Hlasovanie v Británii napäto sledovala celá Európa

TASR SITA ČTK
24.6.2016 01:10

Väčšina účastníkov referenda o budúcnosti členstva Británie v Európskej únii hlasovala podľa prieskumu agentúry YouGov proti vystúpeniu z tohto bloku. Naznačovali to výsledky, ktoré zverejnili krátko po zatvorení volebných miestností.

Hlasovanie v Británii napäto sledovala celá Európa
SITA/AP

Prvé odhady

Prieskum, ktorý počas hlasovania zverejnili britské médiá, dáva mierny dôvod na optimizmus priaznivcom blízkych vzťahov Británie s kontinentom. Podľa zverejnených údajov, ktoré vychádzajú z odpovedí približne 5000 voličov, prevažujú odporcovia Brexitu v pomere 52 ku 48 percentám odovzdaných hlasov. Samotná prieskumná agentúra však priznáva, že takéto výsledky sú príliš tesné na to, aby mohli byť podkladom na vyhlásenie víťazstva niektorého z táborov.

Agentúra DPA v tejto súvislosti podotýka, že prieskum YouGov nespĺňa štandardy tzv. exit polls, teda bežných prieskumov medzi účastníkmi hlasovania odchádzajúcimi z volebných miestností. Dodáva, že podobný prieskum počas škótskeho referenda v roku 2014 sa ukázal byť spoľahlivým, čo sa však nepotvrdilo pri vlaňajších parlamentných voľbách v Británii.

Agentúra BMG priniesla výsledky exit-pollu. So 46 percentami sú vo vedení zástanci zotrvania Veľkej Británie v Únii. 41 percent získal tábor stúpencov Brexitu. Trinásť percent opýtaných odmietlo povedať, ako hlasovalo.

Spoločnosť Ipsos MORI, ktorá vychádza zo štvrtkového a stredajšieho opýtania, uviedla, že pre pokračovanie členstva bolo 54 percent opýtaných a 46 percent pre odchod. Sčítavanie hlasov sa začalo bezprostredne po uzavretí volebných miestností a výsledky majú byť zverejňované po častiach v priebehu noci. Ak nenastanú problémy, konečné výsledky budú známe v piatok približne "v čase raňajok".


Protest proti vláde

"Euroskeptický džin vyletel z fľaše a viac sa tam nevráti," vyhlásil po štvrtkovom referende o členstve Británie v Európskej únii Líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage, ktorého citovala agentúra AP.

Pre novinárov v Londýne tento zástanca Brexitu ďalej povedal, že za odchod Británie z EÚ hlasovala "možno takmer polovica krajiny, možno jej tesná nadpolovica". "Bez ohľadu na to, či dnes v noci túto bitku vyhráme alebo nie, budeme víťazmi celej vojny. Získame späť našu nezávislosť aj svoju krajinu a jej hranice," vyhlásil Farage.

Niekdajší predseda britských labouristov Ed Miliband sa domnieva, že niektorí voliči využili štvrtkové referendum o budúcnosti Spojeného kráľovstva v Európskej únii ako protest proti vláde i proti dianiu v Európe. Informoval o tom portál BBC. "Vyjadrujú nespokojnosť s vládou a tiež s problémami v Európe," povedal o voličoch Miliband. Dodal ale, že na celkové hodnotenie je zatiaľ príliš skoro.

Nech už bude výsledok podľa Milibanda akýkoľvek, labouristi aj ostatné politické strany si z neho musia vziať ponaučenie, a to sa netýka len záležitosti migračnej politiky. Ukázalo sa totiž, že voliči v niektorých labouristických obvodoch vyjadrili obavy z migrácie aj zo smerovania krajiny.

Ovplyvniť hlasovanie mohlo zlé počasie

Na výsledok hlasovania bude mať podľa analytikov značný vplyv vyššia volebná účasť. Čím vyššia bude, tým vyššia je pravdepodobnosť, že zvíťazia zástancovia zotrvania v EÚ. Viac ľudí odhodlaných ísť hlasovať bolo podľa prieskumu ale medzi ľuďmi staršími ako 65 rokov, ktorí sú dlhodobo skôr priaznivci Brexitu.

Výsledok hlasovania by mohlo ovplyvniť aj počasie. Silný dážď počas dňa na mnohých miestach juhovýchodnej Anglicka zaplavil ulice, domy, ale aj hlasovacie miestnosti. Médiá špekulovali, že výdatný dážď, ktorý zasiahol juhovýchodné a východné Anglicko, mohol hlavne nerozhodnutých voličov od cesty k volebnej urne úplne odradiť.

britania-zaplavy-1140-px-sita-ap_0a000002-6974-4359.jpg

Výzva Cameronovi viesť národ ďalej

Referendum o pokračovaní alebo ukončení členstva Británie v EÚ hlboko rozdeľovalo Konzervatívnu stranu. Zatiaľ čo premiér Cameron viedol tábor presadzujúci zotrvanie v EÚ, iné významné osobnosti, ako sú minister spravodlivosti Michael Gove či bývalý londýnsky starosta Boris Johnson, sa pridali k zástancom vystúpenia. Mnohí pozorovatelia sa vyjadrili, že Cameron by mal odstúpiť, ak by voliči rozhodli v prospech vystúpenia z EÚ.

Niekoľko desiatok zákonodarcov britskej vládnucej Konzervatívnej strany, ktorí podporovali vystúpenie svojej krajiny z EÚ, po skončení štvrtkového referenda vyzvalo premiéra Davida Camerona, aby zostal vo funkcii bez ohľadu na to, aký výsledok toto hlasovanie prinesie.

Podľa listu zverejneného britskými a zahraničnými médiami, ktorý podpísalo 84 členov parlamentu, má Cameron v prípade akéhokoľvek rozhodnutia voličov naďalej "mandát, ako aj povinnosť viesť národ". Agentúra AP dodáva, že zostáva viac ako 60 konzervatívnych zákonodarcov podporujúcich Brexit, ktorí tento list nepodpísali.

David Cameron sa poďakoval voličom, ktorí v referende podporili zotrvanie krajiny v Európskej únii. "Vďaka patrí každému, kto zahlasoval za to, aby bola Británia silnejšia, bezpečnejšia a úspešnejšia v Európe," napísal Cameron na sociálnej sieti Twitter. Konzervatívny ministerský predseda pred referendom loboval za zotrvanie Británie v tomto bloku, a to napriek odporcom z jeho vlastnej strany, píše agentúra DPA.

britain-eu-e7cc1d5266654ff9804a714d7821a5f0_0a000002-8380-69e4.jpeg

Najdiskutovanejšia téma posledných dní

O dopadoch referenda by mali rokovať všetky krajiny EÚ spoločne, nemá zmysel, aby ich oddelene riešili menšie skupiny štátov, je presvedčená nemecká kancelárka Angela Merkelová. Povedala to v Berlíne po stretnutí s novým šéfom rakúskej vlády Christianom Kern. Znovu podporila zotrvanie Británie v EÚ a dnešný deň označila za veľmi zvláštny.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa hovorcu komisie pokračoval vo svojich "intenzívnych kontaktoch s európskymi lídrami". Európske inštitúcie a významné hlavné mestá EÚ do poslednej chvíle pripravujú reakciu na obe možné varianty výsledku skončeného britského hlasovania o EÚ.

Česká vláda je presvedčená o tom, že Európska únia bude silnejšia s Britániou ako s členom, uviedol premiér Bohuslav Sobotka k referendu. Demokratický Západ podľa Sobotku čelí hrozbám a jeho štiepenie by bolo chybou. Premiér verí tomu, že Britov pre hlasovanie zostať v EÚ presvedčia ústupky voči Británii v dohode o reforme EÚ. Prezident Miloš Zeman sa tiež vyslovil za zotrvanie Británie v EÚ. Domnieva sa, že by po prípadnom Brexite nasledovalo oddelenie Škótska od Británie a vstup Škótska do Únie.

Európa sa zmení bez ohľadu na výsledok referenda, uviedol slovenský premiér Robert Fico. Vyjadril zároveň nádej, že rozhodnutie Britov bude pozitívne pre členstvo ich krajiny v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok