Prieskum pre ta3: Voľby by vyhral Smer. OĽANO, Demokrati aj SASKA mimo parlamentu

ta3
18.9.2023 11:29

Ak by sa predčasné parlamentné voľby konali v polovici septembra, vyhral by ich Smer-SSD. Druhé miesto by obsadilo Progresívne Slovensko, na ktoré sa doťahuje Hlas-SD. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu spoločnosti SANEP pre ta3.

Robert Fico
TASR/Martin Baumann

Jasný víťaz

Smer by získal 22,2 percenta hlasov, čím si polepšil oproti začiatku septembra o 0,8 percenta. Strana Roberta Fica má aj naďalej najväčší volebný potenciál.

V prípade, že by sa voliči, ktorí teraz zvažujú voľbu Smeru až ako svoju druhú možnosť, nakoniec predsa len rozhodli dať svoj hlas práve strane Roberta Fica, potom by Smer mohol vo voľbách získať až 27 percent voličských hlasov.

Druhé miesto by obsadilo Progresívne Slovensko na čele s jej predsedom Michalom Šimečkom so ziskom 15,7 percenta. Strana si tak oproti začiatku septembra polepšila o 0,1 percenta voličskej priazne. Volebný potenciál strany Progresívne Slovensko sa v súčasnej dobe pohybuje okolo 19 percent.

Rovnaký devätnásťpercentný volebný potenciál má aj strana Hlas-SD na čele s Petrom Pellegrinim. Hlas by teraz skončil na treťom mieste so ziskom 15,2 percenta a strana si tak polepšila o 0,2 percenta voličských hlasov.

Koalícia OĽANO mimo parlamentu

Do poslaneckých lavíc by koncom augusta zasadli členovia siedmich politických strán. Štvrtá by teraz skončila Republika so ziskom 7,5 percenta. Za Republikou nasleduje koalícia OĽANO/Za ľudí/KU so ziskom 6 percent, ktorá by sa ale do Národnej rady SR nedostala, pretože nespĺňa stanovenú hranicu sedem percent.

Ďalej nasledujú strany Sme rodina (5,9 percenta) a SNS (5,8 percenta). Do parlamentu by sa ďalej dostalo aj KDH (5,6 percenta).

Pred bránami parlamentu by ostali SASKA so ziskom 4,8 percenta, Demokrati (3,1 percenta) a Aliancia (2,8 %). Potrebných päť percent by nezískala ani krajne pravicová strana ĽSNS (1,7 percenta) a zoskupenie Modrí, Most-Híd (1,2 percenta).

Volebná účasť

Ak by sa voľby konali v čase konania tohto prieskumu, 16,8 percenta opýtaných by sa nevedelo rozhodnúť, ktorú stranu voliť. Ďalších 15,9 percenta ľudí deklarovalo, že by voliť nešlo. Rozhodnutých by bolo 67,3 percenta oprávnených voličov.

Volebná účasť SANEP Volebná účasť

Ako ďalej vyplýva z prieskumu agentúry SANEP, dvojtretinová väčšina oslovených si je istá stranou, ktorej by v parlamentných voľbách odovzdala svoj hlas. Váhajúcich je teraz šestina.

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 10. – 15. septembra 2023 na reprezentatívnej vzorke 1 782 opýtaných.

Aktuálny prieskum vychádza iba z hlasov 66,3 percenta respondentov, ktorí predstavujú vzorku rozhodnutých voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok