Reálny a virtuálny svet sa spájajú. Pokémoni môžu odštartovať novú éru

TA3
16.7.2016 20:08

Neuveriteľné desiatky miliónov ľudí si za niekoľko dní stiahlo novú hru Pokémon Go, ktorá čerpá z populárneho trendu spred 20 rokov. Nejde len o obyčajnú detskú zábavu, hra môže predznamenávať začiatok nových čias.

Reálny a virtuálny svet sa spájajú. Pokémoni môžu odštartovať novú éru
ČTK/DPA/Sophia Kembowski

Populárnejší ako Twitter

Pokémon Go je najnovší šťastný krok spoločnosti Nintendo. Značku farebných psychedelických príšeriek firma po rokoch oživila a vytvorila z nej hru pre smarfóny. Po pár dňoch je tak obľúbená, že medzi používateľmi telefónov s Androidom je populárnejšia ako Twitter. Nejde o náhodu. Ako priznávajú sami tvorcovia, chce to „roky tvrdej driny, kým príde úspech za noc.“

Princíp hry spočíva najmä hľadaní pokémonov, ktorých „vidíte“ cez kameru svojho telefónu v reálnom prostredí. Práve toto donútilo milióny mladých vstať od počítačov a vydať sa do ulíc. Spravodajstvo zaplavili bizarné príbehy o tom, ako hra Pokémon Go viedla k nálezu mŕtvoly, alebo ako náruživí hráči s mobilmi pobehujú po pietnych miestach či zvonia pri bránach súkromných víl. V USA zaznamenali aj prípady, keď sa hráči vydali miesta a zlodeji to využili na lúpežné prepadnutie.

Virtuálne postavy v reálnom svete

Pokémon Go využíva zo smartfónu GPS a kameru, aby vytvorila takzvanú rozšírenú (respektíve augmentovanú) realitu. Ide o prvú takúto hru, ktorá má celosvetovú úspech a je takmer isté, že nebude posledná.

Princípom hry je pochytať pokémonov do svojej zbierky a potom ich trénovať. Hra pracuje so skutočným prostredím, napríklad „vodní pokémoni“ sa dajú nájsť len pri rieke alebo jazere. Identifikuje aj špeciálne miesta – z Prezidentského paláca v Bratislave je napríklad telocvičňa pokémonov.

Pokémoni boli v 90. rokoch veľmi populárni a to nielen na Ďalekom východe. Z Japonska sa rozšírili do celého sveta. Album farebných príšeriek sa rozšíril až na 720. Súčasná hra však používa iba prvú generáciu, teda 151 pokémonov.

Hra ťaží z niekoľkých generácií. Okrem detí, ktoré sa na smartfónoch radi hrajú, zasiahla napríklad aj dnešných tridsiatnikov, ktorí pred rokmi milovali animovaný japonský seriál.

Iste, hra nepôsobí príliš sofistikovane, ale má mnohé pozitívne stránky. Veľký počet ľudí má problémy s nadváhou, pretože majú pre neustále sedenie pri počítači nedostatok pohybu. To sa teraz mení, mnohí hráči sa dokonca sťažujú na mozole na nohách. Vynárajú sa dokonca príbehy o pozitívnom prínose hry na depresiu a úzkosť.

Bublina alebo prelomový počin?

Hra Pokémon Go uspela tam, kde sa to nepodarilo napríklad Googlu so svojim projektom Google Glass, ktorý s rozšírenou realitou pracoval – videli ste ju cez okuliare. Ľudia však nechcú veľa investovať. Ako poznamenáva Wall Street Journal, málokto chce na hlave nosiť ťažké a nevzhľadné zariadenie, ktoré sa zahrieva.

Nie je však vylúčené, že práve úspech hry okuliare v nejakej elegantnejšej podobe vráti do hry.

pokemon-go-8e90287e1df643ce849a743d55989cc6_0a000002-aab5-7447.jpeg

Ide len o bublinu, ktorá zvýšila hodnotu firmy Nintendo o miliardy dolárov a čoskoro spľasne? Málokto to vie, odvážni „start-uperi“ sa však už púšťajú do podobných projektov.

Optimisti veria, že sa zvýšia investície do technológií rozšírenej reality, investori upozorňujú, že Pokémon Go je silno previazaný na kultúrny fenomén, ktorý sa len tak ľahko nedá napodobniť a opakovať.

Hra pre technické obmedzenia nebola hneď dostupná pre celý svet, práve v týchto dňoch prichádza do európskych krajín. Vývojári už pripravujú už vylepšenú a bezpečnejšiu verziu.

Sú pokémoni pioniermi novej doby, alebo len ďalšou hlúposťou v gýčovej grafike? Odpoveď sa dozvieme čoskoro.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok