Prieskum Ipsosu pre Pravdu: Smer si drží prvenstvo, PS je druhé. Demokrati a Sme rodina pred bránami parlamentu

Pravda/Ipsos
21.9.2023 07:00

Agentúra Ipsos realizovala pre Pravdu najnovší prieskum volebných preferencií. Dospela k nasledovným výsledkom.

NR SR
Foto: ta3/Denis Dufala

Prvá trojica sa nezmenila

Najväčšiu podporu voličov získala v auguste 2023 strana Smer, pričom jej preferencie sú aktuálne stabilné a to okolo 20 %. Nasleduje strana Progresívne Slovensko, ktorá sa rovnako po trende rastúcich preferencií zastabilizovala, získala 17,2 percenta, a tretia je strana Hlas, ktorej sa tiež darí po poklese podpory udržať nad úrovňou 13 %.

Mierne posilnili Republika a SaS a od hranice 7 % sa odpútala koalícia OĽANO a priatelia + KÚ + ZĽ. Pokles pod hranicu zvoliteľnosti sa potvrdil u strany Sme rodina. SNS sa drží tesne nad ňou a po poklese sa k nej blíži aj KDH. Rast zaznamenala Aliancia aj Demokrati. Ostatné strany sú pod hranicou 3 %. 

Osem strán v parlamente

Do parlamentu by sa dostalo 8 strán. Smer-SSD by získal 36 mandátov. Progresívne Slovensko 31, Hlas-SD 23, OĽANO a priatelia a Republika zhodne po 15, Sloboda a Solidarita 11, SNS 10 a KDH 9 mandátov.

Hodnoty za júl/august a september 2023 sú výsledky prieskumu realizovaného pre Pravdu. Hodnoty za august sú z prieskumu realizovaného pre Denník N.

Prieskum bol vykonaný na reprezentatívnej vzorke 1026 respondentov starších ako 18 rokov v dňoch 15. 9. až 19. 9. 2023 pomocou on-line zberu dát. Vzorka respondentov je reprezentatívna pre slovenskú populáciu podľa pohlavia, veku, regiónu, vzdelania, národnosti a veľkosti miesta bydliska.

Volebná účasť by bola 70 percent.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok