inflácie adresne pomáhať tým najzraniteľnejším, ktorých ceny dostali do zlej situácie a nedokážu sa uživiť, no musí aj vytvárať podmienky pre hospodársky rast a pomáhať nášmu potravinovému sektoru.

Ekonómovia podľa júnového Eurostatu informovali, že zadlženosť Slovenska je momentálne najvyššia v histórii krajiny, čo z nás robí druhú najchudnejšiu krajinu EÚ. Taktiež míňame viac, ako dokážeme zarobiť a dlh Slovenska je aktuálne 57 percent.

Pellegrini hovorí, že tieto dáta presne pomenovali vládnutie v predchádzajúcich troch rokoch. SASKA, Sme rodina, Demokrati Oľano a strana Za ľudí nás podľa neho doviedli na "psí tridsiatok". "Slovensko zvládne aj veľmi pomalú miernu konsolidáciu na úrovni pol percenta HDP," uviedol. Garantuje, že sa to dá, pretože keď bol premiérom, krajinu vraj odovzdal s najnižším deficitom v histórii a s dlhom 48,5 percenta.

Fico teoretikom odporučil, aby nemudrovali. "Môžu rozprávať experti, čo chcú. My nespáchame rituálnu samovraždu. Nebudeme zarezávať ľuďom krky len preto, že tu nejakí darebáci zlikvidali verejné financie v poslednom období. Verejné financie sú v hroznom stave. Životná úroveň nesmie ísť ďalej dole," vyhlásil. Smer vraj presne vie, čo má robiť, pretože má dostatok skúseností.

Uhrík hovorí, že je potrebné zastaviť zdražovanie, no Republika nechce v žiadnom prípade zvyšovať dane ani škrtať sociálne programy. Republika však chce znížiť zahraničnú pomoc. Ľudia podľa Uhríka potrebujú mať istotu, že keď sa im niečo stane, štát sa o nich postará. Dodal tiež, že eurofondy musia byť večerpané do posledného centu. "Je dôležité presmerovať ich na samoprávy," doplnil.

Sulík pripomenul fakt, že keď krajina reformovala, prinieslo to vyšší rast a vyššie mzdy pre ľudí a Slovensko dobiehalo Európsku úniu. Stagnácia podľa neho prišla od roku 2006, keď sa dostal k moci Smer a vtedy sme sa dostali na "chvost Európskej únie".

Šimečka chce, aby akákoľvek budúca vláda vyslala jasný signál, že deficit sa bude znižovať o minimálne 0,5 percenta. Taktiež chce, aby sociálna aj energo pomoc boli adresnejšie.

Sulík oponoval, že program PS je zničujúci pre štátny rozpočet. Dúfa, že ho ešte prehodnotí. "Sľubujete modré z neba a neviete, z čoho to zaplatiť," komentoval.

Fico povedal, že nie je zástanca čísel, pretože Smer vraj politiku nerobí kvôli číslam. Chce, aby keď ho niekto zastaví na ulici, povedal, že je spokojný. "Našou povinnosťou je zdvíhať životnú úroveň a pomáhať ľuďom," uviedol.

Pellegrini tiež povedal, že ak dopadnú voľby experimentom a príde "neschopná a amatérska vláda", tak vtedy ešte len uvidíme, aká bude nedôvera trhov vo vzťahu k Slovenskej republike. "Ja budem vždy politikom z ulice. Pre mňa je osud človeka to najdôležitejšie," povedal s tým, že Hlas chce dať Slovensku víziu a nádej. Strana má za cieľ odstraňovať jeden problém za druhým.

Celú Superdebatu si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok