Mezopotámiu môže zničiť novodobá potopa, smrť hrozí státisícom

TA3
20.3.2016 20:28

Pamiatka po Saddámovi Husajnovi, veľká vodná priehrada pri meste Mósul, je roky považovaná za najnebezpečnejšiu na svete. Nedávno o ňu zúrili kruté boje. Ak by sa vyliala, alebo ak by ju odpálil Islamský štát, mohla by vyvolať pohromu porovnateľnú s tou biblickou.

Mezopotámiu môže zničiť novodobá potopa, smrť hrozí státisícom
SITA/AP

Saddámova pýcha na sadre

Povodie Tigrisu, teda územie starovekej Mezopotámie, sa od nepamäti považuje za úrodné žriedlo civilizácie a žije tu množstvo ľudí. Kolaps priehrady na jej toku by mohol znamenať smrť aj pre pol milióna z nich. Táto hrozba je reálnejšia každým dňom.

V blízkosti miest, kde kedysi sídlili najstaršie známe civilizácie, dnes stojí obrovská Mósulská priehrada. Funguje ako hydrolektráreň, ktorá je schopná vyrobiť 1 010 megawattov elektriny. Vybudovali ju ešte za čias Saddáma Husajna a ako symbol jeho moci dostala po diktátorovi meno. Hrádza priehrady je vysoká asi 133 metrov a dlhá skoro 3,5 kilometra.

Vodné dielo v povodí rieky Tigris však odborníci posledné roky považujú za najnebezpečnejšie na svete. O problémoch sa vedelo, už keď ju plnili v roku 1985. Vybudovali ju totiž na vrstvách ílu a sadry, takže voda presakuje a rozpúšťa podložie. Už od jej vzniku sa musí podložie neustále spevňovať. Podľa Foreign Policy do nej doteraz natlačili už 100 000 ton spevňujúceho materiálu.

Nebezpečná čierna vlajka

Nestabilná politická situácia v regióne práce komplikuje. Islamskému štátu sa podarilo zmocniť strategického bodu v lete 2014. Už vtedy si Západ uvedomoval možné následky, ak by došlo k náhodnému alebo aj cielenému prelomeniu hrádze. Po čase sa sformovala iracko-kurdská ofenzíva, ktorá zo vzduchu podporila koalícia vedená USA. Takmer dvojtýždňové boje donútili radikálnych islamistov ustúpiť, v okolí priehrady však doteraz zostala poničená vojnová technika so znakmi ISIS a množstvo nastražených bômb.

Vyčíňanie samozvaného kalifátu na šesť týždňov zastavilo denné práce, ktoré spočívali v spevňovaní štruktúry. V područí islamistov zostal blízky Mósul, ktorý je pre nich v Iraku de facto hlavným mestom.

Katastrofický scenár zmetie mestá

Na možné následky pretrhnutia priehrady už dlhšie upozorňuje americká ambasáda v Bagdade. Škody by vraj mohli aj tisícnásobne prekonať následky hurikánu Katrina. Americká ambasáda v Bagdade presviedča, že riziko je "seriózne a bezprecedentné".

"Nadchádzajúce povodne v marci a apríli zvýšia úroveň vody až do alarmujúcej úrovne. Môj pocit je, že (priehrada) niekedy v budúcnosti zlyhá," vyjadril sa Nasrat Adamo, bývalý hlavný inžinier diela.

Ak priehrada skolabuje, bude to katastrofa, ktorú aj britský denník Guardian prirovnáva svojimi rozmermi k tej biblickej. Metropolu Mósul by zasiahla 20-metrová vlna a za štyri hodiny by z mesta nezostalo prakticky nič.

Po prúde rieky je mesto Tikrít, ktorým by sa valila 15-metrová vlna, ktorá by potom narazila na priehradu Samarra. Do 48 hodín by katastrofa v podobe štvormetrovej vlny dorazila do Bagdadu, 600-kilometrov vzdialeného hlavného mesta Iraku.

V záplavovej oblasti žije od pol milióna do 1,5 milióna Iračanov, ktorí sú podľa Američanov v ohrození.

Rozhodujúca bitka o Mósul

Irak sa neustále snaží získať späť zničený Mósul. Vládni stratégovia sa však obávajú, že islamisti by mohli v panike počas defenzívy uskutočniť sabotáž na priehrade. Rovnako nebezpečné je použitie ťažkej munície blízko vodnej plochy, ktoré zvyšuje tlak na priehradu.

"Museli sme k týmto operáciám vydať varovanie. Ak by sme mali zohľadniť priehradu, nemalo by sa čokoľvek robiť v jej okolí," povedal Širouk al-Abajachi, predseda výboru pre poľnohospodárstvo a vodu v irackom parlamente. Podľa neho situácia zostáva nebezpečná. "Nemáme žiadne dáta, ktoré nám hovoria, čo sa presne deje pod priehradou. Existujú tam krasové jamy, ale neviem, aké sú teraz veľké," vysvetlil al-Abajachi.

Napriek tomu, že oficiálne vyjadrenia Iraku sú miernejšie ako katastrofické tvrdenia Američanov, topiaci sa horský sneh a jarné dažde pomaly zvyšujú nebezpečenstvo.

Irak podpísal s talianskou firmou Trevi 18-mesačnú zmluvu na posilnenie nebezpečného diela. Talianski inžinieri odhadujú, že budú potrebovať minimálne dva až šesť mesiacov na mapovanie štruktúry, ktorá je pod priehradou. Kontrakt za 273 miliónov eur bude kryť Svetová banka a priamo na horúcu irackú pôdu príde ochrániť inžinierov 450 talianskych vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok