Futbalistky v Španielsku štrajkujú. Odmietli reprezentovať krajinu aj hrať za svoje kluby

ta3, TASR
8.9.2023 11:46

Futbalistky z najvyššej španielskej súťaže vyhlásili na začiatku sezóny štrajk. Podľa agentúry DPA žiadajú vyššie platy a rezignáciu prezidenta Španielskej futbalovej federácie Luisa Rubialesa, ktorý po triumfe v augustovom finále MS pobozkal na pery reprezentantku Jenni Hermosovú. Hráčky oznámili, že nebudú reprezentovať svoju krajinu, pokiaľ bude stáť Rubiales na čele zväzu.

F5eSvlVXsAApvcU.jpg
Twitter/InfDatSports.

Neakceptovateľná ponuka

Po zlyhaní rokovaní o navýšení miezd sa futbalistky zo španielskej Ligy F rozhodli, že nebudú hrať ani za svoje kluby. Súťaž sa mala začať v piatok 8. septembra.

Podľa hráčskej únie AFE sa štrajk dotkne zápasov počas najbližších dvoch víkendov. "Považujeme poslednú ponuku Ligy F za neakceptovateľnú," uvádza sa vo vyhlásení AFE.

Liga neustúpila zo svojho návrhu, v ktorom garantovala v nadchádzajúcom ročníku minimálny ročný plat vo výške 20-tisíc eur. Hráčky žiadali aspoň 23-tisíc v tejto sezóne a 30-tisíc v nasledujúcej. V tých minulých bolo ligové minimum 16-tisíc eur.

Liga má pre sezónu 2023/2024 garantované tržby vo výške 100 miliónov eur, takže podľa únie by kluby nemali mať problém financovať navýšené platy.

Španielske hráčky štrajkovali už vo februári 2020. Vtedy prinútili úniu a kluby, aby podpísali kolektívnu zmluvu, do ktorej prvýkrát zahrnuli aj podmienky týkajúce sa materskej dovolenky.

Pozadie štrajku

Španielsky ženský futbal sa ocitol v chaose po víťaznom finále MS, po ktorom Rubiales pobozkal Hermosovú bez jej súhlasu na pery. Funkcionár trval na tom, že bozk bol konsenzuálny, Hermosová to poprela. Povedala tiež, že federácia na ňu a jej rodinu tlačila, aby prejavila prezidentovi podporu bezprostredne po škandále.

Španielska vláda, hráčske odbory, hráči a mnohí občania podporili Hermosovú. Rubiales odmietal rezignovať, Medzinárodná futbalová federácia ho 27. augusta suspendovala.

Následne predniesol prejav na valnom zhromaždení RFEF, v ktorom vyhlásil, že sa stal obeťou honu na čarodejnice prostredníctvom nepravdivých obvinení feministiek. Hermosová ho obvinila zo sexuálneho napadnutia a podala na neho trestné oznámenie.

V reakcii na škandál RFEF prepustila reprezentačného trénera Jorgeho Vildu, ktorý má blízko ku kritizovanému prezidentovi. Vildu odvolalo už nové vedenie federácie, ktoré sa sformovalo po suspendácii Rubialesa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok