Ukrajinská légia amputovaných sa rozrastá. Dobrovoľník ľutuje, že Kyjevu už nepomôže vyhrať vojnu

ta3, BBC
22.9.2023 05:45

Vzhľadom na to, že ukrajinská protiofenzíva pokračuje, počet amputovaných končatín v krajine stúpa. Podľa ukrajinského ministerstva zdravotníctva ich bolo len v prvej polovici tohto roka 15-tisíc. Rezort nechce zverejniť, koľko z nich bolo nutné vykonať vojakom.

par ukrajina.png
BBC

Chcela sa dotknúť jeho ruky

Jedinou myšlienkou Aliny Smolenskej, keď sa jej manžel Andrij Smolenskij zranil, bolo dostať sa k jeho posteli v nemocnici.

Chcela sa dotknúť jeho ruky, keď však za ním prišla do nemocnice, bolo to nemožné.

„Videla som, že Andrij naozaj nemá ruky, tak som sa len dotkla jeho nohy a začala sa s ním rozprávať. Povedala som mu: 'Sme rodina. Neboj sa. Samozrejme, že prídu aj krušné chvíle, ale sme spolu'.“

Ako sen

Niekoľko hodín predtým Andrij velil malej prieskumnej jednotke na južnom fronte Ukrajiny.

Keď 27-ročný mladík začal vyliezať zo zákopu, zemou a oblohou sa rozľahol výbuch. Jeho ďalšia spomienka je, ako sa prebudil v nemocnici.

„Pripadalo mi to ako sen,“ opísal, „všetko bolo také tmavé.“ Pomaly si uvedomil, že nemôže hýbať rukami a že má niečo na očiach, čo mu ich zakrýva.

Prišiel o zrak, väčšinu sluchu a obe ruky - jednu mu amputovali nad lakťom, druhú pod ním. Črepiny sa mu zabodli hlboko pod kožu. Jeho tvár sa „musela obnoviť“.

Alina je jeho hrdinka

Andrij je vysoký a štíhly, má pohotový humor a mierne chrapľavý hlas. Pri poslednej operácii mu z krku odstránili dýchaciu trubicu.

Jeho žena sedí vedľa neho na nemocničnej posteli, hlavu má položenú na jeho pleci a ruku položenú na jeho kolene. Aj ona má dvadsaťsedem rokov - je drobná, blonďavá a silná.

„Moja žena je neuveriteľná,“ priblížil Andrij. „Je to moja hrdinka, ktorá je so mnou na 100 percent.“

Alina ho podporovala počas jeho zranenia a boja o prispôsobenie sa, počas fyzioterapie a 20 operácií (bude ich ešte viac). Teraz vidí svet jej očami.

Je „vďačný Bohu“, že sa mu podarilo vyhnúť akémukoľvek poškodeniu mozgu, píše portál BBC. Jeho prezývka v armáde bola „Apoštol“ a verí, že jeho prežitie bol zázrak.

„Psychicky to bolo ťažké prekonať, ale keď som prijal svoje nové telo, povedal by som, že som sa cítil dobre. Výzvu som prijal.“

Láska po zranení ešte viac prekvitla

Keď sa stretli počas jedného letného večera v roku 2018, od začiatku sa jej zapáčil. „Uvedomila som si, že je to výnimočný človek,“ opísala Alina Andrija.

Spájala ich láska k prírode a k turistike v Karpatoch. V septembri 2019 sa vzali. Nešťastie ich ešte viac zblížilo.

„Myslím si, že v posledných troch mesiacoch som ho začala milovať ešte viac,“ prezradila Alina so smiechom, „pretože mi dal toľko motivácie, toľko inšpirácie.“

Manželia chcú ukázať, že život ide ďalej aj po zraneniach, ktoré im zmenili život. „Urobíme všetko pre to, aby sme sa s tým vyrovnali a na našom príklade všetkým ukázali, že všetko je možné.“

Vojna hodnôt

Andrij bol nepravdepodobný vojak - pracoval ako finančný konzultant, ktorý spieval v kostole a rád rozprával o filozofii.

No krátko po ruskej invázii vo februári 2022 sa stal dobrovoľníkom. Bol to pre neho boj dobra proti zlu, „vojna hodnôt“.

Teraz bojuje v posilňovni, kde trénuje dve hodiny denne, aby obnovil svoju silu a zlepšil si rovnováhu. A prijal novú misiu - pomáhať tým, ktorí môžu prísť po ňom.

"Ukrajina ešte nikdy nemala taký veľký počet amputovaných končatín a ľudí, ktorí oslepli počas vojny. Náš zdravotnícky systém nie je v niektorých ohľadoch pripravený. Niektorí veteráni prichádzajú so skutočne zložitými prípadmi," prezradil.

Ukrajinská légia amputovaných sa rozrastá - mínou za mínou a granátom za granátom.

Nedokončil, čo začal

Bojuje však ďalej a prekvapuje lekárov. Nemysleli si, že by mohol chodiť s palicou, pretože ju neudržal. Ale on našiel spôsob, ako to urobiť, keď medzi zubami zovrel šnúru na vrchole palice.

Jeho hlas je čoraz silnejší. Dúfa, že bude môcť opäť spievať v kostole a vrátiť sa s Alinou do hôr.

Sníva, že nová technológia mu jedného dňa vráti zrak. „Dúfam aj v nejaké deti a v náš dom na pokojnej Ukrajine.“

Alina sa snaží zabezpečiť liečbu v zahraničí, prípadne v Spojených štátoch, kde majú odborníci viac skúseností s komplexnými potrebami, aké má jej manžel.

Na záver Andrij pre BBC dodal, že najťažšie nie sú jeho zranenia, ale to, že sa mu nepodarilo dokončiť, čo začal a vyhrať vojnu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok