Pijú len ruské pivo a smútia za Prigožinom. Ako to vyzerá v krajine, kde velebia vodcu wagnerovcov?

ta3/Kristína Górová
21.9.2023 05:45

Vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin zahynul 23. augusta pri páde súkromného lietadla. Necelý mesiac po jeho smrti sa stále vynárajú otázky, čo bez neho robia žoldnieri v Afrike. Situáciu priamo v Stredoafrickej republike zisťoval štáb CNN.

Člen wagnerovcov
TASR/AP

Wagnerovci roky podporujú režim v Stredoafrickej republike. Miestne obchody sú plné vodky a piva od spoločností, ktoré sú v rukách Wagnerovej skupiny. 

„Hovoria, že nepijú francúzske pivo, len ruské,“ opísala reportérka CNN Clarissa Wardová. Miestni vraj majú wagnerovcov radi a smútia za Prigožinom. 

Priateľ všetkých obyvateľov

Medzi nimi je aj poradca prezidenta Fidèle Gouandjika. „Bol to môj priateľ, najlepší priateľ. Bol priateľom všetkých obyvateľov Stredoafrickej republiky,“ hovorí, pričom na sebe mal tričko s nášivkou Wagnerovej skupiny a nápisom „Je suis Wagner“. 

Zmeny režimu sa neobáva. „Pán Putin volal nášmu prezidentovi a povedal mu, že všetko bude ako predtým. Nič sa nezmení. Nič,“ uisťuje Gouandjika.

Ruské centrum kultúry

Diplomatické zdroje krajiny tvrdia, že Stredoafrickú republiku opustili stovky wagnerovcov. Tí, ktorí ostali, pracujú pre ruské ministerstvo obrany. V krajine funguje aj ruské kultúrne centrum, ktoré viedli najbližší spolupracovníci Prigožina. Podľa miestnych novinárov však centrum funguje ako krytie pre obchod s diamantmi a zlatom.

Centrum už dlho vedie Dmitrij Syty, bývalý zástupca Prigožina. Špekuluje sa však, že mohol byť nahradený. Miestne médiá nedávno informovali, že do centra nastúpila nová riaditeľka, ktorú označujú menom Nafisa. 

Prístup do centra je obmedzený. Žiaden novinár zo Západu nedostal prístup a aj žiadosti CNN o natáčanie boli údajne novou riaditeľkou opakovane odmietnuté. Napokon sa štábu podarilo miesto navštíviť, a to za sprievodu ženy, ktorá sa predstavila ako Nafisa Alexandrovna Kirjanová. 

V troch stanoch prebiehali hodiny ruského jazyka a v kinosále sa premietali ruské filmy. Popri štábe prešiel aj žoldnier Wagnerovej skupiny. Namierené mal na parkovisko za stanmi, kam mal štáb prístup zakázaný.

Misia pokračuje

Kirjanová sa vyjadrila aj k budúcnosti bez Prigožina. Jeho smrť podľa nej pre ruskú misiu v krajine nič neznamená. „Zmení sa niečo, ak, neviem, zomrie prezident vašej krajiny? Znamená to, že vaša krajina prestane existovať?... Misia pokračuje, ruská kultúrna misia pokračuje,“ dodala.

Ruský vplyv je v krajine cítiť aj inde. Miestny ortodoxný kostol sa prihlásil k moskovskému patriarchátu a nebo križujú ruské stíhačky, píše CNN Prima News

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok