Za Plutom je ďalšia veľká planéta, naznačuje seriózny výskum

ČTK.TA3
20.1.2016 17:09

Dvojica amerických vedcov sa domnieva, že našla novú, deviatu planétu našej slnečnej sústavy. Okolo Slnka vraj teleso obieha vo vzdialenosti dvadsaťkrát väčšie ako Neptún, doterajšia oficiálne posledná planéta sústavy.

Nahradí Pluto?

Konstantin Batygin a Mike Brown z Kalifornského technologického inštitútu oznámili, že majú indície o existencii vesmírneho telesa, ktoré má zhruba desaťnásobok hmotnosti našej Zeme a je 500-krát ťažšie ako Pluto. Svoje poznatky zverejnili v odbornom časopise Astronomical Journal.

Nová planéta "Deväť", ako znie jej pracovný názov, by mohla v pozícii deviatej planéty slnečnej sústavy nahradiť Pluto, ktoré bolo vyradené z kategórie planét v roku 2006 na astronomickom kongrese v Prahe. Teraz je radené medzi trpasličie planéty, ktoré obiehajú Slnko za dráhou Neptúna.

Ešte ju nevideli

Údajná nová planéta je od Slnka tak ďaleko, že k jeho jednému obehnutiu vraj potrebuje 10.000 až 20.000 rokov. "Prvýkrát za viac ako 150 rokov máme nevyvrátiteľné dôkazy, že doterajšie poznanie našej slnečnej sústavy je neúplné," povedal Batygin.

Obaja vedci ale "svoju" planétu ešte nevideli. Svoje poznatky doteraz opierajú výlučne o matematické modely a počítačové simulácie. Podľa nich ale nie je spor o tom, že ide o planétu. Brown dokonca Planétu Deväť označil za "nejplanetovanejšiu zo všetkých planét v celej slnečnej sústave".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok