Politika sa zmenila na boj ako odstrániť nepriateľa, hodnotí prezidentka. Víťaza volieb poverí zostavením vlády, aj ak to bude Fico

ta3/Soňa Búranová/Richard Dírer
10.9.2023 10:57

Hostkou relácie V politike bola prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Prezidentka nedávno oznámila, že sa po druhýkrát nebude uchádzať o prezidentské kreslo. "Opadol stres alebo tlak, ktorý súvisel s tou otázkou a s vnútorným procesom rozhodovania. V profesijnej oblasti to bolo určite najťažšie rozhodovanie v mojom živote. No tlak, stres, tempo súvisiace s výkonom tejto funkcie stále pokračujú," vyjadrila sa hlava štátu v ta3.

Vyhrážky pokračujú

V posledných rokoch sa aj s rodinou stala terčom viacerých útokov. Predpokladala, že keď oznámila, že už nebude opäť kandidovať, situácia sa trochu zlepší. Nestalo sa tak. "Niektoré politické strany si zo mňa urobili terč kampane. Cez moju osobu sa snažia mobilizovať svojich voličov. Vyhrážky pokračujú," prezradila.

Mandát prezidentky sa končí 15. júna 2024. "Potrebujem si mesiac, dva oddýchnuť, keď to všetko skončí. Nerozmýšľam o svojej budúcej kariére. No chcem robiť niečo, čo mi bude dávať zmysel a bude to pomáhať Slovensku," uviedla.

Vyše sto dní novej vlády

Úradnícka vláda na čele s premiérom Ľudovítom Ódorom vedie Slovensko už vyše sto dní. "Bolo to veľmi iných sto dní vlády, než mali vlády, ktoré vzišli z volieb. Boli to dni krízového manažmentu. Všetko politické strany sú voči nej v opozícii," tvrdí. Podľa nej sme to videli aj na piatkovom hlasovaní v parlamente, keďže neprešli zákony, ktoré vláda navrhla.

Myslí si, že sa jej darí negenerovať nové konflikty. Hovorí, že veľakrát ľudia nevidia zmeny, ktoré sa snaží priniesť, pretože zapadli v "pretlaku informácií". "Nie je to politická vláda," okomentovala s tým, že Ódorova vláda pracuje a má konkrétne výsledky. Informovala, že s ministrami je neustále v kontakte.

Problematika migrácie

"Riadiť štát, to je ako riadiť veľkú loď, ktorú keď chcete nasmerovať k nejakým veľkým opatreniam, ono to nejakú dobu trvá," vyjadrila sa k problematike nelegálnej migrácie.

Úradnícka vláda informovala o konkrétnych opatreniach až po troch dňoch tlačových konferencií politických strán. Prezidentka ju obhájila, keďže je to "živá téma a prítomná celé leto".

Hovorí, že vláda síce oznámila opatrenia na tretí deň, no neboli výsledkom dvoch predošlých dní, ale dlhých diskusií a debát.

Myslí si, že vláda musí komunikovať proaktívne, a to "obzvlášť preto, že má komunikovať čo". To mala podľa nej urobiť aj v súvilosti s migrantmi, ktorí sa objavili vo Veľkom Krtíši.

Pripomína, že vláda pripravuje systémové opatrenia pre budúcu vládu. "Mám dobrý pocit z toho, že sú to ľudia znalí vecí, ktorí sú pre vec zapálení. Zobrali to ako krátkodobú, intenzívnu misiu, kedy chcú ukázať možno až nemožné, ale chcú urobiť niečo dobré," zhodnotila hlava štátu súčasných ministrov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok