Nový záchranný systém v lietadlách by mohol zabrániť veľkým tragédiám

TA3
30.1.2016 09:57

Piloti stíhačiek majú záchranné padáky, pasažieri dopravných lietadiel sú však odkázaní len na spoľahlivosť strojov, v ktorých letia. Sú situácie, napríklad pri vážnej poruche či teroristickom útoku vysoko vo vzduchu, v ktorých majú mizivú šancu prežiť. Vývojári sa rozhodli tento vážny problém letectva vyriešiť.

Nový záchranný systém v lietadlách by mohol zabrániť veľkým tragédiám
YouTube

Záchranný koncept pre dopravné lietadlá

Mnohí ľudia sa boja lietania. Každá turbulencia im pripomenie, že v prípade, že sa stroj, v ktorom letia, pokazí kilometre nad zemou, ich šanca prežiť môže byť naozaj malá. V súčasnosti neexistuje systém, ktorý by dostal ľudí na palube neovládateľného lietadla, ktoré sa rúti k zemi, bezpečne na zem.

Inžinieri dokázali urobiť dopravné lietadlá bezpečnejšie a odolnejšie a štatistiky dokonca hovoria, že šanca prežiť leteckú haváriu je vyše 75 percentná. Napriek tomu sú prípady, keď zahynie celé osadenstvo lietadla. Práve na prevenciu pred takýmito veľkými tragédiami zameral svoju pozornosť ukrajinský inžinier. Ten kladie dôraz na pasažierov, nie na záchranu stroja.

Vladimir Tatarenko pracoval na vyriešení svojho staršieho záchranného konceptu tri roky. Jeho podstatou je dizajn odnímateľnej kabíny. Telo lietadla s pasažiermi by sa v akejkoľvek fáze letu mohlo oddeliť od zvyšku lietadla a bezpečne pristáť na zemi, či na vode.

Väčšina nehôd vo fáze letu

Podľa Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo údaje za posledných desať rokov hovoria, že väčšina nehôd sa stane práve vo fáze letu (71 percent), 8 percent pri vzlietnutí a k 21 percentám nehôd príde počas pristávania.

Odnímateľný tubus by sa používal iba v núdzových prípadoch. Kabína by sa dokázala oddeliť od neovládateľného stroja. Rýchlosť jej pádu by znížili padáky a dopad by zmiernili nafukovacie vankúše na dne tubusu.

Padáky by boli umiestnené v hornej časti kabíny a aktivovalo by sa po uvoľnení kabíny. V priestore odnímateľnej kapsule, by bola aj batožina a cestujúcim by zostali aj osobné veci.

Kritici hovoria o posádke aj konštrukcii

Kritici poukazujú na to, že tento koncept možno ochráni pasažierov, ale osud posádky je nejasný. Ďalší upozorňujú na to, že odnímateľná kapsula by mohla byť slabým prvkom v celkovej konštrukcii lietadla.

Vybudovanie novej flotily lietadiel s odnímateľným tubusom by potrebovalo výrazné investície. Tatarenko si však myslí, že pasažieri sú ochotní priplatiť si za bezpečnejší let.

Podobný nápad predstavil ukrajinský inžinier už minulý rok. V staršom návrhu počítal s kapsulou, ktorá je umiestnená vo vnútri lietadla. V núdzovej situácii by "vypadla" zo zadnej časti lietadla. Motory by napomohli spomaleniu a dosadnutie na zem by zabezpečili padáky.

Podobný nápad zvažuje Airbus

Nejde o prvý nápad, ktorý sa pohráva s konceptom odnímateľnej kabíny. Najväčší výrobca civilných lietadiel Airbus si už v roku 2013 patentoval dizajn kabíny, ktorý sa dá odobrať z korpusu lietadla.

S kabínou plnou pasažierov sa narába akoby s kontajnerom, ktorý sa podľa potreby prekladá.  Návrh však primárne neriešil bezpečnostné hľadisko, ale chcel takto zjednodušiť a urýchliť celý proces odbavovania na letisku.

Témy: Lietadlo Airbus
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok