Poliaci našli bustu od Hitlerovho dvorného sochára, ktosi ju dobre ukryl

ČTK
5.11.2015 10:01

Počas prác v národnom múzeu v severopoľskom Gdaňsku našli robotníci hlavu nacistického diktátora Adolfa Hitlera vytesanú z mramoru. Jej autorom bol Josef Thorak, jeden z Hitlerových "dvorných" sochárov.

Poliaci našli bustu od Hitlerovho dvorného sochára, ktosi ju dobre ukryl
Reprofoto/ rmf24.pl

Ukrytý pred Rusmi

Zástupcovia múzea si nález pochvaľujú už len preto, že značná časť diel Thoraka, obľúbenca nacistov, bola po druhej svetovej vojne zničená. Hlavu niekto ukryl v átriu múzea, ktoré sa nachádza v bývalom františkánskom kláštore, v asi šesťdesatcentimetrovej hĺbke.

"Predpokladám, že bola zakopaná v dobe, kedy sa do Gdaňska blížila Červená armáda," cituje Dziennik Baltycki na svojich internetových stránkach Lecha Lopuského z gdaňského národného múzea. Asi polmetrové dielo zhodnotil ako bezpochyby ovplyvnené nacistickou ideológiou, Thoraka však označil za veľmi dobrého sochára.

Uznávaný nacistický sochár

Návštevníci gdaňského národného múzea Hitlerovu hlavu v expozícii neuvidia, podľa portálu Gazeta.pl nie je ale vylúčené, že by sa mohla objaviť v múzeu 2. svetovej vojny, ktoré majú v meste, kde v septembri 1939 konflikt vypukol, otvoriť v druhej polovici budúceho roka. Momentálne sa odborníci budú snažiť zistiť, na koho objednávku socha vznikla, kde stála a ako sa dostala do priestoru národného múzea.

Salzburský rodák Josef Thorak patril v období národného socializmu k najuznávanejším sochárom v Nemecku. Bol napríklad autorom časti sochárskej výzdoby na miestach pre konanie zjazdov NSDAP v Norimbergu, berlínskeho olympijského štadióna alebo niektorých plastík pre budovu nového ríšskeho kancelárstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok