10 rád, ako prežiť Brexit. Nepanikárte, radí Britom bláznivý sprievodca

ČTK
16.6.2016 13:30

Krajina bez poľských inštalatérov, koniec výletom za pitkou do Calais, koniec nutnosti učiť sa zložité cudzie jazyky... Vitajte v Británii, ktorá vystúpila z EÚ. Je to viac ako len možnosť, ak môžeme veriť prieskumom verejnej mienky. Briti si už čoskoro budú musieť zvyknúť na rôzne neznesiteľné zmeny životného štýlu.

10 rád, ako prežiť Brexit. Nepanikárte, radí Britom bláznivý sprievodca
SITA/AP

Ale nebuďme porazeneckí, vyzýva obyvateľov ostrovného kráľovstva The Guardian. Koniec koncov, sme Briti, dodáva. A pripája sprievodcu prežitím Brexitu. Áno, je to špekulatívne a rovnako bláznivé ako vládne informačné filmy, ktoré radia, ako prežiť jadrovú vojnu.

1) Napíšte Wladislawovi

Tečie vám záchod? Rozhodne to neodkladajte. Napíšte Wladislawovi skôr, než sa vráti späť do Poznane. Pamätáte sa, čo sa stalo, keď sa to snažil opraviť Ken? Presne. Tá čudná škvrna na strope je čoraz väčšia.

2) Staňte sa Írom

Dovoľte mi otázku: Máte v sebe aspoň kúsok Íra? Samozrejme, že máte. Ak sa niektorý z vašich rodičov narodil v Írsku, potom ste automaticky írskym občanom bez ohľadu na miesto, kde ste sa narodili.  Takže môžete byť naďalej občanom EÚ a zároveň žiť v raji post-brexitovej Británie. Írom sa môžete stať aj v prípade, že bol jeden z vašich prarodičov Írom narodeným v Írsku. Ak sa vás netýka žiadny takýto prípad, stále sa ešte môžete tváriť zúfalo, prejaviť záujem o Írsku republiku a recitovať dlhé úryvky z írskej poézie. Ale to asi fungovať nebude.

3) Vyberte sa do Calais

Nepanikárte. Stále ešte máte čas na alkoholickú výpravu. Neexistujú limity na množstvo alkoholu a tabaku, ktoré si momentálne môžete priniesť z krajiny EÚ, ak to máte v pláne zužitkovať svojpomocne. Alebo darovať. Naopak - ak nebudeme v EÚ, môžeme si priniesť 16 litrov piva a štyri litre neperlivého vína, čo by pravdepodobne nestačilo ani na to, aby priemerný anglický futbalový fanúšik prežil zápasy Eura v skupine. Takže si na deň prenajmite bielu dodávku a nakúpte si dostatok lacnej kontinentálnej pálenky, aby ste si v záhrade mohli urobiť retro alkoholové jazierko.

4) Pri lyžovaní vo francúzskych Alpách si nezlomte ruku

Áno, v časoch pred Brexitom umožnila kartička európskeho poistenia človeku získať zdarma alebo lacnejšie zdravotnú starostlivosť v krajinách EÚ. Nie, to už platiť nebude. A ak si plánujete pri lyžovaní zlomiť ruku, urobte to na Škótskej vysočine. Síce tam nebude veľa snehu, ale o to predsa nejde.

5) Zamrazte si kontinentálne maškrty

Dámy a páni, pokiaľ si budeme chcieť aj naďalej užívať kontinentálne maškrty, bude potrebné nakúpiť veľkokapacitné mrazáky a uskladniť v nich všetky naše francúzske syry, nemecké klobásky, portugalské krémové košíčky a tak ďalej. Údajne existujú aj nejaké britské camemberty a brié a tak, ale... To ako vážne?

6) Užite si staré dobré britské klobásky

Až príliš dlho nám eurokrati hovorili do našich domácich klobások, nie je to tak? Určite je. Noviny The Sun sa dokonca sťažovali, že sa tí prekliati kontinentáli miešajú aj do starej dobrej britskej praktiky počítať v klobásach isté množstvo tuku ako mäso. Ale s tým je koniec. Nech sa všadeprítomná rakovina hrubého čreva a cukrovka stanú prejavom novozískaného britského nezáviského ducha.

7) Buďte milí na svojich kontinentálnych kolegov

Vaši francúzski/nemeckí/poľskí kolegovia sa budú pre Brexit cítiť ohrdnutí a čoskoro odídu domov. Ponúknite im pohár bitteru v teplote vody z vodovodného kohútika a nejaké tie maškrty autentickej britskej kuchyne - napríklad "žabu v diere", teda klobásku v cestíčku na jorkšírsky puding. Nech sú radi, že odtiaľto odchádzajú.

8) Naučte sa milovať dlhé rady

Pamätáte sa na tie šťastné dni, keď ste na letiskách EÚ prechádzali okolo dlhých radov menej šťastných obyvateľov krajín mimo EÚ, ktorí tam čakali, až im imigračný úradník poslúži nejakou tou intímnou prehliadkou telesných otvorov alebo sa na nich aspoň bude nepríjemne mračiť? Vďaka Brexitu budete už čoskoro v podobnom rade aj vy. Čo môžete urobiť? Dobehnite svoje resty v literatúre, existuje množstvo nehorázne dlhánskych románov - napríklad tie od toho Nóra - ktoré vám budú dokonalými spoločníkmi počas hodín čakania na vybavenie namyslenými francúzskymi úradníkmi.

9) Obľúbte si staré dobré britské pobrežie

Pamätáte sa na časy, keď ste chodili dovolenkovať na slnkom zaliate ostrovy v krajinách EÚ? Tak tieto dni sa už skončili. Zvyknite si na piesok v očiach, olej z hranoliek vo vlasoch, bombardovanie trusom čajok a podchladenie, hneď ako strčíte palec do vody.

10) Alebo, navštívte krajiny mimo EÚ

Island, Moldavsko, Kosovo alebo Andorra. A aj o Ukrajine sa hovorí, že je v tomto ročnom období krásna. Kto že to hovorí? No, hlavne Ukrajinci. My sa tešíme na dovolenku v albánskom bunkri z komunistickej éry, ktorý prerobili na hostel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok