Boj o hlasy voličov: Ak plánujete voliť SDKÚ-DS, toto by ste mali vedieť

ta3/Lenka Klobučníková
8.9.2023 00:00

Predčasné parlamentné voľby sa blížia. V sérii článkov vám postupne prinesieme základné informácie o všetkých 25 subjektoch, ktoré 30. septembra 2023 zabojujú o hlasy Slovákov. Prečítajte si základné informácie o SDKÚ-DS.

sdku.jpg

Aby bola zachovaná nestrannosť, s použitím generátora náhodných čísel sme vyžrebovali poradie 25 politických subjektov, kandidujúcich v predčasných parlamentných voľbách, v akom o nich publikujeme články na webe ta3.com. Poradie teda nekorešponduje s ich prideleným číslom, s ktorým budú kandidovať.

Základné informácie

Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana (SDKÚ-DS) je stredopravicová liberálno-konzervatívna politická strana pôsobiaca na Slovensku.

Od roku 2000 – 2010 boli jej lídrami expremiér Mikuláš Dzurinda (Modrí) či prvá slovenská premiérka Iveta Radičová (2002 – 2006). V rokoch 2012 – 2016 bol šéfom strany Pavol Frešo. Aktuálnym lídrom strany je Branislav Rybárik (2016 – súčasnosť).

Vznikla po rozpade Slovenskej demokratickej koalície, ktorá vznikla ako protiváha vtedajšej autoritatívnej vlády Vladimíra Mečiara. Jej dlhoročným predsedom bol Mikuláš Dzurinda, ktorý bol zároveň predsedom vlády SR v rokoch 1998 – 2006. 

Pôvodne pôsobila pod názvom Slovenská demokratická a kresťanská únia (skratka SDKÚ). V januári 2006 rozhodli delegáti kongresu SDKÚ o zlúčení strany s Demokratickou stranou a zmene názvu na Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana.

Program strany

Strana sa postupom času rozpadla a do parlamentných volieb sa zapojila až v marci 2016. Ako sa píše na stránke volby.statistics.sk, v nich získala iba 0,26 % hlasov a do parlamentu sa nedostala. Od roku 2017 sa strana do verejnej sfére zapája iba minimálne.

Obsah facebookovej stránky tvoria rôzne statusy o iných stranách, názory, náhodné príspevky správcu či tzv. memečká.

Na Facebooku SDKÚ-DS sa objavilo 5 opatrení bez akéhokoľvek vysvetlenia. Z toho sme usúdili, že ide pravdepodobne o body, ktorými by sa strana SDKÚ-DS chcela vo voľbách prezentovať.

Rovná daň 15 %

Digitalizácia. Na úrad z obývačky

Práca študentov bez daní, odvodov a zbytočnej byrokracie

Bonifikácia hypoték

Spolupráca so Slovákmi žijúcimi v zahraničí

Riešenie pre rómske komunity

Kampaň strany

Upozorňujeme, že video, ktoré strana SDKÚ-DS publikovala na svojom Facebooku, je nevhodné pre maloletých divákov. Poukazuje na to aj strana.

Modrý Avatar, memečká či motivačné citáty

Prakticky nečinná strana SDKÚ-DS svoju webstránku ani profily na sociálnych sieťach neobnovuje.

Ako sme spomenuli vyššie, aktívne hodnotí politické dianie vo forme vtipných obrázkov a tým, že zosmiešňuje politikov. Najviac príspevkov odkazuje na Juraja Šeligu a stranu Progresívne Slovensko.

Sme najmodernejší

"My sme najmodrejší. My sme SDKÚ-DS," píše sa v poste na stránke, ktorý dopĺňajú emotikony modrých srdiečok. Pod príspevkom sa objavila fotka Avatara, postavy z filmu režiséra Jamesa Camerona.

Reklama a financie 

Strana má svoj transparentný účet, na ktorom disponuje čiastkou 1 000 € (prijatý dňa 17.08.2023), ktorou prispel Tomáš Rybárik. Nachádza sa na poslednom mieste kandidátky s číslom 11.

V META knižnici, ktorá zverejňuje platené reklamy na Facebooku, sme v období od 31. júla do 29. augusta nenašli žiadnu peňažnú sumu pre stranu SDKÚ-DS, ktorá by potvrdila propagáciu.

Na svojej stránke majú poslednú evidenciu príjmov z roku 2022.

Kandidátky

Zoskupenie s názvom SDKÚ-DS prekvapuje dokonca aj počtom ľudí na kandidátskej listine. Obsahuje najmenej mien zo všetkých strán, a to 11. Z prvého miesta kandiduje predseda Branislav Rybárik, z druhého a tretieho Ondrej Klamo a Petra Laziciusová.

Stranu SDKÚ-DS sme kontaktovali v súvislosti s obsahom na jej facebookovej stránke. Pýtali sme sa, či sa jej admini stotožňujú s publikovaným obsahom, o ktorom sme písali vyššie. Taktiež nás zaujímalo, kto je jej správcom.

Odpoveď sme nedostali.

Témy: volby2023
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok