Na oblohu sa vracajú gigantické vzducholode. Budú pre boháčov či migrantov?

TA3
10.4.2016 19:56

Zničujúci požiar vzducholode Hindenburg zničil týmto majestátnym strojom reputáciu na desiatky rokov. Gigantické vzducholode sa však vracajú. Budú bezpečnejšie, ekologickejšie a univerzálnejšie.

Na oblohu sa vracajú gigantické vzducholode. Budú pre boháčov či migrantov?
SITA/AP

Prekoná aj veľké boeingy

V britskom hangári tróni stroj, ktorý napumpovali tisíckami kubíkov hélia. V porovnaní s ním vyzerajú aj najväčšie dopravné lietadlá ako trpaslíci. Obrovská a unikátna vzducholoď Airlander 10 je pripravená vzlietnuť a ovládnuť oblohu.

Airlander meria na dĺžku 92 metrov, čiže je skoro o 20 metrov dlhší ako Boeing 777, zrejme najväčší stroj, ktorým máte v súčasnosti možnosť cestovať.

Boeing 737, ktorý je klasikou pri letoch na stredné vzdialenosti, gigantická vzducholoď v mnohých ohľadoch výrazne prekonáva, aj keď prirodzene nedokáže vyvinúť rovnakú rýchlosť. Airlander má približne rovnakú nosnosť, ale dosahuje len tretinovú spotrebu paliva a zanecháva za sebou len tretinovú uhlíkovú stopu.

O tomto type vzducholode sa hovorí ako o hybride, pretože využíva komponenty z lietadla, helikoptéry a aj technológiu vzducholode. Do vzduchu ho vynesú štyri motory. Veľkou výhodou je schopnosť pristáť kdekoľvek. Airlander zvládne väčšinu terénov, dokonca pristane aj na vode. Vo vzduchu dokáže zostať päť dní.

Strach z katastrofy

Načo je však vzducholoď v 21. storočí, keď pre mnohých patrí na začiatok toho minulého? Väčšina ľudí si pri vzducholodiach spomenie na apokalyptické zábery skazy vodíkom plnenej nemeckej vzducholode Hindenburg v 30. rokoch. Vzducholoď pomenovaná po ríšskom prezidentovi bola pýchou nemeckých inžinierov. Jej let v máji 1937 z Frankfurtu cez Atlantik sa stal manifestáciou možností moderného veku a aj luxusu.

Prelomová misia sa takmer podarila, problém však vznikol pri pristávaní. Vo výške 60 metrov loď vzbĺkla a do pol minúty celá zhorela. Obeťou sa stalo 36 ľudí.

germany-obit-hindenburg-survivor-186d8f0b36fc450db36e30b9e263ab34_0a000002-1092-549e.jpeg

Táto tragická udalosť sa neskôr ukázala ako kľúčová a vzducholode stratili popularitu. Skončil sa ich vývoj a dlho boli len hračkou v rukách nadšencov.

Nový typ hybridnej vzducholode Airlander 10 používa tri vrstvy kompozitných materiálov ako obal pre plyn. Aby sa zo vzducholode nestala za okamih ohnivá guľa ako v prípade Hindenburgu, Airlander používa nehorľavé inertné hélium.

Metalistov sen

Sen o obrovskej vzducholodi sa stal skutočnosťou vďaka štedrým darom. Crowdfundingová kampaň v minulom roku vyniesla 2,1 milióna libier. Spevák heavymetalovej skupiny Iron Maiden Bruce Dickinson vložil do projektu 250-tisíc libier a 7 milión libier prišlo z výskumných grantov Veľkej Británie a Európskej únie.

Najzásadnejšia injekcia prišla z rezortu obrany USA. Do projektu vzducholode stihli naliať ešte pred škrtmi 60 miliónov libier. Skúšobný let na prototype Airlandera vykonali v tajnosti na americkej vojenskej základni v New Jersey.

Nadšený skúšobný pilot tvrdil, že vzducholoď je kombináciou najlepších vlastností boeingu a lietajúceho balóna.

Pre boháčov aj migrantov?

Konštruktérka firma Hybrid Air Vehicles propaguje Airlander ako dopravný prostriedok pre civilné i vojenské účely. Môže vraj slúžiť na prepravu do odľahlých oblasti, ako prostriedok telekomunikačných firiem pre pokrývanie športových podujatí, či ako exkluzívny dopravný prostriedok pre boháčov. Konštruktérska firma dokonca navrhuje použiť hybridné vzdušné koráby pri monitoringu utečencov križujúcich Stredozemné more.

Hybrid Air Vehicles má v pláne aj väčšie hybridné vzducholode. Svojimi veľkými a plne vybavenými kajutami by sa perfektne hodili pre zážitkové cestovanie majetných pasažierov.

O hybridy prejavil záujem Mike Kendrick, ktorý bol dlho súputníkom excentrického zakladateľa Virgin Group Richarda Bransona. Šestnásť rokov spolu pracovali na propagovaní teplovzdušných balónov. Branson s nimi robil kúsky na hranici možností, ako napríklad pokus o oblet zemegule.

„Rozsah, nákladná kapacita a schopnosť pristávania robí zo vzducholode dopravný prostriedok, ktorý mení pravidlá hry. Platí to pre firmy operujúce v horách Južnej Ameriky, vo vnútrozemí Austrálie či ďaleko na mori,“ vyjadril sa Kendrick.

Jeho firma Straightline Aviation prejavila predbežný záujem o nákup dvanástich hybridov. Jednotlivé stroje chcú ďalej prenajímať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok