Astronómovia našli nové dôkazy o existencii Planéty X

TA3
3.4.2016 20:11

Temná veľká planéta na hranici našej sústavy je čoraz reálnejšia. Astronómovia zo SETI oznámili, že našli ďalšie nepriame dôkazy jej existencie. Potvrdia sa napokon vyše storočné špekulácie o Planéte X?

Astronómovia našli nové dôkazy o existencii Planéty X
Caltech/R. Hurt (IPAC)

Divoké teórie o Nibiru

Špekulácie o Planéte X existujú celé desaťročia. Niektorí sa v nich dostali tak ďaleko, že neobjavenú planétu identifikovali ako objekt „Nibiru“ z pradávnej sumerskej mytológie a jej pôsobeniu prisudzovali masové vymierania druhov na Zemi, ktoré sa majú odohrávať každých 23 miliónov rokov.

Keď astronómovia pred rokmi degradovali Pluto len na trpasličiu planétku, zostalo v našej Slnečnej sústave osem planét. Kdesi na okraji však môže po extrémne predĺženej dlhej dráhe skutočne putovať ľadová Planéta X – deviata časť skladačky. Dôkazy jej existencie pribúdajú - tie posledné teraz zverejnili odborníci z projektu SETI.

Teraz je možno priďaleko

Na začiatku roka astronómovia z Kalifornskej technickej vysokej školy odhalili svoje nové výpočty, ktoré naznačujú reálnu možnosť jej existencie. Americký astronóm Mike Brown, ktorý pred rokmi spôsobil, že Plutu museli odobrať status planéty, teraz horlivo pracuje na vypátraní naozajstnej deviatej planéty.

Táto planéta, označovaná aj pojmom Planéta X, môže krúžiť okolo Slnka po extrémne predĺženej dráhe. Brown odhaduje, že kým ju dokončí, môže prejsť 10-tisíc až 20-tisíc rokov. Deviata planéta môže byť v tejto chvíli jednoducho príliš ďaleko, aby ju priamo videli naše bežné ďalekohľady. To ale neznamená, že by nemohla byť odhalená inou metódou.

Brown sa zameral na vplyv gravitácie. Temná Planéta X na okraji by mohla mať podľa odhadov desaťnásobok hmotnosti Zeme, takéto veľké teleso so svojou ohromnou gravitáciou by mohlo značne vplývať na nebeské objekty vo svojej blízkosti. Brownove výpočty skutočne potvrdili nezvyčajné dráhy menších objektov na konci našej sústavy.

Čo deformuje dráhy objektov?

Ako kľúčové sa ukazujú objekty v Kuiperovom páse, ktoré obiehajú okolo Slnka vo vzdialenosti 30- až 50-krát väčšej, ako naša Zem. Zvláštna orbitálna dráha sa ukázala u šestice objektov, keď sa približujú k Slnku. Vychýlenie mohla spôsobiť gravitácia neobjavenej planéty.

Teóriu o Planéte X podporilo aj nové zistenie z projektu SETI, ktoré sa primárne zaoberá hľadaním mimozemskej civilizácie. Teleskopy SETI na Havaji objavili ďalší objekt s podozrivo zdeformovanou obežnou dráhou. Nové dáta zahrali do kariet propagátorovi myšlienky Planéty X Brownovi. Podľa neho sa objekt Kuiperovho pásu správa presne tak, ako by tam existovala neodhalená planéta so silnou gravitáciou.

Komunita astronómov zostáva stále konzervatívna, pretože Brownove tvrdenie sa zakladá na meraní gravitačného vplyvu, ktoré býva menej spoľahlivé. Nie je to prvýkrát, čo nejaký vedec tvrdil, že našiel novú planétu pomocou tejto techniky. Napokon, všetky takéto tvrdenia sa ukázali ako nepravdivé.

Na definitívne vyriešenie záhady Planéty X si musíme ešte počkať. Vzhľadom na vzdialenosť zatiaľ nie sme schopní vizuálne potvrdiť existenciu vzdialenej planéty, a preto musia byť nepriame dôkazy veľmi silné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok