Odídu, či zostanú? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť o Brexite

TA3
22.6.2016 20:00

Najviac skloňovanou udalosťou posledných dní je hlasovanie o odchode Veľkej Británie z európskeho spoločenstva. Pozrite si základné fakty, ktoré o tejto kľúčovej veci, ktorá ovplyvní aj nás, musíte vedieť.

Odídu, či zostanú? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť o Brexite
SITA/AP

1. Čo je Brexit?

Toto slovo vzniklo spojením slova Britain (Británia) a slova exit (odchod). Označuje štvrtkové referendum Britov o zotrvaní v Únii. Presná otázka, ktorú si Ostrovania nájdu na referendovom hlasovacom lístku, znie: Mala by Veľká Británia zostať členom Európskej únie alebo by mala EÚ opustiť? Zástancovia Brexitu označia krížikom možnosť "odísť" a odporcovia Brexitu vyznačia X pri možnosti "zostať".

2. Ako radia osobnosti?

Hlavným vodcom tábora za Brexit je bývalý starosta Londýna Boris Johnson. Výrazným prejavom disponuje aj šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage, ktorý na odchode Britov postavil svoju kariéru. "Odchod z Európskej únie je jediný spôsob ako získať naspäť národné sebavedomie," tvrdí. Do tohto tábora patrí aj herec Michael Caine, herečka Joan Collinsová alebo šéf Formuly 1 Bernie Ecclestone.

Proti Brexitu je súčasný britský premiér David Cameron. "V prípade Brexitu budeme musieť začať znižovať a obmedzovať to, čo má pre ľudí skutočný význam, či už sa jedná o peniaze na štátny zdravotný systém alebo náš dôchodkový systém," vyjadril sa. Proti Brexitu sa vyjadril aj americký prezident Barack Obama a predseda Európskej komisie Jean-Paul Juncker.

V britskom tábore proti Brexitu je aj zakladateľ značky Virgin Richard Branson, zakladateľ Ryanairu Michael O’Leary, ale aj vedec Stephen Hawking, bývalá futbalová hviezda David Beckham a herci Benedict Cumberbatch, Jude Law a Keira Knightleyová.

3. Kto všetko rozhodne o Brexite?

Hlasovať budú občania Británie a Britského spoločenstva (Commonwealthu) starší ako 18 rokov s trvalým bydliskom vo Veľkej Británii. Hlasovania sa môžu zúčastniť aj Briti žijúci v zahraničí, ktorí sa v posledných 15 rokov nachádzajú vo volebných registroch Veľkej Británie. Na rozdiel od parlamentných volieb majú volebné právo aj občania Gibraltáru. Pre dovolenkárov existuje možnosť hlasovať korešpondenčne. Nie je stanovená žiadna kvóta na minimálnu účasť v referende.

4. Kedy budú výsledky?

Spočítavanie sa začne hneď, ako sa zatvoria volebné miestnosti - teda po 22:00 miestneho času (u nás o 23:00). Podľa odhadov britských médií by malo byť okolo 4:00 miestneho času (5:00 stredoeurópskeho letného času) jasné, akým smerom sa hlasovanie vyvinulo.

5. Čo sa stane po referende?

Ak z výsledkov vyplynie, že Briti sa rozhodli opustiť EÚ, neznamená to okamžitý obchod. Vyjednávanie o podmienkach odchodu môže pokojne trvať minimálne dva roky. V hre je aj demisia premiéra Davida Camerona. Rýchlejšie bude reagovať ekonomika. Veľká časť odborníkov predpokladajú oslabenie libry až o 20 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok