Pozadie prispievateľov politických strán je často zvláštne. Za podporu politických strán zákazky so štátom?

ta3/Denis Dufala
17.4.2023 00:00

Štedrí darcovia, zvláštne pôžičky a podozrivé pozadie prispievateľov. Redakcia ta3 sa pozrela na výročné správy politických strán a hnutí za rok 2021. Na prelome apríla a mája by mali totiž na svojich stránkach publikovať nové závierky za rok 2022. Tým sa budeme venovať po ich zverejnení.

Pozadie prispievateľov politických strán je často zvláštne. Za podporu politických strán zákazky so štátom?
TASR

Pozreli sme sa nielen na financovanie subjektov, ktoré by sa podľa posledných prieskumov verejnej mienky dostali do parlamentu, ale aj na strany s dlhoročnou tradíciou. V materiáli sme sa tiež zamerali na ľudí, ktorí politickým stranám posielajú peniaze.

OĽANO

Hnutie disponovalo viac ako 11-miliónmi eur na svojich bankových účtoch, vyplýva z dostupnej účtovnej závierky z konca roka 2021. Na cestovanie OĽANO vynaložilo cez 12-tisíc eur, na reprezentáciu takmer 50-tisíc eur a časť "ostatných služieb" indikuje sumu vyššiu ako 1,2 milióna eur. Dotácie predstavovali 3,3 milióna eur.

Do kampane vlaňajších komunálnych volieb nalialo viac ako 1,3 milióna eur. OĽANO má založený transparentný účet v Slovenskej sporiteľni. Za tento rok uhradilo doposiaľ najväčšiu sumu z transparentného účtu a to 864 eur za billboardy v Žiline a minulý rok v decembri zaplatilo 2400 eur za inzerciu v Petit Press. Od apríla 2022 si strana poslala na transparentný účet vyše milióna eur.

Pri väčšine prevodov je uvedené len to, že to bol bezhotovostný prevod. Pri najnovších dvoch platbách bolo v poznámke, že ide o vklad na úhradu nakladov spojených s volebnou kampaňou (pozn. red. 70-tisíc eur dokopy. Časť koncom novembra a časť koncom decembra 2022).

Matovičovci majú zverejnený zoznam darcov len z roku 2020. Najviac vtedy prispeli Irsák Stanislav (6800 eur), Elena Pätoprstá (4459 eur), Ján Mrva (3500 eur).

Hnutie OĽANO na naše otázky ohľadom cestovania za 12-tisíc neodpovedalo.

SASKA

Sulíkova strana na svojom webe nemá sekciu "Financovanie" ako to býva zvykom pri ostatných politických stranách a hnutiach. Z účtovnej závierky z roku 2021 vyplýva, že SASKA z darov prijala cez 8000 eur, z členských príspevkov získala takmer 27-tisíc eur a od štátu 915-tisíc eur. SASKA najviac utratila na právnych službách (173-tisíc eur), nájomnom (165-tisíc eur), reklamných službách (148-tisíc eur), mzdových nákladoch (139-tisíc eur) a na reprezentáciu (45-tisíc eur).

Pre SASKU boli dodávatelia JUDr. Alojz Baránik, advokát s.r.o. (pozn. red. SASKA mu vyplatila bezmála 29-tisíc eur za rok), firma Liberálny dom (124-tisíc eur za rok) a Martina Lopatková (za rok 20-tisíc eur). Lopatková bola asistentkou poslanca Mariána Viskupiča (SASKA) podľa zmluvy za 300 eur mesačne.

Baránik je poslancom parlamentu za SASKA. Bol členom dozornej rady Národnej diaľničnej spoločnosti do roku 2012, je tiež spoločníkom Liberálneho domu sulíkovcov a cez svoje firmy má blízko k IT spoločnosti Atos IT a vydavateľstvu Slovart. Baránik bol dva mesiace šéfom vo firme Electro world, v ktorej bol v minulosti konateľom aj advokát a bývalý politik Ján Čarnogurský. V tejto firme bola spoločníkom aj schránková firma z Anglicka – DSG Overseas Investments Limited

"Spoločnosť JUDr. Alojz Baránik, advokát s.r.o. poskytuje strane prostredníctvom jej konateľa a zamestnancov, prípadne spolupracujúcich advokátov, právne služby a legislatívno-právne poradenstvo. Spoločnosť Liberálny dom s.r.o. prenajíma strane SaS parkovacie miesta, kancelárske priestory, skladovacie priestory a kongresovú sálu. Martina Lopatková dodáva administratívne a asistentské služby pre stranu," približuje generálny manažér strany SASKA, Roman Foltin.

"Strana financuje celý svoj chod a fungovanie z príspevkov zo štátneho rozpočtu, darov a členských príspevkov," tvrdí Foltin.

"Sloboda a Solidarita nedodáva sama sebe, ale jej dodávateľom je ňou vlastnená spoločnosť Liberálny dom s.r.o., a teda ide o 2 rôzne právne subjekty, kde Liberálny dom s.r.o. prenajíma priestory viacerým podnikateľským subjektom vrátane politickej strany Sloboda a Solidarita (svojmu spoločníkovi), a to však vždy za dohodnuté tržné nájomné. Tento postup bol opakovane schválený našim audítorom ako plne súladný s príslušnou legislatívou (obdobne tomu bolo aj v prípade iných dodávateľov strany, s ktorými má strana prípadne aj iné väzby ako obchodné)," dodáva Foltin.

Sme rodina

Tatrabanka poskytla hnutiu Sme rodina 36-tisícový úver koncom roku 2021. Zároveň strana Borisa Kollára vyhlasuje, že žiadna osoba neprispela peňažným ani nepeňažným darom, ani iným bezodplatným spôsobom ako napríklad členský príspevok. Do komunálnych volieb naliala strana 1,1 milióna eur. Najviac sa strana rozhodla investovať do inzercie a reklamy v hodnote 432-tisíc eur a do všetkych ostatných nákladov politickej strany na propagáciu jej činnosti, cieľov a programu putovalo bezmála 450-tisíc eur.  

Predseda strany Boris Kollár napožičiaval strane v roku 2020 takmer 400-tisíc eur bezúročne.

Za rok 2020 už zverejnených darcov mali. Najštedrejšími boli Miloš Svrček (14-tisíc eur), Martin Borguľa (takmer 12-tisíc eur), Igor Kašper (7000 eur), Vladimír Melicher (6,6-tisíc eur). Svrček, Borguľa aj Kašper sa objavili na kandidátke Sme rodiny v parlamentných voľbách 2020. Práve Borguľovi bolo hodené záchranné koleso v podobe paragrafu 363 za úplatky, kriminálnou agentúrou bol obvinený v akcii Inferno. 

Stranu finančne podporovala aj spoločnosť, ktorá mala viesť protikorupčný audit. 3EC Internationalu podľa registru šéfuje Katarína Tomin Srdošová. Firma jej manžela (pozn. red. Mark Tomin) podporila v rovnakom čase Kollárovu rodinu s na chlp rovnakou sumou. Michal Tomin, mladý právnik, kandidoval do parlamentu v roku 2020 za Sme rodina zo 142. miesta. 

28. mája 2020 malo prebehnúť stretnutie k certifikačnému auditu systému riadenia protikorupčných činností. Audit realizoval akreditovaný certifikačný orgán 3EC International s medzinárodnými skúsenosťami, ktorý bol podľa Úradu vlády SR vybraný na základe transparentného výberového konania. Z dokumentov strany Sme rodina je známe, že 3EC International finančne podporovalo stranu a tak medzi týmito subjektami existuje vzťah. 

"Cieľom auditu bolo posúdenie, či protikorupčný systém zavedený na Úrade vlády SR spĺňa prísne kritériá medzinárodných štandardov. Počas auditu sa hodnotia schopnosti protikorupčného systému zaistiť plnenie zákonných a zmluvných požiadaviek, efektivita jeho uplatňovania v praxi a identifikujú sa oblasti na potenciálne zlepšenie systému. Nastavené sú tak pravidlá pre konflikt záujmov, politiku darov, vzdelávanie a identifikáciu rizík, ktorým sú vystavení zamestnanci," uvádza v správe úradu vlády.

Na otázky ohľadom Kollárovho financovania 400-tisícmi eur na podporu strany, vzťahu Sme rodina so spoločnosťou 3EC International a podporu strany darcom strana neodpovedala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok