Pozrite si pulzujúce Slnko zblízka a vo vysokom rozlíšení

TA3
28.12.2014 11:00

Naša najbližšia hviezda sa voľným okom študuje naozaj ťažko, ak teda nechcete prísť o zrak. Vďaka časozbernému videu, ktoré vytvoril zo 17-tisíc fotografií nadšený bloger, si teraz môže detailný pohľad na Slnko vychutnať každý.

Pozrite si pulzujúce Slnko zblízka a vo vysokom rozlíšení
NASA/SDO

Bloger James Tyrwhitt-Drake si dal námahu a usporiadal takto fotografie zachytávajúce Slnko v období medzi 14. októbrom a 30. októbrom.

Video ukazuje Slnko zblízka a v rozlíšení až 4K. Veľmi dobre viditeľné sú časté slnečné erupcie. Na záberoch vyzerajú ako svetelné výboje, ktoré začínajú na pravej strane a pomaly sa pohybujú doľava, ako sa Slnko otáča.

Veľká tmavšia plocha je slnečná škvrna s názvom AR 2192. Oblasti škvŕn sú trochu chladnejšie ako okolie, preto ich voľným okom vidíme ako tmavšie, na rozdiel od zvyšného povrchu Slnka. Táto škvrna je desaťkrát širšia ako Zem a má približne veľkosť Jupitera.

V  rebríčku slnečných škvŕn sa ale svojou veľkosťou nachádza až na na 33. mieste. Tabuľku zostavili astronómovia na základe pozorovaní známych od 19. storočia.

Odborníci si stále lámu hlavu so záhadou, prečo sú niektoré škvrny také gigantické ako AR 2192, ktorú zachytili časozberné zábery. „Nezodpovedanou otázkou zostáva, prečo sa vytvorila jedna škvrna namiesto dvoch alebo viacerých,“ sformuloval problém C. Alex Young z NASA pre Space.com.

Problém sa snažil jednoducho vysvetliť pripodobnením k točeniu gumeného lanka. Keď lankom točíte, po čase sa na ňom začnú tvoriť zatočené uzly. Ale prečo sa vytvoria práve dva uzly, a nie napríklad štyri? Vytvorili sa vám tri uzly? Ale prečo nie päť uzlov?

Určite je dôležité poznať, aké vlastnosti má konkrétna guma a akou silou s ňou točíte. „Pri Slnku ešte nie sme na takej úrovni vedomostí, ale môžeme sa tam dostať,“ nádeja sa vedec z NASA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok