Pozadie politických subjektov: Republika so zvláštnym financovaním a OĽANO máva fiatkami

ta3/Denis Dufala
12.9.2023 09:49

Redakcia ta3 sa pozrela na výročné správy politických strán. V sérii článkov vám postupne predstavíme politických velikánov.

Ekonomické pozadie strán: Oľano aj Republika
TASR

V tejto sérii článkov prezeráme výročnými správami politických subjektov v poradí, v akom strany a hnutia diskutovali v Téme ta3 aj v koncepte dvaja na dvoch. Prví diskutujúci členovia hnutí boli OĽANO a priatelia (pozn. red. Igor Matovič a Michal Šípoš) a na druhej strane bola Republika s Milanom Uhríkom a Mazurekom.

OĽANO vynáša 

Od roku 2020 OĽANO zvýšilo svoj hmotný majetok takmer trojnásobne a na bankových účtoch disponovalo podľa účtovnej závierky za rok 2022 viac ako 11 miliónmi eur (pozn. red. o 400-tisíc eur viac ako v roku 2021).

Strana si za minulý rok celkovo polepšila o viac ako pol milióna eur. Jej výnosy prevyšovali náklady o zhruba 600-tisíc eur. Podľa výročnej správy nemala energetická kríza významný vplyv na hospodárenie matovičovcov. Jeden z kontroverzných výdavkov bol aj súdny spor strany, ktorý sa týkal komunálnych volieb z roku 2022.

OĽANO má založený transparentný účet v Slovenskej sporiteľni, na ktorom má nabitých 63-tisíc eur. Za posledné obdobie zaplatili najviac spoločnosti FleetCor Slovakia (viac ako 9,5-tisíc eur zo septembra a dokopy viac ako 18-tisíc eur). Spoločnosť rieši palivové karty. Ďalším väčším výdavkom bola platba vyše 20-tisíc eur pre spoločnosť Managino.

Bez darov

Príspevok od štátu za rok 2022 predstavoval pre hnutie viac ako 3,3 milióna eur. Žiadne príjmy z darov a pôžičiek v závierke hnutie nepopisuje. Ku koncu roka malo OĽANO 61 riadnych členov. Bezodplatné plnenia dodávateľov hlavne na reklamné plochy dohadovali matovičovci ústnou dohodou. OĽANO si objednávalo služby aj od firmy, v ktorej je spoločníkom človek s podporou Hlasu-SD, Pavol Crkoň, ktorý kandidoval v komunálnych voľbách za primátora Púchova s podporou pellegriniovcov. Do volieb orgánov územnej samosprávy 2022 nalialo OĽANO bezmála 862-tisíc eur. V predošlom článku sme zistili, že do komunálnych volieb strana naliala 1,3 milióna eur.

Matovičovcom dodávali viac ako dve desiatky firiem. Za rok 2022 zaplatilo hnutie viac ako 100-tisíc eur spoločnostiam JM Create, Autoservis Béhr&Béhr, Citadela a Initiative. Hnutie vlastní dopravné prostriedky v hodnote 267-tisíc eur, do toho zrejme nie sú zarátané stranícke fiatky, ktorých registrácia mohla podliehať korupcii. Zaujímavá je časť nákladov účtovnej závierky hnutia. Za nešpecifikované ostatné služby hnutie zaplatilo viac ako 1,1 milióna eur. Na cestovanie za rok 2022 nezaplatilo nič a za svoju reprezentáciu 43-tisíc eur.

Na naše otázky hnutie OĽANO a priatelia do závierky článku neodpovedalo.

Hospodárenie za 2021

Hnutie disponovalo viac ako 11 miliónmi eur na svojich bankových účtoch, vyplýva z dostupnej účtovnej závierky z konca roka 2021. Na cestovanie OĽANO vynaložilo cez 12-tisíc eur, na reprezentáciu takmer 50-tisíc eur a časť "ostatných služieb" indikuje sumu vyššiu ako 1,2 milióna eur. Dotácie predstavovali 3,3 milióny eur.

Matovičovci majú zverejnený zoznam darcov len z roku 2020. Najviac vtedy prispeli Irsák Stanislav (6800 eur), Elena Pätoprstá (4459 eur), Ján Mrva (3500 eur).

Republika  

Už teraz sú majetky Milana Uhríka a Miroslava Suju považované za netransparentné a nad ich financiami visia otázniky, vyplýva z článku Nadácie zastavme korupciu. Europoslanec, akým je napríklad Uhrík, zarobí zhruba 7,7-tisíc eur za mesiac.

Na naše otázky ohľadom financovania hnutia odpovedalo tlačové oddelenie Republiky: "Pán Uhrík pred vstupom do politiky podnikal, taktiež bol 4 roky poslancom NR SR a 4 roky europoslancom. Už len z týchto platov zarobil násobne viac, ako poskytol Republike vo forme pôžičky. Miroslav Suja podniká 20 rokov, vlastní 7 firiem a taktiež je už takmer 4 roky poslancom NR SR. Na poskytnutie pôžičiek sme sa pripravovali 2 roky, lebo sme vedeli, že keď príde kampaň, tak si ju budeme musieť odfinancovať sami. Radšej budeme dlžiť sami sebe, ako máme byť zaviazaní niekomu cudziemu."

Mimoparlamentná Republika nepobrala za rok 2022 žiadne príspevky od štátu. Jej náklady na reprezentáciu predstavovali 413 eur. Na ostatné služby hnutie vynaložilo viac ako 36-tisíc eur a jeho osobitné náklady činili 120-tisíc eur.

Na to odpovedalo tlačové oddelenie hnutia: "Ostatné služby - zahŕňajú najmä zaúčtovanie kancelárie v Detve (pozn. red. avšak, kancelárske priestory mal darovať Suja), reklamné služby online (FB) a reklamné služby mimo obdobia kampane, ďalej napríklad poštovné, webhosting, tlačové služby, či prenájom priestorov."

Ďalej vysvetľujú: "Miroslav Suja je spolumajiteľom danej budovy cez firmu ROMY trade (pozn. red. mysleli tým spoločnosť Romi Trade, ktorej konečný užívateľ výhod je Miroslav Suja. Spoločník aj konateľ zároveň je Róbert Ľupták). Priestory daruje hnutiu ako dar - cez bezodplatné plnenie, viď Iné bezodplatné plnenia v roku 2022."

Ľupták je majiteľom klubu HC 21 Prešov, predseda predstavenstva v hokejovom klube Liptovský Mikuláš. V minulosti bol podľa Aktualít majiteľom Detvy či Prešova (pozn. red. v klube vystupoval aj Ján Blcháč, odídenec Smeru-SSD do Hlasu-SD).

Uhríkovci prijali dary vo výške 24-tisíc eur, členovia prispeli 52-tisíc eur (pozn. red. - viacerí z členov prispeli každý mesiac 500 eurami) a príspevky od fyzických osôb činili vyše 107-tisíc eur.

Pre hnutie boli najštedrejšími darcami za rok 2022 Miroslav Suja, ktorý prispel 25-tisícami eur za dva mesiace, Milan Uhrík prispel 16-tisícami eur za mesiac v dvoch platbách (pozn. red. - dokopy prispel 23-tisíc eur), Zuzana Uhríková darovala 6-tisíc eur.

Nasledovali Roman Pšenák s 3,3-tisícami eur a Adam Čarňanský s 2,1-tisícami eur. Miroslav Suja bol štedrý aj iným spôsobom. Strane poskytol reklamnú plochu, kancelárske priestory aj 14 rozkladacích stanov dokopy v hodnote 15,5-tisíc eur. 

Hnutie nemá podľa závierky žiadne dopravné prostriedky. Jeho finančné účty predstavovali na konci roka 2022 82-tisíc eur, z toho majú v pokladnici a ceninách viac ako 18-tisíc eur.

Na platenú inzerciu a plagáty hnutie vynaložilo viac ako 94-tisíc eur. Firma hnutia Media Res Publica sa dostala do zisku 2379 eur. "Media Res Publica s.r.o. nedodáva hnutiu žiadne služby. Táto firma prevádzkuje len eshop. Obraty sú tam minimálne," vysvetľuje tlačové oddelenie Republiky.

Do komunálnych volieb nalialo hnutie viac ako 136-tisíc eur. Firme Republiky šéfuje štvorka na kandidátke Ján Kecskés (pozn. red. - poslanec NR SR a tiež odídenec ĽSNS).

Transparentný účet má Republika založený vo VÚB Banke, na ktorom možno pozorovať vrátené dary i väčšie výdavky ako napríklad do kampane na Facebooku. K vráteným darom sa tlačové oddelenie hnutia vyjadrilo: "Lebo nám ich darcovia posielajú zle (zvyčajne v popise platby chýba meno a adresa darcu a údaj o tom, že ide o dar). Ak je popis platby (identifikácia darcu) neúplný, tak podľa zákona musíme takýto neidentifikovateľný dar vrátiť. A darca ho zvyčajne musí poslať nanovo - s už správne vyplnenými údajmi o platbe. Ide o notorický byrokratický problém."

Pôžička vlastnej strane

Milan Uhrík poskytol pôžičku s trojpercentným úrokom vlastnému klubu dohromady vo výške 200-tisíc eur a jeho žena 30-tisíc eur. Nasledoval Suja so 100-tisíc eurami a rovnakým úrokom, Mazurek požičal 40-tisíc eur, Lukáš Kopáč (Uhríkov asistent) 30-tisíc eur.

Nasledovalo viacero nižších pôžičiek pod 15-tisíc eur, pričom všetky boli od členov kandidátnej listiny Republiky. Na pôžičkách pre vlastný klub tak môžu viacerí z veriteľov získať.

Hospodárenie za 2021

V minuloročných komunálnych voľbách utratila Republika viac ako 145-tisíc eur, uvádza sa v správe vynaložených príspevkov na kampaň. Písali sme o tom v predošlom článku.

"Poskytovanie bezúročných pôžičiek politickým stranám je považované za neodôvodnené poskytovanie výhody, a preto je aj audítormi považované za protiprávne. Naopak, poskytovanie pôžičiek s príliš vysokým úrokom je považované za "obohacovanie sa". Preto sa stranám zvyčajne odporúča poskytovať pôžičky za bežný úrok stanovený centrálnou bankou, ECB. Výška úrokov za podobné úvery sa v súčasnosti pohybuje okolo 3 %, tak sme ju použili aj pri pôžičkách Republike. Nejde o žiadne obohacovanie či zarábanie na strane, snažíme sa len pomôcť strane s kampaňou. Mimochodom, za rovnaký úrok si pred minulými voľbami požičala aj strana Za ľudí či iné strany," odpovedalo tlačové oddelenie Republiky na naše otázky k predošlému článku.

V roku 2021 poskytol najviac Miroslav Suja, išlo o sumu viac ako 44-tisíc eur. Nasledoval Uhrík s viac ako 21-tisícami eur. Suja okrem peňažných transakcií Republike poskytol aj reklamnú plochu v hodnote 3000 eur a kancelárske priestory na celý rok v celkovej hodnote 10-tisíc eur.

Podľa hnutia Republika bol na reklamnú plochu využitý Sujov veľkokapacitný senník v obci Kriváň a na kancelárske priestory v hodnote 10-tisíc eur využili priestory Krajskej organizácie v Detve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok