V USA postavili obrovskú Noemovu archu. Pojme ľudí aj dinosaury

TA3
17.7.2016 20:24

Chceli by ste prežiť koniec sveta? Istú šancu by ste možno mali v americkom Kentucky, kde skupina bohatých fundamentalistov postavila monumentálnu repliku biblickej Noemovej archy. Stála neuveriteľných sto miliónov dolárov.

V USA postavili obrovskú Noemovu archu. Pojme ľudí aj dinosaury
SITA/AP

Záchrana pred potopou

Starozákonný príbeh, v ktorom Noe postavil obrovskú loď a zachránil tak svoju rodinu a zvieratá pred potopou, mnohí chápu obrazne. Nájdu sa aj ľudia, ktorí sa na neuveriteľný príbeh pozerajú ako na popis skutočnej historickej udalosti.

Predstava o gigantickej lodi, ktorá bude dosť veľká pre pár z každého druhu zvierat na celej zemi, doteraz fascinuje nielen čitateľov Biblie, ale aj tvorcov hollywoodskych filmov.

Oveľa ďalej zašli americké kresťanské komunity, ktoré skutočnú drevenú archu postavili v štáte Kentucky.

noahs-ark-park-d3169ea7045a48558382e6b1ebc137f9_0a000002-97d8-3e06.jpeg

Svet vznikol nedávno

Za projektom stojí striktný kreacionista Ken Ham, okrem iného aj prezident kresťanskej fundamentalistickej organizácie Odpovede v knihe Genezis. Svet podľa neho nezačal tak, ako popisuje dnes všeobecne akceptovaná teória evolúcie. Kreacionisti hovoria, že ho stvoril Boh a to doslovne tak, ako popisuje Prvá kniha Mojžišova.

Fundamentalisti na arche nešetrili. 100 miliónov dolárov stačilo na 155 metrov dlhú repliku. Na jej stavbe spolupracovala aj početná komunita ultrakonzervatívnych Amišov. Hlavný architekt ich vybral pre zručnosti pri práci s drevom – žijú totiž bez moderných vymožeností.

Vo vnútri sa nachádza akoby muzeálna expozícia obsahujúca stovky vypchatých zvierat, ale aj repliky dinosaurov. Popisky k nim vás však môžu prekvapiť. Tvorcovia archy totiž veria, že svet vznikol pred 6 000 rokmi a to vrátane dinosaurov. Vedecké dôkazy, že tieto tvory vyhynuli pred 65 miliónmi rokov, kreacionistov nechávajú chladnými.

noahs-ark-park-29b56e3e0687468ea1f092a6dc915bc3_0a000002-97fa-bc00.jpeg

Zábava aj evanjelium

Drevená loď pripomína zábavný park, ktorý má ukázať, že biblický príbeh je možný v jeho doslovnom zmysle. V lodi sa nachádzajú tri paluby plné figurín v životnej veľkosti, ktoré ilustrujú život Noeho rodiny, ale návštevníci sa môžu zastaviť aj v reštaurácii alebo pohladkať živé zvieratá. V ďalšej fáze sa plánuje vylepšenie okolia archy o väčšie parkoviská, reštaurácie a predstavenia pouličných umelcov.

Ham však upozorňuje, že nejde len o lacnú zábavu, ale predovšetkým o hlásanie evanjelia. "Ľudia sa pýtajú, čo to tu vlastne robíme a čo tým chceme povedať. Nuž, viete, pred našimi očami sa svet sekularizuje a naozaj už nastal pre kresťanov čas, aby urobili niečo v rozsahu a kvalite, ktorá by konkurovala parkom Disney alebo Universals a vyslali posolstvo svetu," vysvetlil Ham.

Biblický park už v prvých dňoch po otvorení navštívili davy ľudí, má však aj tvrdých kritikov. Ateistom prekáža, že žiaci môžu počas výletov nadobudnúť mylnú predstavu o vývoji sveta, ktorá ignoruje vedecké poznatky. Odhady hovoria, že v prvom roku by park mohol prilákať až 2,2 milióna návštevníkov a až 40 percent z nich by nemuseli byť kresťania.

V USA zďaleka nie všetky kresťanské spoločenstvá chápu Bibliu doslova. Noviny Washington Post upozorňujú aj na cirkvi s kresťanským učením, ktoré podporujú evolučnú teóriu stvorenia sveta. Kresťanstvo je v USA stále dominantným vierovyznaním, rovnako sa však za posledné roky rozširujú rady tých, ktorí sa nehlásia k žiadnemu náboženstvu.

Kult vzdelanosti však rozhodne neprekvitá. Čísla výskumu z Pew Research Center ukazujú, že 34 percent Američanov úplne odmieta teóriu evolúcie a myslí si, že ľudia existujú v súčasnej nemennej podobe už od počiatku.

Pri potope zrejme neochráni

Do archy zainvestovali súkromní sponzori, ale aj štát Kentucky, okres Grand County a mesto Williamstown. Kontroverziu vyvolalo zapojenie sa samospráv prostredníctvom daňových úľav. Najbližšie tri desaťročia plánuje mesto odpustiť projektu 75 percent majetkovej dane.

Archa však niektorých, napríklad hlásateľov apokalypsy, sklame. Na rozdiel od starozákonnej predlohy nedokáže plávať.

Dielo ukotvili na troch 25-metrových pilieroch s cieľom odolať vetru o sile 120 metrov za sekundu, ale s záchrannou operáciou počas zaplavenia planéty nepočítajú. „Podľa Biblie Boh povedal, že už nikdy nedopustí celosvetovú povodeň, takže sme si povedali: Dobre, nepotrebujeme teda plávajúcu archu,“ vysvetlil jednoducho hlavný architekt Leroy Troyer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok