4 spôsoby, ktorými sa ľudstvo môže zachrániť pred zničujúcim koncom

TA3
22.5.2016 19:37

Zem to má spočítané. Ak by nás v budúcnosti nevykynožila nukleárna vojna či dopad asteroidu, Modrá planéta sa o v ďalekej budúcnosti zmení na roztavenú žeravú guľu a život na jej povrchu nebude možný. Dvojica astrofyzikov sa rozhodla ponúknuť tri možnosti, ktoré by nás mohli zachrániť.

4 spôsoby, ktorými sa ľudstvo môže zachrániť pred zničujúcim koncom
SITA/AP

Umelý ekosystém ako ochrana

Koniec nám nehrozí dnes, ani zajtra, ale výpočty jasne hovoria, že Slnko sa za šesť miliárd rokov zmení na takzvaného červeného obra a pohltí aj Merkúr aj Venušu. Zem sa pravdepodobne zachráni, ale bude k žeravej hviezde mimoriadne blízko a na jej povrchu budú panovať extrémne teploty. Problémy však nastanú oveľa skôr.

Astrofyzici Michael Hahn a Daniel Wolf Savin z Kolumbijskej univerzity so rozhodli vysvetliť, čo je nevyhnutné pre prežitie konca sveta.

Dospeli k záverom, že len špičkové technológie nám pomôžu v boji o prežitie. Ako budú narastať sila našej materskej hviezdy, zachrániť nás môže genetika, technologická modifikácia našich tiel či presun Zeme ďalej od Slnka.

Astrofyzici tvrdia, že už za 500 miliónov rokov nebude môcť žiť na povrchu Zeme žiadny človek, ako ho momentálne poznáme. Keďže Slnko zvyšuje svoj jas asi o 10 percent každú miliardu rokov, za 1,5 miliardy rokov už budú extrémne horúce aj póly.

Pre túto dobu by bolo výhodné vytvoriť na planéta nejaký umelý ekosystém, kde sa skryjeme a prežijeme.

Musíme zdokonaliť rastliny

Zatiaľ sa nám žije relatívne bezstarostne aj vďaka ochrannej vrstve oxidu uhličitého, ktorý tvorí akúsi tepelnú izoláciu. Keby nebolo tejto ochrany, priemerná teplota na Zemi by bola mínus 18 stupňov Celzia, namiesto toho sa teraz pohybuje v opačnom spektre - je plus 17 stupňov Celzia. Keď bude teplota zo Slnka stúpať, ochranná vrstva postupne zmizne.

Atmosférický oxid uhličitý je veľmi dôležitý i pre fotosyntézu rastlín. Väčšina plodín ako obilie, zemiaky, repa, slnečnica, sója, ryža, kokosy, banány patrí medzi takzvané C3 kultúrne plodiny, ktorých proces fotosyntézy zahŕňa molekulu obsahujúci tri atómy uhlíka.

Dvaja astrofyzici vidia východisko v genetickej modifikácii. Mali by sme zmeniť C3 rastliny na C4 rastliny, ktorých fotosyntéza zahŕňa štvoratómový uhlík. Takto zdokonalené prežijú dlhšie ako ich predchodkyne, ráta sa asi s 300 miliónmi rokov. C4 rastliny zatiaľ zahŕňajú kukuricu, cukrovú trstinu, niektoré trávy a buriny.

Gravitácia alebo solárny vietor

Obrovské horúce Slnko sa postupne stane našim nepriateľom a riešením môže byť vymanenie sa z jeho smrteľného objatia – stačí zväčšiť obežnú dráhu. Asteroidy s raketovým pohonom by to teoreticky mohli dokázať.

Ak by sme vypálili asteroidy s priemerom 100 kilometrov, ktoré by každých 5 000 rokov prešli blízko Zeme, obežná dráha by sa ich gravitáciou natiahla. Lenže podmienky sú prísne a riziko, že asteroid narazí do našej planéty, je príliš veľké.

Ak sa nerozhodneme pre asteroid, môžeme použiť solárnu plachtu. Plachta s obrími rozmermi, približne 20-krát tak veľká, ako je priemer Zeme, by z našej planéty vytvorila vesmírny koráb. Dokázala by zachytiť slnečný vietor a odtiahnuť nás ďalej od našej hviezdy, tvrdia astrofyzici.

Stroje s ľudským vedomím

Posledná možnosť dvojice apokalyptických astrofyzikov počíta s podvolením sa sile Slnka a jeho využití. Obrovská a silná hviezda je ideálna na nabíjanie solárnych článkov pre budúce sofistikované stroje.

Ak by sa podarilo nahrať naše vedomie do týchto strojov, dokázali by sme prežiť večne a to aj v „pekelných“ podmienkach pri červenom obrovi. Zatiaľ to vyzerá ako poriadne sci-fi, ale na rozlúsknutie technologických aspektov tohto plánu máme čas - stámilióny rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok