Poslanci neotvorili tri mimoriadne schôdze. Nebude sa konať ani štvrtá k potvrdeniam pre cudzincov

ta3/NR SR/TASR
8.9.2023 09:11 , Aktualizované: 8.9.2023 09:22

Parlament neotvoril tri mimoriadne schôdze k migrantom, pediatrom a Trestnému zákonu.

Štvrtá schôdza sa konať nebude

Poslancom Národnej rady (NR) SR sa v piatok ani na druhýkrát nepodarilo otvoriť rokovanie o zmenách pri potvrdeniach pre cudzincov. Na mimoriadnej schôdzi k novele zákona o pobyte cudzincov sa prezentovalo len 50 poslancov. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) odložil začiatok schôdze na pondelok (11. 9.) na 9.00 h.

O čom je novela

Novela hovorí o tom, že polícia by už nemala vydávať potvrdenie o zotrvaní na území Slovenska každému cudzincovi. Z povinnosti by sa mala stať iba možnosť.

Trestný zákon neprešiel

Mimoriadna schôdza k novele trestného zákona nebude. Na jej začiatku sa prezentovalo 48 poslancov, potrebných bolo najmenej 76 poslancov. Novela mala lepšie chrániť ľudí pred nebezpečnými podozrivými. Schôdzu navrhla zvolať vláda.

Nelegálna migrácia neprešla

Poslanci nebudú rokovať o uznesení k nelegálnej migrácii, ktoré predložil Smer-SD. Ani na posledný pokus sa im v piatok nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k tejto téme. V rokovacej sále sa prezentovalo len 61 poslancov, NR SR nebola uznášaniaschopná. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto ukončil rokovanie.

Iniciátorom je Smer

Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD. Chce, aby parlament uznesením požiadal vládu nariadiť dočasné obnovenie kontroly hraníc SR s Maďarskom. Vláda by tiež podľa návrhu uznesenia mala dôsledne uplatňovať readmisnú dohodu s Maďarskom.

Plénum nebolo uznášaniaschopné. Čaká sa na ďalšie hlasovania.

asdafsaf.png ta3/Diana Štrusová Výsledok hlasovania

Zdravotná starostlivosť

Parlament nebude v piatok rokovať ani o legislatíve týkajúcej sa situácie s pediatrami. Poslancom Národnej rady (NR) SR sa definitívne nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k tejto téme. V rokovacej sále sa neprezentovala potrebná nadpolovičná väčšina poslancov, NR SR nebola uznášaniaschopná. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto ukončil schôdzu. Nasledovať bude rokovanie k novelizácii zákona o pobyte cudzincov.

Skracovanie ordinačných hodín

Poslanci by sa mali na rokovaní zaoberať novelou zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú schválila vláda aj s návrhom na skrátené legislatívne konanie. Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí by sa mali skrátiť z 22.00 h na 20.00 h. Zvýšiť sa tiež majú poplatky za návštevu ambulantných pohotovostí a urgentov.

Hlasovanie posunuli zo štvrtka na piatok

Mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k novele Trestného zákona poslanci vo štvrtok neotvorili ani po prestávke. V rokovacej sále sa prezentovalo len 44 poslancov, NR SR nebola uznášaniaschopná. Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) posunul začiatok schôdze na piatok (8. 9.) po 100. schôdzi, ktorá sa týka migrácie.

Trestný zákon

Zmena Trestného zákona má zabezpečiť dostatočnú kontrolu osôb, ktorým bola uložená ambulantná forma ochranného liečenia. Vzniknúť by mala osobitná forma ochranného dohľadu osôb v ambulantnom ochrannom liečení.

Šipoš chce podporiť zmenu

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš deklaroval, že poslanci hnutia sú pripravení rokovať o Trestnom zákone aj o zmenách v zdravotníctve. Ochotní sú rokovať o návrhoch aj s vládou. "Ak sú to dobré veci pre ľudí, tak ich chceme podporiť," doplnil.

Smer schôdzu nepodporí

Smer-SD nepodporuje schôdzu k novele Trestného zákona. Šéf strany Robert Fica v nej vidí záujem o presadenie zmien, ktoré by pomohli "udavačom" a "zaútočili" by na paragraf 363 Trestného poriadku. Vníma to ako účelové otvorenie zákona.

Novela reflektuje na aktuálnu situáciu

Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová deklarovala, že novela reflektuje na aktuálnu situáciu a ak by sa do nej poslanci snažili dostať návrhy, ktoré by pozmenili jej charakter, vláda je pripravená ju stiahnuť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok