Úradnícka vláda pripravila nedostatočné opatrenia proti migrantom, zhodli sa politickí lídri. Je ľavoruká, tvrdí Pellegrini

ta3/Patrik Mindžák
8.9.2023 14:26 , Aktualizované: 8.9.2023 14:53

Do volieb ostáva už len 22 dní a politickí lídri sa snažia voličov presvedčiť, aby volili práve ich. O aktuálnych témach ako migranti, zdravotníctvo či ekonomika sa rozprávali v relácii Téma Boris Kollár (Sme rodina), Michal Šimečka (Progresívne Slvoensko), Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Richard Sulík (SASKA).

Banánová republika a tlak na Maďarsko

"Opäť zlyhal policajný zbor," uviedol Kollár s tým, že treba chrániť všetky hranice a mosty, a tým sa vyšle signál prevádzačom, aby sem nechodili.

Šimečka si myslí, že treba tlačiť na Maďarsko, lebo veľká časť zodpovednosti za súčasnú situáciu je na Viktorovi Orbánovi. "Mal silácke reči, že postaví múr a bude brániť externú hranicu schengenu. Nerobí to - buď naschvál, alebo to nezvláda." Priblížil, že treba na neho vyvíjať tlak, prípadne podať žalobu.

"Slovensko nerobilo dostatočné odstrašujúce opatrenia. Treba okamžite robiť silové opatrenia a najmä zabezpečiť bezpečnosť ľudí," priblížil Pellegrini.

Úradnícku vládu nazval "ľavorukou na reálne riešenia problémov". Migranti vraj vidia, že Slovensko je "banánová republika" a sme "deraví ako rešeto".

Postup vlády odborníkov s ohľadom na situáciu s migrantmi považuje Sulík za "smiešne výhovorky". Na hranice podľa neho treba nasadiť toľko vojakov, koľko je potrebné.

Ako to bude s políciou po voľbách?

"Po páde vlády by sme mali dať do zákona voľby do troch mesiacov," myslí si Kollár v súvislosti so zlyhaním s migrantmi. "Sú to odborníci, teoretici. Je niečo iné mudrovať a teoretizovať, či písať skriptá. Keď sa stane takáto situácia, treba zasiahnuť, videli sme, že to už zlyháva," dodal šéf parlamentu.

Pár policajných úradníkov podľa neho diktuje prezidentke a premiérovi, kto má byť minister vnútra. "Veď to je totálny chaos a rozvrat - toto sú tí odborníci," vyhlásil.

Šimečka pripomenul, že úradnícka vláda je tu preto, lebo politická trieda zlyhala a nedokázala sa dohodnúť na skorších voľbách.

Pellegrini a Kollár sa zhodli, že vedenie polície a prezidenta Štefana Hamrana treba po voľbách odvolať.

Sulík so Šimečkom boli opatrnejší, hovoria, že treba počkať, aká koalícia vznikne po voľbách.

Rôzne pohľady na ekonomiku

"Deficit v štátnom rozpočte vznikol, lebo sme pomáhali ľuďom. Im a firmám sme pomohli udržať zamestnanosť," povedal Kollár. Ak bude po voľbách Sme rodina vo vláde, tak "určite nedovolia siahnuť na sociálne vymoženosti". Čerpať peniaze plánuje zo zvýšenej ekonomiky a zo zavedenia "určitých" daní.

Šéf PS si uvedomuje, že "potrebujeme naštartovať ekonomiku". "Náš program sa sústredí na pomoc malým a stredným podnikom, lebo sú chrbtovou kosťou našej ekonomiky v regiónoch mimo Bratislavy," hovorí Šimečka. Chce, aby sa na Slovensku ľudia nebáli podnikať, vyzývajú na to najmä študentov a dôchodcov.

Líder Hlasu je presvedčený, že Slovensko potrebuje "silný štát, ktorý sa dokáže postarať o svojich ľudí". Myslí si, že v pomalom hospodárskom raste treba ešte viac investovať aj na úkor zvýšeného deficitu a dlhu.

Sulík tvrdí, že "ekonomika vie z dlhov aj vyrásť" a mali by sme podnikať "kroky, ktoré zvýšia ekonomický rast". SASKA chce "štíhly štát, ale silnú ekonomiku".

Kto by mal byť premiérom?

"Dvaja expremiéri by nemali sedieť v jednej vláde. Súboje nám nepomôžu - buď spoločnosť upokojíme, alebo sa budeme donekonečna hádať," dodal Pellegrini ohľadom možného odklonu od Smeru. Cíti sa však opäť pripravený byť predsedom vlády, ak mu ľudia dajú dôveru.

"Premiér by nemal byť ješitný a egocentrik," tvrdí Kolár s tým, že pokojne môžu byť vo vláde aj dvaja bývalí premiéri.

Šimečka ozrejmil, že odstúpi z postu podpredsedu europarlamentu, ak bude PS súčasťou NR SR alebo vlády.

Sulík priblížil, že premiérom by sa mal stať člen víťaznej strany.

Celú reláciu Téma s Petrom Pellegrinim, Richardom Sulík, Borisom Kollárom a Michalom Šimečkom si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok