Superdebata: Musíme sa oslobodiť od Smeru, myslí si Sulík. Fico sa nazval výtvorom ulice, Šimečka chce, aby politici ľuďom pred voľbami neklamali

ta3
26.9.2023 10:51 , Aktualizované: 26.9.2023 22:30

V poslednej Superdebate na ta3 sa stretli lídri Robert Fico (Smer-SSD), Michal Šimečka (PS), Peter Pellegrini (Hlas-SD), Richard Sulík (SASKA) a Milan Uhrík (Republika).

Superdebata.png

Migračná kríza

"Ak bude Smer súčasťou novej vlády, prvé rozhodnutie, ktoré prijmeme, bude zavedenie hraničných kontrol," vyhlásil Fico. Hovorí, že keď bol Smer vo vláde, cez hranice neprešiel ani jeden nelegálny migrant. Návrhy, ktoré sú na pôde Európskej komisie pre Slovensko, považuje za absolútne neakceptovateľné.

Šimečka si myslí, že každý suverénny štát musí byť pripravený na to, aby mohol zaviesť kontroly na hraniciach, a neakceptuje reči o tom, že sa to nedá. "Zároveň ale hovorím, že to musí byť krajné riešenie," hovorí. Myslí si, že bez pomoci iných štátov Slovensko nenájde dlhodobé systémové riešenie a je potrebné tlačiť na Maďarsko, lebo maďarský premiér vraj nerešpektuje readmisnú dohodu.

Pellegrini si myslí, že nastane scenár zatvárania hraníc, pretože krajiny vraj vedia, čo sa deje u nás, v tranzitnej krajine. "Nakoniec budeme lievik a zberňa, kde to všetko zastane," tvrdí. "Bez kontroly a vážneho opatrenia sa nám tu začnú migranti množiť. Neviem, či to potom Slovenská republika zvládne," dodal. Hovorí, že Slováci očakávajú, že ich štát ochráni. Podľa neho sa boja, pretože od úradníckej vlády vraj nepočujú žiadne konkrétne riešenia.

Sulíkovi sa pozdáva postoj Šimečku. "Štát musí vedieť ukázať silu a prezenciu," hovorí s tým, že treba konať, pokojne aj tak, že prebehne diskusia s Viktorom Orbánom. Myslí si tiež, že je potrebné nasadiť na hranice armádu.

Uhrík si nemyslí, že sú hraničné kontroly jedinou možnosťou. "Musíme dať migrantom jasný odkaz, že tu nie sú vítaní," povedal. Hovorí tiež, že nový migračný pakt len nahrádza povinné migračné kvóty.

Fico a premiérske kreslo

Fico povedal, že ak strana vyhrá parlamentné voľby, mala by dostať poverenie na zostavenie vlády.

"Preto oznamujem oficiálne a verejne, že pokiaľ by sme vyhrali voľby, teraz šúcham pokorne nohami, a dostal by som poverenie na zostavenie vlády, budem sa uchádzať o pozíciu predsedu vlády," vyhlásil. K prezidentskej kandidatúre sa nevyjadril, keďže podľa neho sú teraz kľúčové parlamentné voľby.

Fico verzus Šimečka

Fico tiež povedal, že už dlho počúva reči, že je potrebné poraziť Smer a Roberta Fica. No vraj nad tým uvažoval a povedal, že Šimečka je obklopení ľuďmi, ktorí priamo zodpovedajú za to, v akom stave je Slovensko.

Šimečkov problém je vraj v tom, že nemá na nič odpoveď. "Medzi nami je obrovský rozdiel. Ja som výtvorom ulice, vy ste výtvorom mimovládnych organizácií a medií. Vás vyťahujú ako zajacov z klobúka. Za tri roky je to už tretí predseda vašej politickej strany. Keď sa neosvedčíte, tak, samozrejme, vás opäť vymenia," povedal Fico Šimečkovi. "Ste typický progresívny Matovič," dodal líder Smeru.

Šimečka reagoval, že to, ako zdevastované je Slovensko, je dedičstvo Ficovej a Matovičovej vlády. Fico podľa neho šíri konšpiračný naratív. "Progresívne Slovensko je zakotvená politická strana na rozdiel od strany Smer, ktorú každú chvíľu vyhodia zo strany Európskych socialistov. Podľa mňa presne o to vo voľbách ide. Preto hovorím, že vás treba poraziť. S vami to bude cesta do izolácie a cesta rozkladu. Preto vás treba poraziť. Nestačí to, ale je to nutný predpoklad," vyhlásil Šimečka.

Uhrík reagoval, že koncept PS je taký, že propaguje len to nové, no zahadzuje staré hodnoty. "Čo vy chcete riadiť? Vy neviete absolútne nič. Neviete rozdiel medzi mužom a ženou. Neviete, koľko je pohlaví," povedal líder Republiky. Šimečka sa k tomu nevyjadril.

Sulík Šimečku obhájil. Vraj aj Fico bol niekedy začiatočník, preto by nemal mať obavy. "Pre nás je to blízky prirodzený partner," povedal líder SASKY o Progresívnom Slovensku. Hovorí, že spoločnosť zažila, že ju rozožrala korupcia. "Vy to veľmi dobre viete. Mne je milší neskúsený predseda vlády, keď viem, že tam s ním budeme sedieť," dodal na margo Fivových výhrad voči Šimečkovi Sulík. Myslí si, že je dôležité sa oslobodiť od Smeru.

Pellegrini povedal, že Slovensko má vážne problémy, ktoré bude treba riešiť od prvého dňa. K Šimečkovi sa nevyjadril. Tvrdí, že ľudia by sa nemali nechať obalamutiť, že voľby majú byť proti niekomu alebo niečomu. "Musia byť za niečo," povedal. Chce, aby strany neboli donekonečna len súpermi, pretože občan z toho podľa neho nemá nič.

Uhrík sa dožadoval toho, aby mu Šimečka odpovedal na otázku, koľko máme pohlaví. Ten reagoval, že na jeho hlúpe otázky nebude odpovedať.

Šimečka vraj čakal, že kolegovia v diskusii sa do neho budú navážať. "Všetkých dráždi, že je tu politické hnutie, ktoré prináša inú politiku, slušnosť, pozitívnu kampaň a ešte má aj úspech v prieskumoch verejnej mienke. Samozrejme, že ich to hnevá a majú pocit, že nás musia zastaviť. Ja to robiť nebudem," reagoval líder progresívcov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok