Číňania postavili gigantickú zlatú sochu Mao Ce-tunga

ČTK
5.1.2016 12:58

Kolosálna, zlatou farbou natretá socha zakladateľa komunistickej Číny Mao Ce-tunga bola vztýčená v otvorenej krajine v čínskej provincii Che-nan. Stavbu sochy v hodnote troch miliónov jüanov údajne financovala skupina miestnych podnikateľov, napísala agentúra AFP.

Číňania postavili gigantickú zlatú sochu Mao Ce-tunga
SITA/AP

S rukami v lone

Socha diktátora, ktorý vládol Číne takmer tri desaťročia, siaha do výšky 37 metrov. Stavba trvala deväť mesiacov a dokončená bola v decembri. Mao Ce-tunga autor sochy zachytil, ako sedí s rukami prekríženými v lone a zamyslene hľadí pred seba.

Mao Ce-tung stál na čele revolúcie, ktorá viedla k vytvoreniu Čínskej ľudovej republiky v roku 1949. Od tej doby až do svojej smrti v roku 1976 najľudnatejšej krajine sveta neobmedzene vládol.

Jeho stúpenci mu pripisujú zásluhy na vytvorení silnej, zjednotenej Číny, odporcovia naopak pripomínajú, že v dôsledku jeho represií a politických a hospodárskych chýb, vedúcich k ničivému hladomoru, zahynuli desiatky miliónov ľudí.

Zabudli ste na hladomor?

Čínska komunistická strana už skôr priznala, že Mao urobil za svojej vlády "isté chyby". Portréty zakladateľa modernej Číny ale dodnes zdobia čínske bankovky a jeho balzamované telo priťahuje v mauzóleu v Pekingu zástupy návštevníkov.

Niektorí diskutéri na internete sochu kritizovali, keď okrem iného poukázali na to, že bola umiestnená v provincii Che-nan, ktorá bola jednou z oblastí najhoršie postihnutých hladomorom koncom 50. rokov minulého storočia.

"Vari ste zabudli na veľký hladomor, že staviate niečo také?" pýta sa jeden z diskutujúcich na sociálnej sieti Weibo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok