Politika sa zmenila na boj ako odstrániť nepriateľa, hodnotí prezidentka. Víťaza volieb poverí zostavením vlády, aj ak to bude Fico

ta3/Soňa Búranová/Richard Dírer
10.9.2023 10:57

Hostkou relácie V politike bola prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Prezidentka Zuzana Čaputová
ta3

Sofiina voľba

Odvolanie bývalého ministra vnútra Ivana Šimka nazvala ťažkým rozhodnutím. "Bola to Sofiina voľba. Obete rozhodnutia boli ešte horšie," dodala.

Prezradila, že s Ódorom niekoľko týždňov rokovali a premýšľali, ako pomôcť, no nakoniec dospeli k rozhodnutiu, že Šimko musel opustiť ministerské kreslo. "Je mi ľúto, že sme sa s pánom Šimkom nezhodli na tom, čo bola primárna úloha ministra," doplnila s tým, že nešlo o konflikt Hamran verzus Šimko.

Prezidentka hovorí, že hrozilo "totálne personálne oslabenie vedenia polície", čo s premiérom považovali za rizikové.

Vojna v polícii

Čo sa týka vojny v polícii, prezidentka konštatovala, že na Slovensku máme vyše 20 vysokopostavených ľudí, ktorí už boli právoplatne alebo neprávoplatne odsúdení.

Hovorí, že polícia "nie vždy šťastne komunikuje", ale je podľa nej dôležité povedať, že "nie je na nás politikoch, aby sme vyhodnocovali v kriminálnej činnosti, či daný krok, vznesené obvinenie je opodstatnené alebo zákonné". Na to podľa nej slúži prokuratúra alebo súd.

"Ak by sa opakovalo to, že policajti konajú spôsobom, kedy im to neposvätia orgány nad tým, a toto sa opakuje, musí konať politická moc. No takéto niečo tu v tomto období s pánom Ódorom nevidíme," vyhlásila a dodala, že nesmie dochádzať k zneužitiu politickej moci.

Upozornila, že takéto veci pôsobia na ľudí "zneisťujúco".

Voľby sú za rohom

Prezidentka prezradila, že sleduje predvolebnú kampaň, no nesleduje všetky politické diskusie. Číta však vyjadrenia a stanoviská politických lídrov.

"Na Slovensku je cítiť vysokú mieru frustrácie, obavy, sklamania," zhodnotila predvolebnú kampaň, a to najmä po posledných rokoch, počas ktorých sa rieši energetická kríza, dopady pandémie koronavírusu či vojna na Ukrajine.

"Politika sa zredukovala na boj na odstránenie nepriateľa. Tu je politika konflikt. A to je obrovský problém. Ak by to zostávalo iba medzi politickými stranami, tak to možno až tak neškodí. No prenáša sa to ďalej. Vznikajú tu ako keby tábory ľudí, ktorí sa znepriateľujú, pretože sú hecovaní k nenávisti, k odporu," vyhlásila.

Nerozumie tomu, že niektoré politické strany stavajú politiku iba na mobilizácii svojich voličov. "Zameriavajú svoju pozornosť na svojich päť, desať, päťnásť, dvadsať percent. Zvyšok národa je im ukradnutý?" pýta sa.

Nevie si predstaviť, že ako prezidentka republiky by povedala, že jej služba sa zredukuje len na tých, ktorí jej dôverujú. "To sa nemôže stať. Ako politik musím slúžiť všetkým a myslieť na všetkých. Oni si môžu dovoliť mi neveriť, ignorovať ma, odmietať ma, čo sa aj deje. No ja si to nemôžem dovoliť, keď som vo verejnej službe," povedala v relácii.

Kritizuje to, že konflikt sa z politickej úrovne prenáša medzi ľudí, čo označila za nebezpečné.

Víťaza volieb poverí

V ta3 oznámila, že pred voľbami osloví Slovákov, aby išli voliť - aby využili svoje demokratické právo. "Voľby nejako dopadnú. Je jasné, že časť ľudí nebude spokojná, bude frustrovaná a nahnevaná. No my musíme ísť ako krajina ďalej. Musíme spolupracovať, lebo inak táto krajina nemá šancu," uviedla.

Nechce, aby bola miera vyhecovaných emócií využívaná. Taktiež povedala, že víťaza volieb poverí zostavením vlády. "Líder víťaznej strany odo mňa dostane poverenie na zostavenie vlády," priblížila. Urobí to aj v tom prípade, keď zvíťazí líder Smeru-SSD Robert Fico.

Právne kroky

Prezradila, že voči lídrovi strany Smer za jeho nepravdivé vyjadrenia pripravuje právne kroky, no žalobu zatiaľ nepodala. "Miera osočovania a útokov dosiahla takú mieru, že naozaj ohrozuje mňa aj mojich blízkych. Cítim to tak, že som povinná chrániť aj úrad, ktorý zastávam," dodala.

Korčok za prezidenta?

V závere relácie uviedla, že je rada, že Ivan Korčok, bývalý minister zahraničia, sa rozhodol kandidovať na prezidenta. Najmä v tejto "ťažkej dobe". Je jej hodnotovo a názorovo blízky.

"Som vďačná každému slušnému politikovi, ktorý sa na to dá," ozrejmila. Upozornila aj na to, že sa nebude "súčasťou žiadneho kampaňovania v prípade žiadneho kandidáta".

Nevylúčila, že ešte pred ukončením funkčného obdobia vystúpi v Národnej rade so správou o stave republiky.

Celú časť relácie s prezidentkou nájdete v archíve.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok