Nasledovník Concordu preletí Atlantik za tri hodiny. Nebude pre každého

TA3
21.11.2015 09:59

Od čias, keď sa ukončilo lietanie s Concordom v roku 2003, žiadny pasažier sa nedokázal prepraviť medzi kontinentami nadzvukovou rýchlosťou. Pohodlie a rýchlosť cestovania môže zmeniť nové prúdové lietadlo zo súkromnej spoločnosti Aerion.

Nasledovník Concordu preletí Atlantik za tri hodiny. Nebude pre každého
Aerion Corporation

Milionársky sen

Podľa plánov sa ich nadzvukové prúdové lietadlo vznesie nad oblaky do šiestich rokov. Toto lietadlo schopné nadzvukovej rýchlosti dokáže preletieť trasu z Londýna do New Yorku za tri hodiny a let z Los Angeles do Tokia by sa mal zvládnuť za šesť hodín. Francúzsko-britský Concorde bol symbolom technologického pokroku a spolupráce medzi Parížom a Londýnom. Nové lietadlo AS2 môže rovnako znamenať revolúciu v lietadlovej preprave, ale v rukách ho tento raz majú súkromné spoločnosti

Na splnení sna bude spolupracovať spoločnosť Airbus, ktorá poskytne časť komponentov na nový stroj. Pod značkou Aerion sa skrýva plán milionára Roberta Bassa. Magazín Forbes odhaduje majetok tohto texaského obchodníka a filantropa na 2,7 miliardy dolárov.

aerion-as2-hangar-lr_0a000002-6706-f56c.jpg

Zatiaľ čo Concorde mohol prepraviť 144 ľudí, luxusná kabína AS2 poskytne komfort len pre 12 pasažierov. Supersonické lietadlá Aerionu môžu osloviť majetných klientov a uponáhľaných riaditeľov nadnárodných korporácií.

Snu Roberta Bassa uverili aj zákazníci. "Preverili sme technológie Aerion a veľké možnosti výkonnosti lietadla AS2 a vidíme potenciál prelomových zmien v oblasti obchodného cestovania," vyjadril nadšenie predseda predstavenstva spoločnosti Flexjet Kenn Ricci. Flexjet podniká v oblasti čiastočného spoluvlastníctva lietadiel a svoje portfólio rozšíri práve o 20 kusov lietadiel AS2.

Plán je v súčasnosti natoľko rozbehnutý, že sa v USA hľadá miesto výroby. Podľa agentúry Bloomberg musí mať plocha najmenej 40 hektárov a výhodou je blízkosť pristávacej dráhy dlhej 2,7 kilometra. Náklady na celý projekt by mali dosiahnuť okolo 100 miliónov eur.

Nad Amerikou pomalšie

Skúšobné lety by mali byť možné do roku 2021 a prvé komerčné lety do roku 2023. Aerion AS2 by mohol lietať maximálnou rýchlosťou 1 960 kilometrov za hodinu, čo je rýchlosť približujúca sa ku Concordu, ktorý dokázal dosiahnuť hranicu 2 170 kilometrov za hodinu.

Dizajnéri v spolupráci s NASA navrhli krídla, ktoré dokážu o 20 percent zredukovať odpor vzduchu. Lietadlo budú poháňať tri motory. Nové prúdové lietadlo môže letieť o viac ako 60 percent rýchlejšie ako doterajšie stroje.

AS2 bude musieť lietať nad pevninou pomalšie, aby nevytváral aerodynamické tresky. Za každým lietadlom letiacim nadzvukovou rýchlosťou totiž vznikne kužeľ, ktorý pri náraze na zem spôsobuje akustický jav. Americké zákony zakazujú civilným lietadlám dosiahnuť zvukovú bariéru - čo je rýchlosť 1 200 kilometrov za hodinu. Nad morom však môže AS2 letieť supersonickou rýchlosťou bez obmedzenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok